G4Media.ro

Sclavagism modern: 50 de milioane de persoane sunt forțate să muncească sau…

Sursa foto: Pixabay

Sclavagism modern: 50 de milioane de persoane sunt forțate să muncească sau să se căsătorească, potrivit ONU

Sclavia modernă a continuat să se răspândească în ultimii ani în întreaga lume, în parte din cauza pandemiei, aproape 50 de milioane de persoane fiind forțate să muncească sau să se căsătorească anul trecut, potrivit unui raport publicat luni de ONU. Asta înseamnă aproape una din 150 de persoane, notează Le Figaro.

ONU vrea să elimine acest flagel până în 2030, dar anul trecut au existat cu 10 milioane de persoane în plus în sclavia modernă față de estimarea globală din 2016, potrivit celui mai recent raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) – două agenții ONU – împreună cu ONG-ul Walk Free Foundation. Din cele 50 de milioane de sclavi moderni, aproape 27,6 milioane erau supuși la muncă forțată și 22 de milioane erau căsătoriți împotriva voinței lor.

„Solicităm de urgență ca întreprinderile să fie obligate să acționeze cu diligență pentru a preveni utilizarea muncii forțate și alte abuzuri în lanțurile de aprovizionare”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), care reprezintă 332 de organizații afiliate din întreaga lume. Pandemia de coronavirus – care a dus la o deteriorare a condițiilor de muncă și la o creștere a îndatorării lucrătorilor – a consolidat forțele sclaviei moderne. Dar „Covid-19 nu explică totul”, a declarat pentru AFP directorul general al OIM, Guy Ryder.

În ultimii ani, intensificarea conflictelor armate și schimbările climatice au contribuit la creșterea riscului de sclavie modernă, provocând perturbări fără precedent în domeniul ocupării forței de muncă și al educației, agravând sărăcia extremă, sporind migrația forțată și explodând cazurile de violență bazată pe gen. Guy Ryder face apel la guverne, dar și la sindicatele lucrătorilor, la organizațiile patronale, la societatea civilă și la oamenii obișnuiți să lupte împotriva „acestei încălcări fundamentale a drepturilor omului”. În special, raportul propune îmbunătățirea și aplicarea legislației muncii și a inspecțiilor, eliminarea muncii forțate impuse de stat, extinderea protecției sociale și consolidarea protecției juridice, inclusiv creșterea vârstei legale de căsătorie la 18 ani fără excepție.

Fenomen întâlnit în toate țările

Femeile și fetele reprezintă în total 54% din cazurile de sclavie modernă. Aproape unul din opt oameni obligat să muncească este un copil, iar mai mult de jumătate dintre aceștia sunt victime ale exploatării sexuale comerciale. Lucrătorii migranți au de trei ori mai multe șanse de a fi supuși la muncă forțată decât adulții nemigranți. Directorul general al OIM, Antonio Vitorino, solicită ca toate migrațiile să fie „sigure, ordonate și regulate” pentru a reduce vulnerabilitatea migranților. Sclavia modernă este prezentă în aproape toate țările din lume.

Mai mult de jumătate (52%) din totalul cazurilor de muncă forțată și un sfert din totalul căsătoriilor forțate se înregistrează în țările cu venituri medii superioare și înalte. Căsătoriile forțate au crescut în ultimii ani, cu 6,6 milioane față de estimările globale din 2016. De asemenea, raportul relevă că numărul persoanelor aflate în situații de muncă forțată a crescut cu 2,7 milioane între 2016 și 2021, o creștere datorată exclusiv utilizării muncii forțate în sectorul privat, inclusiv a exploatării sexuale comerciale.

Raportat la mărimea populației, munca forțată este cea mai mare în țările arabe. În cifre absolute, Asia și Pacificul reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de muncitori forțați din lume. În special, raportul subliniază faptul că diverse organisme ale ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la munca forțată în China, inclusiv în Xinjiang.

La 12 august, China a depus instrumentele de ratificare a celor două convenții fundamentale ale OIM privind munca forțată, ceea ce – potrivit organizației – „creează un nou impuls pentru cooperarea cu guvernul și partenerii sociali în vederea monitorizării acestor aspecte (și) a combaterii muncii forțate”. Acest lucru înseamnă, a explicat Guy Ryder, că China „va începe să informeze cu privire la situația uigurilor, iar acest lucru ne va oferi noi oportunități de acces”. Dar a recunoscut că discuția despre Xinjiang „nu a fost ușoară”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 50 mil. in chinezia poate….

  2. Nu ne spune nicio noutate