Schimbați urgent mecanismul defect prin care autoritățile locale impun restricții / Guvernul Orban trebuie să-și asume decizia politică în plină criză sanitară
Mecanismul inventat de guvernul Orban prin care este lăsată în grija autorităților locale decizia de a impune restricții (închiderea restaurantelor, cluburilor, limitări de circulație sau de întrunire, obligativitatea măștii) este nerelevant, incorect și riscă să producă distorstiuni riscante în comportamentul autorităților și al cetățenilor în plină pandemie.
Autoritățile locale își bazează decizia pe numărul de infectări sau așa-numita rată de incidență. Când se atinge pragul de 1,5 de infectări la mia de locuitori dintr-o localitate, intră în vigoare o serie de măsuri, când se depășește 3 la mie autoritățile sunt obligate la alt set de măsuri.
Avem aici însă diferențe mari între județe în ce privește numărul de teste realizate zilnic. G4Media.ro a arătat, pe baza datelor oficiale, că unele județe, cum sunt Clujul, Brașovul sau Alba, fac mii de teste pe zi, prin urmare descoperă numeroase cazuri de COVID-19 și au o rată de incidență mare. Ele sunt primele care au intrat în scenariul roșu, impunând o serie de restricții.
Alte județe însă, cum sunt Olt sau Călărași, fac doar câteva sute de teste pe zi sau chiar sub o sută, cum este cazul județului Giurgiu. Aici rata de infectare este mică, județele sunt verzi, nimeni nu poartă mască, nu există restricții, deși un număr semnificativ de muncitori din Giurgiu, zonă verde, face naveta zilnic în București, zonă roșie.
Foarte probabil că, dacă s-ar testa mai mult în Giurgiu, situația ar arăta la fel de prost ca în județele roșii, însă oamenii de aici au senzația că situația nu e chiar atât de gravă, deși în realitate lucrurile nu stau așa. Dovadă că spitalele sunt pline, secțiile de terapie intensivă la fel, și în județele considerate verzi, în care autoritățile locale n-au motive să intervină.
Alte distorsiuni și situații aberante generate de acest mecanism gândit de experți pe care nu-i știe nimeni au apărut în privința regimului de funcționare a școlilor în București comparativ cu zona metropolitană. Deoarece Capitala a depășit rata de infectare de 3 la mie, școlile s-au închis peste tot în oraș. Dar în buza Bucureștiului, în Voluntari – Pipera, școlile internaționale, cele private sau de stat funcționează bine-merci deoarece ele figurează administrativ în județul Ilfov, unde rata de infectare este mai mică.
În aceste școli vin inclusiv copii și profesori din București, adică din zona roșie. Nu doar că avem de-a face cu situația profund nedreaptă în care, în același areal, unele școli pot funcționa, dar altele nu, din cauza unor reguli stupide, dar mai este și vădit periculoasă.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferința de presă de la Cotroceni, răspunzând unei întrebări G4Media.ro, că va transmite grupului de experți ai Guvernului problema legată de măsurile luate în funcție de rata de infectare Covid, dată fiind diferența de teste între județe.
E foarte bine că șeful statului a realizat rapid că avem o mare problemă.
Mecanismul trebuie schimbat urgent, altfel riscă să genereze distorsiuni și mai grave. Orașele și județele în care se fac multe teste vor fi tentate să scadă numărul de testări pentru a coborî procentul de infectări și pentru a scăpa de restricții, iar cei care fac puține teste nu vor avea niciun interes să le crească.
Așa facem să ne mințim singuri în plină pandemie și, mai grav, autoritățile să-și bazeze decizia pe date care nu reflectă realitatea din teren. Or, acest lucru trebuie schimbat azi. Cu fiecare zi care trece păstrând acest mecanism stupid, ne expunem cu toții la și mai multe îmbolnăviri.
Una dintre soluții este flexibilizarea deciziei și trecerea ei înapoi la Guvern. Nicăieri în Europa deciziile importante nu sunt lăsate exclusiv în mâna autorităților locale sau la cheremul unor experți anonimi. Peste tot deciziile importante sunt asumate politic de guvernele centrale sau regionale. Obligativitatea purtării măștii atât în interior, cât și în spații deschise, o măsură simplă și eficientă, ar trebui luată de Guvernul Orban și impusă la nivel național, așa cum vecinii bulgari au făcut-o deja.
Alte restricții, cum ar fi limitarea circulației pe timpul nopții pentru a descuraja petrecerile în cluburi sau discoteci ar trebui, la fel, asumate de Guvern și impuse pe întreg teritoriul, indiferent de rata de incidență, dat fiind că România se confruntă deja cu spitale supra-aglomerate, cu secții de terapie intensivă pline și cu personal medical epuizat.
Suntem pe buza prăpastiei și nu mai e timp pentru experimente cu viața și sănătatea oamenilor. Nu mai trebuie să așteptăm atingerea unor praguri arbitrar stabilite și fără mare relvanță pentru a intereveni cu măsuri ferme, așa cum le recomandă statelor europe autoritățile de la Bruxelles, dat fiind că valul doi al epidemiei lovește crunt pe tot teritoriul Europei. Nu cred că trebuie să ajungem în situația Germaniei și Franței, încă putem evita un lockdown generalizat dacă Guvernul realizează că merge pe un drum greșit în gestionarea pandemiei.
Alegerile or fi ele importante, campania electorală la fel, dar viața și sănătatea noastră sunt și ele ceva mai importante decât toate la un loc.
Prin urmare, întoarceți rapid decizia la Guvern, asumați-vă cu mai mult curaj conducerea țării. Chiar dacă se află în plină campanie electorală și nu dorește să-și asume decizii nepopulare, Guvernul Orban trebuie să înțeleagă că se află la putere pentru a trece țara prin foc și pentru a lua decizii dificile în momente de criză majoră.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban nu ar mai trebui să se derobeze de responsabilități invocând descentralizarea deciziei și lăsând toate măsurile nepopulare pe seama autorităților locale, deoarece vedem bine că sistemul în vigoare nu funcționează. Principiul subsidiarității nu funcționează în momente de criză națională, când trebuie luate decizii coerente și impuse reguli la nivel național.
Sigur că vor pierde procente și popularitate dacă vor lua din nou frâiele în mână ca în primăvară, evident că sondajele sunt importante în plină campanie electorală, dar marii politicieni înțeleg să se sacrifice și ei măcar puțin pentru binele public atunci când le cer tuturor celorlalți sacrificii majore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
50 comentarii