Scholz: Războiul din Ucraina, o parte a „cruciadei” lui Putin împotriva democrației liberale
Cancelarul german, Olaf Scholz, l-a acuzat pe Vladimir Putin că duce „o cruciadă împotriva modului nostru de viață”, într-o schimbare de retorică care apare la câteva zile după ce raiduri puternice de rachete rusești au lovit orașe importante din Ucraina, potrivit The Guardian.
„Ei consideră că războiul lor împotriva Ucrainei face parte dintr-o cruciadă mai mare”, a declarat Scholz într-un discurs video la un summit al politicienilor și gânditorilor socialiști, liberali și ecologiști europeni de la Berlin.
„O cruciadă împotriva democrației liberale, o cruciadă împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli, o cruciadă împotriva libertății și progresului, o cruciadă împotriva modului nostru de viață”, a adăugat el.
Limbajul social-democratului este neobișnuit de puternic pentru un politician care a subliniat în trecut riscul de a escalada conflictul printr-o retorică belicoasă neglijentă.
Discursul lui Scholz aduce aminte de o analogie făcută de Putin în 2011, când a afirmat că rezoluția Occidentului de a interveni militar în primul război civil din Libia semăna cu „apelurile medievale la cruciade”. Aceste remarci au fost puternic criticate la vremea respectivă, inclusiv de președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, care a spus că astfel de comentarii ar putea „duce la o ciocnire a civilizațiilor”.
Comentariile lui Scholz vin la două zile după ce Germania a livrat marți Ucrainei primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T promise de mult timp, pe care oficialii guvernamentali ucraineni le-au salutat ca fiind începutul „unei noi ere a apărării aeriene”.
În discursul său, Scholz a făcut apel la democrațiile liberale din vest să arate un front unit împotriva agresiunii rusești, în loc să „se complacă în ceea ce Sigmund Freud numea cândva „narcisismul diferențelor mici””.
Aceste comentarii ar putea provoca frustrări în rândul vecinilor Germaniei, întrucât liderii europeni au acuzat în ultimele zile Berlinul că subminează solidaritatea prin introducerea unui plafon la prețul gazelor în țara sa, în timp ce se opune unui sistem de plafonare a prețurilor la nivelul UE.
„Cea mai bogată țară, cea mai puternică țară din UE încearcă să se folosească de această criză pentru a obține un avantaj competitiv pentru afacerile lor pe piața unică”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki. „Nu este corect, nu așa ar trebui să funcționeze piața unică.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii