G4Media.ro

Schimbarea numelui străzii Ion Antonescu e o chestiune de legalitate, nu de…

Strada Mareșal Ion Antonescu Constanța, foto: Google Maps

Schimbarea numelui străzii Ion Antonescu e o chestiune de legalitate, nu de oportunitate

O știre aparent anodină publicată recent de G4Media a provocat o dezbatere publică animată și a redeschis chestiunea asumării trecutului recent al României, dar mai ales a respectării legii.

Consiliul local al comunei 1 Decembrie, din județul Ilfov, la sud de București, a votat cu majoritatea compusă din nouă consilieri aparținând Partidului Național Liberal schimbarea numelui străzii Ion Antonescu.

Apărea menționat faptul că și la Constanța este o stradă cu același nume, iar primarul acelui oraș, Vergil Chițac, declara că că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”.

Primarul Chițac a invocat apoi rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita ”abordările amatoriste”.

Intervenția sa a provocat reacții critice din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, a Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România și a ambasadorului Statului Israel la București, David Șaranga.

Ambasadorul Șaranga a reamintit rolul negativ jucat de Antonescu în timpul Holocaustului din România și l-a invitat pe primarul Chițac să viziteze Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim “pentru o cunoaștere aprofundată a atrocităților comi,se la ordinul lui Ion Antonescu împotriva evreilor din România”.

Primarul Chițac a revenit cu precizări în ultima dintre intervențiile sale spunând că strada Ion Antonescu a primit acest nume în anul 2000, înaintea adoptării Ordonanței de Urgență 31/2002 care interzicea numirea străzilor după fostul dictator fascist al României.

“S-a speculat în presă că aș încălca legea, făcându-se trimitere la art. 9, alin. (1), al Legii nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, potrivit căruia ‘Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.”

Eu nu am încălcat sub nici o formă această lege, pentru că nu am atribuit nici un nume din această categorie străzilor din municipiu.” spunea primarul Chițac într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a primăriei Constanța.

Tehnic, el ar putea avea dreptate, mai ales că nu a devenit primar decât în urma alegerilor din 27 septembrie 2020. Dar asta nu înseamnă că a tolera o ilegalitate nu devine ea însăși o ilegalitate.

Institutul Wiesel a sesizat primăria Constanța cu privire la menținerea în mod ilegal a numelui străzii Ion Antonescu încă din 2014, dar iată că doar intervenția ambasadorului unei țări la București, în speță al Israelului, a trezit municipalitatea Constanța la faptul că de 18 ani se comite o ilegalitate sub jurisdicția sa.

Legea este încălcată de 18 ani

Motivarea schimbării numelui străzii Ion Antonescu nu este una de oportunitate, deși este clar că a menține numele unui dictator fascist responsabil potrivit Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, document oficial al statului român, de moartea a 280 – 380 mii de evrei și 11 mii de romi în perioada 1940 -1944 nu este oportun într-o țară membru al Uniunii Europene și NATO.

Sursa: Muzeul Holocaustului, Washington

Ion Antonescu se face responsabil de moartea a peste un sfert de milion de evrei (foto: Muzeul Holocaustului, Washington)

A atribui și a menține numele Ion Antonescu pentru o stradă este ilegal, potrivit art. 13 (1) al OUG 31/2002.
Iar pentru cei care spun că Ion Antonescu a fost condamnat în 1946 de Tribunalul Poporului la ordinul lui Stalin, ale cărui trupe ocupau România la ora aceea, trebuie spus că un astfel de caz nu a fost izolat.

Aceeași soartă au avut-o lideri ai unor state aliate sau ocupate de Germania nazistă: Ferenc Szalasi în Ungaria, Jozef Tiso în Slovacia, Ante Pavelic (condamnat în contumacie) în Croația, dar și Pierre Laval în Franța (unde a fost condamnat la moarte și mareșalul Philippe Petain, dar sentința i-a fost comutată la închisoare pe viață) sau Vidkun Quisling în Norvegia, ultimele două țări fiind democrații occidentale unde trupele sovietice nu erau prezente la momentul procesului.

Mai mult, în anul 2008 Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Tribunalului Poporului din 1946 prin care Ion Antonescu, printre alții, fusese găsit vinovat și condamnat la moarte pentru crime de război și crime împotriva umanității.

ICCJ nu a acționat sub presiunea unui stat totalitar, în condiții de ocupație militară, așa cum s-a întâmplat în 1946 cu Tribunalul Poporului și dacă se contestă și decizia celei mai înalte instanțe de judecată din România în condiții de democrație, atunci prin excludere se dă legitimitate și este exonerat regimul Antonescu pentru actele sale de genocid.

Cert este un lucru: a da și a păstra numele Ion Antonescu unei străzi din România este ilegal din anul 2002 și nu este o chestiune de oportunitate istorică sau politică.

Prin coincidență, primarul Chițac aparține aceluiași partid ca și consilierii locali de la 1 Decembrie care au votat schimbarea numelui străzii Ion Antonescu. Și că tot e vorba de comuna 1 Decembrie, coincidența face ca acolo să se afle singura stradă din România cu numele Regina Elena.

Foarte puțin știu că Regina Elena, mama Regelui Mihai, a fost decorată post-mortem în 1993 de Yad Vashem cu titlul Dreaptă între Popoare pentru rolul ei în salvarea de la deportare de către Ion Antonescu a evreilor din Regat și Sudul Transilvaniei, o intenție pe care dictatorul fascist al României a avut-o în vara anului 1942, dar la care a renunțat ulterior, inclusiv datorită demersurilor Reginei Mamă care a amenințat că părăsește țara dacă această intenție de deportare va fi pusă în practică.

Iată un nume semnificativ pentru primarul Chițac pentru renumirea străzii Ion Antonescu, dacă și când acesta se va decide să urmeze exemplul colegilor săi de partid de la 1 Decembrie și să propună consiliului local Constanța reintrarea în legalitate după 18 ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Deja al 3-lea articol, frate dar ofensati mai sunteti, dar ieri a aparut strada asta? Ce dracu ati facut pana acum?

    Deja incepeti sa ma plictisiti, mai las-o dracu ca are Romania si alte probleme, nu numele unei strazi din ceva comuna, sa se schimbe si salut, investigati dracu ceva folositor.

  2. Inainte de a fi o problema de legalitate e una de moralitate.
    Antonescu a fost un criminal si cine-l mai pupa inca e ori un bezmetic , ori ii impartaseste „crezurile”.

  3. Ok, trebuie schimbate și numele de străzi denumite după comuniști! Deasemenea secerea și ciocanul, întreaga simbolistica comunistă trebuie să primească același tratament ca simbolistica fascistă! Deasemenea in parlamentul UE trebuie condamnat în mod constant comunismul iar comuniștii(spanioli, portughezi, etc) din parlament trebuie constant admonestați și acuzați! Lafel și cu fasciștii dar ăștia sunt mai puțini

  4. Respect Mareșale 🤚

    • Horthy a trimis armata maghiara pana la Stalingrad alaturi de armata germana trimisa de Hitler. Antonescu a facut la fel. Ungaria a luptat pana la finalul razboiului alaturi de Germania. Romania a intors armele aproape de sfarsitul razboiului, inlaturand de la putere pe Antonescu. Horthy a trimis evreii in lagarele de concentrare naziste, inclusiv la Auschwitz, cel mai mare lagar nazist. Antonescu nu a trimis nici un evreu in aceste lagare. Horty a fugit din Ungaria in Portugalia si a murit acolo la 88 de ani. Antonescu a fost condamnat la moarte si executat la Jilava. Horthy a fost reabilitat de Parlamentul de la Budapesta in 1993. Antonescu este si astazi considerat criminal de razboi, printr-o decizie data de instanta suprema dupa 1990. De ce acest tratament diferit?

    • Florine, nu mai cosmetiza historia mioritica. Antonescu a dispus si coordonat exterminarea evreilor, iar impreuna cu Mihai I au semnat si ordinele de deportare a romilor in Basarabia. Motiv pt care raposatul Mihai I a si fost dat in judecata la CEDO prin anii 90. Ma intreb, nu cumva iscalitura aia a fost unul din motivele bine intemeiate cand si-a luat talpasita din tara?
      Horthy nu a trimis personal pe nimeni in lagare, cei care au ajuns acolo au fost trimisi de catre guvernul progerman fascist, dupa puciul de stat militar, care a avut ca efect ocuparea Ungariei de catre trupele germane, si care a dus din urma la arestarea lui Horthy si internarea lui in Germania. Horthy a fost citat ca martor in Procesul de la Nuremberg, nu cunosc sa fi fost acuzat de crime. Pe dea alta parte nu a fugit in Portugalia, pentru ca nu a avut de ce sau de cine sa fuga. Doar de comunistii veniti la putere cu rusii in tara. In Portugalia a trait in exil, in buna parte din renta asigurata de evreii pe care i-a salvat in ultimul moment. Evident, inca este un personaj controversat, zic si eu, pe merit, dar nu a fost reabilitat in sensul adevarat al cuvantului, asa cum sustii. Pe de alta parte, cu siguranta nu exista un cult al lui Horthy cum exista la noi cultul lui Antonescu si cel al lui Mihai I, ambii implicati in chestii dubioase.

  5. Îmi bag pow er la în muzeele voastre de ceară, de tinichea, de luare aminte, fiecare vede, citește, crede, se formează. Pt mine Mare i șalul e tovară șul meu în viață și reprezintă sacrif iciul su prem pt pop orul ro mân, restul poate să muște ca bi ban ul eu mușc doar ca știu ca sau șală ul 🤣

    • Poti sa iti imaginezi drama prin care trebuie sa fi trecut romanii condamnati la moarte de Antonescu? Copii, femei, batrani..pentru ca da, erau romani, indiferent de etnia lor. Si nu aveau nici o vina. Rolul lui Antonescu, ca sef de stat de facto, era sa ii apare. In schimb i-a trimis la moarte.

      Vezi ca mai e si un masacru prin Ucraina, unde vreo 10000 de oameni au fost executati la intamplare. Vezi ca mai sunt si niste ordine idioate de atac care au costat zeci de mii de vieti (ale soldatilor romani). Ordine date de Antonescu din pur orgoliu, stiind care e costul.

      Putem discuta daca se putea face altceva in contextul ala ingrozitor, prinsi intre imperiul nazist si urss. Probabil ca nu. Dar hai sa nu facem din criminal erou.Si-a iubit tara Antonescu? Da. Insa genocidul e de neiertat si pune in umbra orice parti bune a avut omul.

    • Daca erau romani, de ce a trebuit sa ne conditioneze Marea Britanie sau Franta independenta de acordarea cetateniei acestor „romani”, cu 6 decenii mai devreme?

    • @F vasta majoritate a acelor oameni s-a nascut pe pamantul asta. Ca bunici au venit din Galicia, ce mai conteaza. Si chisr sa fie, sa nu fie unul roman, merita executati toti? De la pruncii cei mai mici la cel mai batran? Ce fel de minte bolnava ar putea sa fie de acord cu asa ceva?!

    • niste lachei mai mari ca romanii n-ai sa vezi nicaieri. cifrele cu privire la populatia evreiasca din romania cu diferite granite nu au niciun sens de la un recensamant la altul, nu se potrivesc cu nimic si nu poti trage nicio concluzie stiintifica din ele…adica romanii intelectuali, niste lachei ordinari gata sa tradeze pentru o ciozvarta si o medalie, tot timpul trag concluzia care ii face cei mai prosti, ticalosi, hoti etc din galaxie pe romani…

    • Li s-a spus acestor refugiati rusi, in nenumarate randuri, politicos, sa se care. In definitiv, partea bogata a planetei e a lor. Copiii despre care spui tu (dar de care nu am cunostinta) ar fi victimele alegerilor parintilor lor.

