G4Media.ro

Scholz a dat garanții în Bundestag că Germania nu va fi parte…

foto: Cancelarul Germaniei

Scholz a dat garanții în Bundestag că Germania nu va fi parte în războiul din Ucraina / Achiziții de 6 miliarde de Euro pentru Apărare

Cancelarul german Olaf Scholz a încercat miercuri să-şi asigure din nou conaţionalii că Germania nu va deveni parte în războiul din Ucraina prin continuarea susţinerii Kievului în lupta împotriva forţelor ruse, informează DPA, conform Agerpres.

În aceeaşi zi, Comisia pentru Buget a coaliţiei aflată la guvernare la Berlin a aprobat achiziţionarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro, au declarat surse pentru Reuters.

„Da, garantez asta”, a afirmat răspicat Scholz, ca răspuns la o întrebare ce i-a fost adresată miercuri în Bundestag, reluând comentarii făcute anterior: „Asta este ceea ce susţin în calitate de cancelar”, a punctat el.

Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin consideră însă de mult timp că Germania şi Alianţa Nord-Atlantică sunt parte la război, întrucât sprijină cu arme Kievul, notează DPA.

În acelaşi, timp Olaf Scholz a respins ideea că ar trebui să existe o încetare a focului în Ucraina în condiţiile impuse de Rusia. „Din punctul meu de vedere, o încetare a focului care implică capitularea Ucrainei este ceva ce noi, ca germani, nu ar trebui să sprijinim niciodată”, a subliniat el, adăugând că aceasta nu este o chestiune abstractă, „după cum se poate vedea din această ciudată ofertă de pace din partea lui Putin”.

Putin „a declarat că este dispus să accepte o încetare a focului dacă Ucraina îi oferă şi mai multe anexări pe gratis, ca să spun aşa”, a afirmat cancelarul german, făcând aluzie la o „ofertă” de pace din partea preşedintelui Putin înaintea summitului organizat de Ucraina în Elveţia (15-16 iunie) şi la care Moscova nu a fost invitată.

La 14 iunie, preşedintele rus şi-a expus planul pentru începerea discuţiilor de pace cu Kievul, punând drept condiţii prealabile retragerea tuturor trupelor ucrainene din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova – Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud). Acestea nu sunt controlate în totalitate nici până în prezent de forţele ruse.

„Vă atrag atenţia: retragerea de pe întreg teritoriul acestor regiuni în limitele lor administrative care existau la momentul intrării lor în Ucraina”, a subliniat Putin, citat de media de stat ruse, cerând practic Ucrainei să se retragă de pe propriul teritoriu.

Ucraina mai trebuie, potrivit lui Putin, să renunţe la aspiraţia de a deveni vreodată membră a NATO. „Pentru Rusia, asigurarea statutului de neutralitate, de nealiniere şi fără arme nucleare al Ucrainei, precum şi demilitarizarea şi denazificarea ei reprezintă o poziţie de principiu”, declarase atunci Putin. Mai mult, liderul rus cerea Kievului şi ţărilor occcidentale să recunoască „noile realităţi teritoriale” şi să nu le mai pună în discuţie.

Toate acestea arată că Putin nu are nicio intenţie de a pune capăt războiului, a concluzionat Scholz în intervenţia sa de miercuri din Bundestag.

În acelaşi timp, Comisia pentru Buget a Germaniei a aprobat miercuri achiziţionarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro, au declarat surse pentru Reuters.

La câteva zile după invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina, cancelarul Olaf Scholz i-a surprins pe aliaţi anunţând o „Zeitenwende” – un punct de cotitură istoric în germană – cu un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a readuce armata la un nivel ridicat de pregătire şi echipare.

Achiziţiile de armament autorizate miercuri includ 105 tancuri Leopard 2 A8 de la producătorul de armament KNDS pentru 2,93 miliarde de euro, au precizat sursele.

Există, de asemenea, o înţelegere pentru a cumpăra până la 200.000 de obuze de artilerie pentru circa 1,3 miliarde de euro de la Diehl şi Nammo.

În plus, patru sisteme de apărare aeriană Patriot vor fi cumpărate pentru o sumă totală de 1,35 miliarde de euro, potrivit aceloraşi surse. „Astăzi, Comisia pentru Buget a luat încă o dată decizii importante în materie de achiziţii care fac din ‘Zeitenwende’ proclamată de cancelar o realitate”, subliniază într-un comunicat comun membrii comisiei din cele trei partide din coaliţia aflată la guvernare în Germania.

Comunicatul nu detaliază achiziţiile sau valoarea acestora, dar precizează că acestea vor contribui la planul militar al Germaniei pentru următorul deceniu şi vor furniza Ucrainei echipamentele de care aceasta are nevoie urgent.

Unele tancuri Leopard vor echipa o brigadă de luptă germană în Lituania, înfiinţată ca parte a descurajării NATO împotriva Rusiei, în timp ce altele vor consolida forţa de 300 de tancuri din Germania, potrivit unui proiect de buget consultat de Reuters.

Armata germană se aşteaptă să primească cea mai avansată versiune a tancurilor între 2027 şi 2030.

Opoziţia a criticat aprobarea acestor achiziţii, având în vedere că o parte din finanţarea lor nu a fost clarificată încă.

Luptele interne pentru buget din cadrul coaliţiei de guvernare din Germania pun în pericol planul acesteia de a-şi îndeplini angajamentele de apărare faţă de aliaţii occidentali, chiar dacă tensiunile cu Rusia cresc, comentează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sa nu vrea cracanel sa-i faca „parte”.