G4Media.ro

Schimbare radicală în Moldova: Parlamentul a schimbat sistemul electoral impus de Plahotniuc…

Schimbare radicală în Moldova: Parlamentul a schimbat sistemul electoral impus de Plahotniuc și Dodon

Parlamentul de la Chişinău a anulat joi sistemul electoral mixt, aprobând revenirea la sistemul electoral proporţional pe liste de partid, transmite Agerpres. Practic, Moldova revine la sistemul tradițional de vot, eliminând modificările aduse în precedenta legislatură de o coaliție dintre partidele controlate de Vlad Plahotniuc și Igor Dodon.

Deputaţii au votat în lectura a treia şi finală modificarea Codului electoral, a Legii privind partidele politice, a Legii privind statutul deputatului în parlament şi a Codului contravenţional, potrivit Basarabia.md.

Modificările legislative mai vizează îmbunătăţirea sistemului electoral proporţional care a existat până în 2017 legat de modul de votare în diasporă, transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare şi transparente la întocmirea listelor de candidaţi, arată Agerpres.

Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declaraţiile pe propria răspundere privind stările de incompatibilitate.

A fost exclusă şi prevederea referitoare la agitaţia electorală. Astfel, în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informaţiile care au fost deja plasate pe internet sau pe afişele expuse anterior.

Din legislaţie au fost excluse şi interdicţiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza paşaportului, buletinului de identitate şi livretului militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican. Totodată, paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova al cărui termen de valabilitate a expirat va putea fi întrebuinţat pentru exercitarea dreptului de vot.

Parlamentul a modificat şi pragul minim de reprezentare, acesta fiind de 5% pentru un partid, de 7% – pentru un bloc electoral şi de 2% – pentru un candidat independent.

Totodată, listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare şi locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidaţi la fiecare zece locuri.

Foto: Maia Sandu, premierul Moldovei (Contul personal de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Foarte tare! Incet, incet spre Europa! Multa bafta!

  2. toti deputatii lui Dodon au votat pentru aceasta `schimbare radicala` . sunteti cam ridicoli

  3. Prin aceasta miscare sunt înaintea noastra.
    Acolo s-a gasit soluția.
    La noi sunt codri verzi de brad.
    Si parlamentari tamâie.

  4. Nu partidul lui Dodon are cele mai multe mandate? Nu cu socialiștii lui Dodon guvernează Maia Sandu? Sau ăla care zicea că războiul declanșat de armata a 14a rusă în Transnistria „a fost un război civil” nu e ministru de externe în guvernul Maia Sandu? Propagandă ordinară.