      Chiar, ce bine zici, mi le ridici la fileu. Numeste un copil omorat de Antonescu.

  6. Ioane, Ioane, Ioane, Ioane
    Ai murit ca milioane
    Ioane trupul ți l-au frânt
    Ioane, fără de mormânt.
    Ioane, ai murit soldat
    Unde te-or fi îngropat
    Că-ți rămase țara oarbă
    Să întrebe-un fir de iarbă.
    Unde-i Ion, copilul meu
    Care m-a iubit mereu
    Care nu s-a dus cu dușii
    Care s-a bătut cu rușii?
    Cine să-mi răspundă, cine
    Țării tale nu-i fu bine
    C-au venit oștiri străine
    Precum, noaptea nopții vine.
    Ne-au scos morții din morminte
    Ne-au distrus biserici sfinte
    Și apoi ne-au dat pe noi
    Cu un secol înapoi.
    Și în tine Ioane dragă
    Au pus potera să tragă
    Tu te-ai stins netemător
    Și privind în ochii lor.
    Nu ni-i faptă cât ni-i zisa,
    Dar istoria, proscrisa,
    Iarăși adevăr promis-a bis
    De la Nistru pân’ la Tisa…
    Uite vremea cum mai trece,
    Vine ceasul doisprezece,
    Nu putem continua
    Fără de Maria Ta,
    Nu dorim decât atât:
    Să aflăm numai decât
    Unde ți-i mormântul, Ioane,
    Într-atâtea milioane,
    Vrem să-ți punem flori pe el
    Și umbruța de drapel…
    Să dormi, Ioane, liniștit,
    Neamul tău nu a murit!
    Nu ni-i faptă cât ni-i zisa,
    Dar istoria, proscrisa, bis
    Iarași adevăr promis-a
    De la Nistru pân’ la Tïsa…
    Vrem să-ți punem flori pe el
    Și umbruța de drapel…
    Să dormi, Ioane, liniștit,
    Neamul tău nu a murit!

    • Un cântec care va fi interzis că nu respectă normele statului Israel fondat în anii 60. Respect pt Palestina ypj și ypg care luptă nu vorbește la lună

  7. Ai drakului primitivii ăia de la 1 decembrie!
    Cunosc ei istoria de judecă tractor, mosor, cosor adevarul istoric!
    Auzi, legile țării impuse de alții!

  8. Lăsați-l să se odihnească în pace, nu văd sensul pt care e adus în contextul actual, a fost un om care a murit având în spate bune și rele, dacă voi contemporanilor ați avea ceva în tărtăcuță ați privi spre viitor nu spre trecut Incapabililor

    • Cine-si uita istoria, e condamnat sa o repete… si noi nu prea am dus-o bine de-alungul timpului.

  9. Pai daca nu vrea sa schimbe numele, sa spuna ca vine de la altcineva. Nici Ion si nici Antonescu nu sunt nume rare in Romania 😉

  10. Propun ca strazii aceleia sa i se dea in loc de nume ….numar .
    Numarul de la pantofii …. lui Ion Antonescu .

  11. Salut !
    Am verificat pe facebook, sunt vre-o 20 Ion Antonescu, ba chiar unul care traieste on orasul Pula din Crostia.
    Urmeaza ca Institulul Diesel da decreteze ca…
    toti sa-si schimbe numele, eventual sa cumpere nume care se scriu de la stanga la dreapta.
    Stau si ma mir, ca ardelean !
    Cine stabileste, care sunt eroii nostrii ?
    Otomanii, hunii, azarii? Ne intreaba cineva pe noi,
    aiurea, daca , sa zicem, Horty este eroul maghiarilor, ca, tocmai l-au repatriat; treaba lor, daca ei ca natie au aceasta perceptie ,sa fie sanatosi.Da, culmea, ca Diseel, nu a reactionat,
    ca, la unguri, mu merge.
    Am impresia va traim vremuri in care, simt nevoia
    sa fim calcati pe cap, din toate partile.
    Propun, primarului din Constanta, sa faca in referendum, prin care, strada sa fie redenumita
    Antonescu Ioan

  12. Petru Clej ne spune că mareșalul intenționa să deporteze evreii în vara lu’ ’42. Antonescu a venit la putere la sfîrșitul verii ’40. În vara lu’ ’41, fără să stea pe gînduri, a omorît evrei la Iași. De ce-ar fi avut nevoie apoi de 1 an plin ca să ,,intenționeze să-i deporteze”? Apoi, adica mai ‘nainte, de ce n-a părăsit țara regina Elena în pașunu, după pogrom?! Ne cam aburește ziaristu’ lu’ pește.
    Și-l mai aduce de argument și pe ambasadorul Israelului la București; domnu’ Petru, dar ambasadorul României la Tel Aviv de cîte ori i-a urechiat pe evrei pentru că cotropesc pămînturile palestinienilor?

    • Ați omis exact perioada iulie 1941 – iulie 1942 în care Antonescu a declanșat operațiunea de „curățare a terenului” – 45 – 60 de mii de evrei uciși în Basarabia, nordul Bucovinei și Herța (iulie – august 1941), deportarea în Transnistria a evreilor din Bucovina (inclusiv sudul care nu fusese ocupat de Stalin în iunie 1940), Basarabia, Herța și Dorohoi și masacrele din Transnistria, dintre care se remarcă progromul de la Odessa (22 – 25 octombrie 1941) și cele din lagărele de exterminare de la Bug (Bogdanovka, Dumanovka, Ahmecetka). Pe 22 iulie 1942 Antonescu a convenit cu Germania nazistă deportarea restului evreilor din Regat și sudul Transilvaniei în lagărul de exterminare de la Belzec, din Polonia.

      Regina Mamă care intervenise până atunci pentru trimiterea de ajutoare deportaților din Transnistria a făcut intervenția pentru care în mare măsură a primit titlul de Dreaptă între Popoare.

      Și nu sunt nici românii, nici evreii care vorbesc despre amenințarea ei de a pleca din țară dacă Antonescu își punea în practică intenția de deportare a evreilor din Regat și sudul Transilvaniei, ci însuși Gustav Richter, trimisul lui Hitler în România pentru probleme evreiești.

      “Mama i-a spus regelui că este o rușine ce se întâmplă cu oamenii în această țară și că ea nu mai poate suporta în continuare, cu atât mai mult cu cât regele fiul ei și numele său vor fi mereu legate în istoria României de crimele comise împotriva evreilor, iar domnia sa va fi numită a lui “Mihai cel Cumplit”. Ea i-a pus foarte serios în vedere regelui că, dacă deportările nu sunt imediat sistate, va părăsi țara. Drept urmare, regele i-a telefonat numaidecât prim-ministrului Mihai Antonescu și, în consecință, a avut loc un Consiliu de Miniștri, în urma căruia nu numai că arestații au fost eliberați, dar s-a dat și un comunicat al Președinției.” scria la 30 octombrie 1942 într-o scrisoare adresată superiorilor săi de la Berlin Gustav Richter.

      Dar schimbarea numelui străzii Ion Antonescu nu e legată de considerente istorice, ci juridice, în conformitate cu legile din România.

  13. @ Petru Clej
    Îmi plac discuțiile (și disputele) între oameni care nu-și aruncă unul altuia înjurături ci argumente. Mulțumesc pt răspuns, sper să am timp să contra-răspund.🙂
    Oricum, să ne citim sănătoși!

    • Vă citez: „Ne cam aburește ziaristu’ lu’ pește.” Sper că ați învățat ceva din lecția pe care v-am dat-o.