Schimbările climatice pot afecta sănătatea mintală a tinerilor (raport al Asociației Americane de Psihologie)
Dezastrele naturale pot duce la tulburări de stres post-traumatic în rândul copiilor și adolescenților dar acesta este doar una dintre fațetele efectelor pe care schimbările climatice le au asupra tinerilor, se arată în raportul publicat în această săptămână de către Asociația Americană de Psihologie, în colaborare cu organizația de apărare a climei ecoAmerica și detaliat de CNN.
Raportul documentează modul în care evenimentele de mediu legate de schimbările climatice – inclusiv dezastrele meteorologice, căldura extremă și calitatea slabă a aerului – pot declanșa sau exacerba problemele de sănătate mintală pentru copii și adolescenți. Problemele pe termen lung, cum ar fi căldura, seceta și calitatea slabă a aerului, pot crește riscurile de anxietate, depresie, tulburare bipolară, agresivitate, tulburări cognitive și altele.
„Raportul documentează daunele psihologice care se întâmplă chiar acum copiilor și tinerilor din țara noastră”, a explicat pentru CNN Dr. Dennis P. Stolle, directorul principal de psihologie aplicată al asociației, care a revizuit raportul. „Acestea nu sunt probleme pe care le putem aștepta și rezolva mai târziu. Ca societate, trebuie să acționăm acum”.
Raportul, publicat miercuri, servește ca urmare a unui studiu din 2021 realizat de Asociația Americană de Psihologie și ecoAmerica. Este cel mai recent dintr-o serie de studii ale celor două organizații care datează din 2014. Studiile nu implică noi experimente; mai degrabă, ele rezumă cercetările existente despre schimbările climatice, sănătatea mintală și dezvoltarea tinerilor.
Problemele încep înainte de naștere
Potrivit Dr. Sue Clayton, profesor de psihologie la College of Wooster și autorul principal al raportului, evenimentele meteorologice legate de schimbările climatice îi fac pe copii mai vulnerabili la consecințele asupra sănătății mintale, deoarece este posibil ca tinerii să nu aibă strategiile de adaptare pe care le au adulții.
Dacă un părinte este stresat de greutățile asociate cu un eveniment de mediu, cum ar fi căldura extremă sau incendiile de pădure, acest lucru poate influența și sănătatea mintală a copiilor săi.
În cazul sugarilor și al copiilor mici, evenimentele meteorologice legate de schimbările climatice – și expunerea la știri despre acestea – ar putea duce la anxietate, tulburări de somn, tulburări de stres post-traumatic, perturbarea dezvoltării cognitive și tulburări depresive majore.
Adolescenții sunt predispuși la efecte asupra sănătății mintale – cum ar fi trauma și anxietatea – ca urmare a dezastrelor naturale legate de schimbările climatice, dar pot fi, de asemenea, afectați indirect, se arată în raport. Fenomenele meteorologice, căldura și poluarea pot perturba viața unui copil: clasele pot fi anulate, casa lor poate fi deteriorată sau pot suferi de nesiguranță alimentară.
Raportul a identificat că consecințele vremii extreme și ale anxietății climatice au afectat procesul de luare a deciziilor, au afectat cogniția și au scăzut nivelul de autocontrol.
„Ei iau decizii care vor afecta restul vieții lor, în ceea ce privește obiectivele și planurile lor de carieră”, a adăugat Clayton. „Vor economisi bani? Ce se întâmplă cu deciziile lor cu privire la a avea copii?”
Cercetătorii remarcă faptul că nu toți tinerii resimt în același mod impactul schimbărilor climatice asupra sănătății mentale. Persoanele din medii marginalizate sau cu venituri reduse – inclusiv comunitățile indigene, comunitățile de culoare, femeile și persoanele cu dizabilități – sunt mai susceptibile de a fi expuse la condiții meteorologice extreme.
În comparație cu persoanele din zonele mai bogate, acestea pot avea, de asemenea, mai puține modalități de a face față vremii extreme. De exemplu, a spus Clayton, comunitățile cu venituri mai mari tind să aibă mai multă acoperire de copaci din cauza căldurii.
Cu toate acestea, raportul a subliniat, de asemenea, modalitățile de limitare a impactului schimbărilor climatice asupra sănătății mentale a tinerilor. Printre recomandările sale se numără și aceea ca sistemele școlare să joace un rol mai important, inclusiv proiectarea unor facilități mai protectoare și predarea de programe școlare despre schimbările climatice.
sursa: CNN
—
Material publicat în cadrul proiectului „Dreptul la mediu curat, pentru un viitor durabil. Creșterea implicării cetățenilor în atingerea țintelor climatice ale UE (Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions – „Green-Rights”), susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.
Detalii despre proiect, AICI.
—-
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank