Schimbare tectonică pe scena politică din SUA la un an de la instalarea lui Biden: Mai mulți americani îi preferă acum pe republicani în fața democraților
Preferințele politice în rândul americanilor s-au mutat de la democrați la republicani în cursul anului 2021, potrivit unui nou sondaj Gallup, într-o schimbare majoră la un an de la debutul președinției lui Joe Biden. Mandatul liderului de la Casă Albă este în prezent marcat de o serie de crize la care pare incapabil să găsească soluții, precum pandemia de coronavirus și dificultățile economice, iar acest lucru este unul dintre motivele principale pentru care avantajul democrat de nouă procente de la începutul anului trecut s-a evaporat, fiind înlocuit în prezent cu un avans republican de 5%.
Rocadă între partide
În primul trimestru al anului trecut, 49% dintre americani au declarat că s-au identificat drept democrați sau independenți orientați spre democrați, în timp ce 40% au spus că sunt republicani sau independenți ce preferă republicanii, au indicat sondajele. Acesta a marcat atunci cel mai mare avans pe care democrații l-au avut față de Partidul Republican (GOP) după 2012, când stânga liberală americană a condus dreapta conservatoare cu 9 puncte.
Însă pe parcursul ultimului an, procentul celor care se identifică cu stânga a început să scadă dramatic, în timp ce mai mulți americani au început să se alinieze cu dreapta de peste ocean.
Astfel, procentul de americani care s-au identificat drept democrați sau independenți cu opinii apropiate democraților a rămas constant la 49% în al doilea trimestru din 2021, în timp ce mai mulți americani au declarat că sunt republicani sau independenți ce înclină spre republicani. Numărul acestora a crescut de la 40% la 43%.
Democrații au înregistrat o scădere de 4 puncte procentuale în al treilea trimestru al anului trecut, ajungând la 45 la sută, în timp ce republicanii au continuat să-și mărească baza, câștigând încă un punct procentual pentru a urca la 44 la sută.
Iar această tendință a continuat în ultimele luni din 2021. În al patrulea trimestru al anului trecut, mai mulți americani au declarat că se identificau cu dreapta comparativ cu stânga, 47% față de 42%, a dezvăluit Gallup. Institutul de sondare a opiniei publice a chestionat 12.000 de adulți americani pe parcursul anului 2021. Marja de eroare este de 1 punct procentual.
Aceste schimbări din al patrulea trimestru au coincis cu performanțele neașteptat de bune ale GOP la alegerile din 2021, inclusiv victoria republicanilor în alegerile pentru guvernator din Virginia și o înfrângere la limita în cursa pentru postul de guvernator în New Jersey. Biden a câștigat ambele state cu procente duble la alegerile din 2020.
Atât avantajul democrat de nouă puncte în primul trimestru din 2021, cât și avantajul republican de cinci puncte în al patrulea trimestru al anului sunt printre cele mai mari pe care le-a măsurat Gallup pentru fiecare partid în orice trimestru după 1991, de când a început să măsoare regulat acest lucru.
Schimbarea preferințelor prezidențiale
Schimbarea afilierii politice a americanilor a urmat un model similar cu evoluția popularității lui Biden și Trump pe parcursul anului 2021, a precizat Gallup. Joe Biden s-a bucurat de cote de popularitate relativ mari după ce a preluat mandatul pe 20 ianuarie, iar aprobarea să a rămas ridicată până la începutul verii, deoarece infecțiile cu COVID-19 au scăzut atunci dramatic după ce milioane de americani au fost vaccinați împotriva bolii. Favorabilitatea sa însă a scăzut constant pe fondul numărului tot mai mare de cazuri de COVID-19 – determinat de variantele Delta și Omicron -, a retragerii haotice din Afganistan și a creșterii inflației.
Prin comparație, Trump a început 2021 cu cote scăzute de aprobare, respectiv 34%, după ce a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 și în contextul asaltului asupra Capitoliului de la 6 ianuarie.
Pe fondul greșelilor multiple făcute de Biden, fostul președinte republican a recuperat terenul pierdut și se bucură în acest moment de o popularitate în creștere. Sondaje de opinie recente au indicat că Trump are între minim 3 și maxim 8 puncte procentuale în față democratului și l-ar învinge pe acesta într-un duel ipotetic pentru Casă Albă în 2024.
În decembrie, Biden a confirmat pentru ABC News că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte, în ciuda ratei scăzute de aprobare pe care o are și a speculațiilor tot mai dese că s-ar putea da deoparte pentru a permite unui candidat mai tânăr să candideze. El a sugerat că intrarea lui Trump în cursă ar face și mai probabil ca el să caute să câștige un al doilea mandat la Casa Albă.
Analiștii americani au remarcat că sondajul Gallup oferă o privire asupra situației politice din Statele Unite în contextul în care țara nord-americană se pregătește pentru alegerile intermediare din noiembrie. În scrutinul din această toamna, democrații și republicanii caută să-și asigure controlul asupra Congresului după doi ani în care majoritățile fragile pe care stânga le are în Senat și Camera Reprezentanților au fost, în general, insuficiente pentru a-i promova proiectele ambițioase.
Biden trage în jos partidul
Îndepărtarea tot mai multor americani de democrați și tendința de a-i susține pe republicani i-au surprins pe comentatori.
La începutul lui 2021, puterea democrată atinsese niveluri nemaivăzute în aproape un deceniu. Până în al treilea trimestru, câștiguri democraților s-au evaporat însă pe măsură ce performanțele președintelui Biden au înregistrat sincope. Trendurile politice au continuat să se încline în favoarea republicanilor în al patrulea trimestru, oferind republicanilor cel mai mare avantaj pe care l-au avut în fața democraților în peste 25 de ani.
Una dintre cauzele principale ale acestei situații o reprezintă chiar președintele Biden și șirul de pași greșiți făcut anul trecut. Iar 2022 nu a început nici el bine pentru ocupantul Biroului Oval.
Liderul democrat intră în cel de-al doilea an de mandat în fruntea Americii cu o lista din ce în ce mai mari de probleme, de la inflația galopantă cu prețuri tot mai mari la alimente de bază și benzină, la un număr record de infecții cu COVID-19 și eforturi puțin probabile de a-și vedea aprobate proiectele legislative principale, precum Build Back Better – proiectul ce prioritizează sistemul social și schimbările climatice – sau The Freedom to Vote Act și John Lewis Voting Rights Advancement Act, două inițiative majore în chestiunea drepturilor de vot. Este o situație deloc favorabilă pentru liderul democrat, a cărui rată de favorabilitate este în cădere liberă, dar și pentru partidul său, care în toamna ar putea să piardă controlul Congresului.
Efectele politice nu sunt așadar într-un an în care americanii vor vota din nou. Alegerile intermediare din noiembrie 2022, când americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali, ar putea modifica complet structura Congresului în favoarea republicanilor. Ar fi o mișcare politică uriașă, care va duce, aproape cu certitudine, la blocarea completă a agendei lui Biden, la exacerbarea războiului politic cu Partidul Republican și la o perioadă de incertitudine pentru ultimii doi ani de mandat ai liderului democrat.
Independenții, din nou decisivi
O altă descoperire interesantă a sondajului este legată de independenți, care continuă să fie cel mai mare grup politic din Statele Unite. Indiferent de partidul care are un avantaj în ceea ce privește numărul de membri, în ultimele trei decenii, alegerile prezidențiale au fost în general competitive, iar controlul partidului asupra Camerei Reprezentanților și Senatului s-a schimbat de multe ori.
Acest lucru se datorează parțial și faptului că niciunul dintre partide nu poate pretinde o pondere foarte mare de susținători de bază – cei care sunt înregistrați fie ca democrați, fie ca republicani – deoarece cea mai mare proporție de americani se identifică ca independenți politici.
În general, în 2021, o medie de 29% dintre americani s-au identificat drept democrați, 27% ca republicani și 42% ca independenți. Proporții aproximativ egale de independenți s-au înclinat către Partidul Democrat (17%) și către Partidul Republican (16%).
Procentul americanilor care se identifica independenți a crescut de la 39% în 2020 la 41%, smilar cu cel din anul 2019. (Gallup a observat adesea o scădere a independenților într-un an de alegeri prezidențiale și o creștere în anul următor).
Așa cum explică comentatorii americani, rolul independenților continuă să fie unul crucial. Ei vor fi din nou cei care vor decide rezultatul alegerilor intermediare din noiembrie 2022 și, aproape cu certitudine, cel al confruntării pentru Casa Albă din 2024, când este posibil să reasistăm la un duel Biden-Trump sau, de ce nu, la un nou meci Hillary Clinton-Trump.
Surse: Gallup, Newsweek, ABC News, The Hill
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii