Schimbări importante în peisajul politic. De data asta Iohannis chiar vrea să scape de Dăncilă. Se va repezi și la guvernare?
Președintele Klaus Iohannis și PNL au acum toate motivele să dărâme guvernul Dăncilă, spre deosebire de precedenta moțiune din iunie când opoziția doar a mimat intenția de a alunga PSD de la putere. Atunci era mult prea devreme și cam riscant pentru președintele Iohannis să intre în joc.
Acum însă au mai rămas doar o lună și zece zile până la primul tur al prezidențialelor, programat pentru 10 noiembrie. PNL va depune moțiunea marți, urmând să fie dezbătută și votată săptămâna viitoare.
Ce s-a schimbat între timp? De ce șansele moțiunii au crescut semnificativ? Cel mai important este timing-ul. În iunie era mult prea devreme, acum momentul este potrivit. Klaus Iohannis își poate spăla rușinea de a o fi numit premier pe una ca Dăncilă intervenind printr-un gest politic reparatoriu care nu poate fi altul decât îndepărtarea acestui impostor politic de la decizie.
Cazul Rovana Plumb, susținută mai departe necondiționat de premier și de partid, spune totul despre incapacitatea premierului de a înțelege răul pe care îl face în fiecare minut României.
În continuare, PNL ar comite o eroare stragetică majoră dacă și-ar asuma guvernarea în plină campanie, înainte de alegeri, dar de data asta timpul, cum spuneam, joacă de partea lor. Dacă reușesc să dea jos guvernul, liberalii au la dispoziție 45 de zile pentru a forma un cabinet, deci nu se vor repezi a doua zi în guvern.
Adică pot împinge tot calendarul, consultări la Cotroceni, negocieri în Parlament, până după alegeri, timp în care premierul Dăncilă se va vedea nevoită să rămână la Palatul Victoria, dar cu atribuții drastic limitate, de premier demis, fără puterea de a mai emite ordonanțe simple sau de urgență și de a mai distribui în mod arbitrar resurse.
Dacă Dăncilă pierde guvernul, iar baronii rămân fără accesul la bani, efectul în partid va fi devastator. Liderii locali ai PSD, care și așa nu-și susțin cu entuziasm candidatul la prezidențiale, vor avea și mai puține motive să tragă în campanie pentru un politician cu zero valoare de utilizare.
Pentru Klaus Iohannis ar fi și o victorie cu o puternică încărcătură simbolică, o demonstrație de forță, un mod de a arăta că stăpânește jocul, o revanșă necesară față de o nulitate politică pusă cu mâna lui să conducă țara.
Suntem, din acest punct de vedere, în 2012, cu diferența că PSD se află acum în situația de a pierde puterea exact cum a căzut partidul lui Băsescu în urmă cu șapte ani: uzură politică, guvernare ineficientă, trădări, prostie. Dar, la fel ca în 2012, se va negocia fiecare vot, la sânge, până în ultimul minut.
S-a mai schimbat apoi însăși atitudinea liberalilor față de moțiune. În iunie nu erau nici ei prea convinși de șansele propriului demers, pe când de data asta s-au grăbit deja să anunțe că au făcut rost de voturile necesare.
Cu atât mai mult sunt obligați acum să livreze rezultate, altfel se fac de râs în plină campanie. Dacă nici acum nu reușesc să o dea jos, o transformă singuri pe Viorica Dăncilă într-un politician mai puternic decât este în realitate. Eșecul moțiunii în plină campanie nu este doar un punct pierdut de opoziție, ci și muniție gratis oferită adversarului, o gură de oxigen oferită PSD într-un moment dificil.
Ce va urma dacă pică guvernul? Acesta este deja alt subiect, suficient de complex și în dinamică. Ce putem spune acum este că președintele Klaus Iohannis are la dispoziție mai multe variante, de la Ludovic Orban pentru a le respecta liberalilor opțiunea (vom vedea cu câte șanse în Parlament) până la variantele Dacian Cioloș pentru formarea unui guvern de tranziție către anticipate sau chiar un premier tot de la PSD pe care pesediștii în realitate nu și-l doresc, gen Ana Birchall. Fiecare scenariu merită analizat separat, cu altă ocazie.
Cert este că președintele Klaus Iohannis nu mai are azi interesul de a o ține pe Viorica Dăncilă pe post de sac de box din toate motivele de mai sus și încă unul suplimentar.
Orice ar spune sondajele lansate pe piață de PSD pentru a-și mobiliza electoratul, realitatatea este că Dăncilă are tot mai puține șanse să intre în turul doi. În cel mai fericit caz, astăzi se plasează la egalitate cu Dan Barna, candidatul USR / PLUS.
În fine, mai e ceva: gradul de corupție în administrație a crescut alarmant în ultimele luni, pe măsură ce tot mai mulți pesediști realizează că vor pierde puterea. Toți caută acum să tragă ultimele tunuri. Jaful a atins cote alarmante, G4Media dezvăluie săptămânal contracte scandaloase pe bani publici. Fiecare minut cu PSD la guvernare ne costă bani pe fiecare dintre noi.
Oricât și-ar dori Klaus Iohannis un tur doi cu Dăncilă, nu mai poate juca box cu un outsider, cu un rival sub standardul acceptabil, fără să alimenteze teoriile conspirației legate de un aranjament ocult cu candidatul PSD. Cu Dăncilă eliminată din guvern, se deschide drumul lui Dan Barna către turul doi.
Altfel spus, președintele Iohannis se vede nevoit să joace, să riște puțin și să nu mai creadă că poate câștiga dormind în papuci. Al doilea mandat nu vine singur și nici nu este în acest moment garantat. Pentru el, chiar va trebui să muncească puțin, după cinci ani de odihnă la Cotroceni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
52 comentarii