G4Media.ro

Schimbări climatice: insultați sau amenințați, oamenii de știință încep să plece de…

Sursa foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Schimbări climatice: insultați sau amenințați, oamenii de știință încep să plece de pe Twitter

Oamenii de știință, care se confruntă cu o avalanșă de insulte și chiar amenințări pe Twitter, părăsesc acum celebra rețea de socializare, unde negaționismul climatic a crescut vertiginos de când Elon Musk a preluat controlul, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Peter Gleick, un cercetător în domeniul climei și al apei cu aproape 99.000 de urmăritori pe Twitter, a anunțat pe 21 mai că nu va mai posta pe platformă, acuzând-o că amplifică rasismul și sexismul.

Cercetătorul a declarat că a fost obișnuit cu „atacuri agresive, personale și ad hominem, chiar până la amenințări fizice directe”. Dar, a declarat el pentru AFP, „în ultimele luni, de la sosirea noului proprietar și de la schimbările de la Twitter, cantitatea și intensitatea atacurilor au crescut vertiginos”.

De când a cumpărat Twitter, în urmă cu șase luni, miliardarul Elon Musk a relaxat moderarea conținuturilor problematice și a permis revenirea unor personalități anterior interzise, precum Donald Trump.

Robert Rohde, de la Berkeley Earth, a analizat, de asemenea, activitatea a sute de conturi ale unor experți în știința climei foarte urmăriți înainte și după achiziționarea Twitter.

El a ajuns la concluzia că aceste tweet-uri nu mai aveau aceeași rezonanță: numărul mediu de „like-uri” (pentru a marca aprobarea) a scăzut cu 38% și au fost redistribuite cu 40% mai rar.

Dezinformare

Twitter nu a comentat în mod direct modificările aduse algoritmilor săi, care generează trafic și vizibilitate pe rețea. Când a fost contactat, biroul de presă al firmei a răspuns cu un e-mail generat automat … cu un emoji în formă de rahat.

Elon Musk explicase însă în ianuarie filozofia din spatele acestor schimbări: „oamenii din dreapta ar trebui să vadă mai multe lucruri „de stânga”, iar cei din stânga ar trebui să vadă mai multe lucruri „de dreapta””. „Dar puteți bloca pur și simplu dacă doriți să rămâneți într-o cameră de ecou”.

Într-o altă analiză, renumita cercetătoare în domeniul climei Katharine Hayhoe a analizat răspunsurile la același tweet pe care l-a postat voluntar de două ori, înainte și după preluarea Twitter.

Răspunsurile din partea trolilor sau a roboților – conturi automate care răspândesc în mod regulat dezinformări – au crescut de 15 până la 30 de ori față de cei doi ani anteriori, a constatat ea.

Până la preluarea Twitter în octombrie, „contul meu creștea constant, cu cel puțin câteva mii de persoane noi care mă urmăreau în fiecare lună. Dar acest lucru nu s-a mai schimbat de atunci”, a declarat ea pentru AFP.

„Trolli profesioniști”

Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Universitatea A&M din Texas, a decis să își mute cea mai mare parte a comunicării sale despre climă pe o altă platformă numită Substack.

„Comunicările privind clima pe Twitter sunt mai puțin utile (acum), pentru că mi se pare că tweet-urile mele primesc mai puțin engagement”, spune el.

„Ca răspuns la aproape orice tweet despre schimbările climatice, sunt inundat de răspunsuri de la conturi verificate cu afirmații înșelătoare sau dezinformate”, subliniază el.

Alții au abandonat pur și simplu Twitter. Katharine Hayhoe calculează că, din cei 3.000 de oameni de știință din domeniul climei pe care i-a enumerat, 100 au dispărut după ce Musk a preluat controlul.

Glaciologul Ruth Mottram era urmărită de peste 10.000 de persoane pe Twitter, dar a ales să plece în februarie, alăturându-se unui forum de oameni de știință pe Mastodon, o rețea socială descentralizată creată în 2016.

Ea este mulțumită că a găsit acolo un mediu „mult mai calm”. „Nu am întâlnit acolo insulte sau chiar persoane care să pună la îndoială schimbările climatice”, spune ea pentru AFP.

Michael Mann, un important climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, care este el însuși atacat în mod regulat pe internet, consideră că intensificarea dezinformării este „organizată și orchestrată” de adversarii politicilor climatice.

Într-o carte publicată în 2022 („The new climate war”), el a relatat despre eforturile producătorilor de petrol de a încuraja negarea schimbărilor climatice pe rețelele de socializare.

„Trolii profesioniști manipulează mediul pe internet cu publicații strategice care generează conflicte și diviziuni”, a declarat el pentru AFP.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. @Andrei_doi – 😂😂😂 pai se putea sa nu avem si noi troli

  2. A aparut un r3tard trumpist 👍🏼

  3. Ca sa poti sa ai o discutie ar trebui ai oportunitatea sa asculti opinii diferite. Trecand peste partea cu troli, care sunt peste tot, pe twitter poti sa gasesti informatii interesante. Schimbarea climatica se intampla, dar poti sa afli si ca Pamantul s-a inverzit in ultimii 35 de ani sau ca Sahara a inceput sa inverzeasca natural, etc

  4. Twitter e acum un fel de incubator de fasciști și mincinoși.