G4Media.ro

Școala online doar cu numele în multe sate din județul Iași. Copiii…

Foto: Pexels.com

Școala online doar cu numele în multe sate din județul Iași. Copiii nu au telefoane sau laptopuri, temele sunt printate de profesori

Un reportaj realizat de publicația Reporter de Iași în satele din județ arată o realitate dură: mii de copii nu au acces la internet, nu au telefoane sau laptopuri cu care să participe la ore. ”Din totalul elevilor de la țară, 30-40% au internet sau ceva tehnologie acasă, dar este atât de veche încât nu pot participa la lecții transmise online decât 10-20% dintre ei”, citați de profesorii locali.

Imaginile din satele ieșene sunt relevante: copii fără telefoane, care folosesc Nokia 3310 vechi de 15 ani, ținute permanent în priză pentru că bateriile sunt descărcate. N-au internet, n-au tablete, n-au laptopuri.

Profesorii din școlile de la țară printează fișe minimale și, o dată la câteva zile, trec pe la casele copiilor și le lasă în poartă.

În comuna Țibana, la 35 de km de Iași, cei mai mulți copii nu pot participa la orele online. “Nu avem telefoane”, spun doi copii de ciclu primar. O colegă de-a lor mai primește, din când în când, telefonul de la o soră mai mare. Nu acoperă orele zilnice. Alți doi copii se duc grăbiți spre școală, pentru a prinde fișele de teme. Nici ei nu pot arăta nimic atunci când sunt întrebați dacă au măcar telefoane.

În satul Domnița, aflat la intrarea în comună dinspre Iași, cifrele sunt relevante. Din 516 copii de la trei școli subordonate, sunt 450 în clasele 1-8, scăzându-i pe cei de la grădiniță. “Din 450 de elevi, niciunul nu deține dispozitivul lui personal. Mai primesc de la părinți telefoane vechi, să le folosească doar la ore, pe ici-colo mai există câte un calculator. În rest, nimic. Am făcut formele pentru 450 de tablete”, explică directorul școlii, Rodica Rusu.

„La Alexeni și la Poiana Mănăstirii nu există semnal de Internet care să asigure fluența platformelor de învățământ online. În primăvară s-a lucrat pe grupuri de whatsapp și messenger, s-a încercat atunci și predarea pe Zoom, dar semnalul nu a permis asta”, spune directorul Școlii Profesionale din Țibana, Petrică Diaconu. (Foto: Pexels.com)

Citește tot articolul pe Reporter de Iași

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. #România Educată
    Proiectul lui Johannis.
    Suntem la un nivel de republica bananiera de rang 3 în 2020.

    Inca avem wc în fundul curții si lipsa de electricitate.

  2. Trist… „pierderi colaterale”, cum se spune…cui ii pasa…

  3. s-ar fi putut lasa deschise scolile de la tara, acolo dinamica de deplasare a populatiei e destul de mica, aglomeratia populatiei e mica, clasele sunt cu putini copii, copii oricum au un aport destul de mic la transmiterea virusului, si cu mascute si cu dezinfectare, ar fi facut educatie acesti copii

  4. Rezultatul unui presedinte incompetent, unui guvern plin de corupti si unui parlament care are acelasi tip de oameni ca si guvernul.
    In principiu suntem condusi de un profesor habarnist si doua grupari infractionale.
    Exact ca orice institutie din statul roman.

  5. Așa e în toată țara. In mediul rural intra 10-20%.
    In toate țările civilizate școlile primare și grădinițele nu s-au închis. Noi dovedim încă o dată că facem parte din țările lumii a treia.
    Trist.