Școala online, exemplu de practică. Ciprian Ittu, profesor de matematică și TIC: Nu este un șoc că facem teme online, este ce făceam și înainte de epidemia de coronavirus / Plus: cum folosește cu elevii platforma Digitaliada
“Digital, putem suplini lipsa de timp”, spune Ciprian Ittu, profesor de matematică și informatică la gimnaziu. Predă folosind și tabletele și aplicații digitale de mai bine de 3 ani, iar astăzi spune că “nu este un șoc faptul că stăm și facem teme online, pentru că este ceea ce făceam și înainte de epidemia de coronavirus”. Într-un interviu acordat Edupedu.ro, profesorul a povestit pe larg cum folosește platforma Digitaliada, prin care le trimite copiilor lecțiile, fie filmate sau în alt format, temele, discută și testează.
Profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Mărului din județul Brașov, Ciprian Ittu este un pasionat de tehnologie, care se bucură că le poate împărtăși copiilor noțiuni teoretice și conceptuale, în limbajul generației digitale.
“Soția mea este profesoară de Limba română și are clasa a VIII-a și dă și ea teme pe platforma Digitalida și a primit răspunsuri de la copii din prima zi. Asta înseamnă că elevii sunt interesați. Eu nu cred că se va schimba curriculumul. Prin recuperare, vom trece și peste asta. Sunt destule ore prevăzute pentru recapitulare [în programa școlară de clasa a VIII-a – n.red.]. Iar digital putem suplini lipsa de timp. Ideea este de deprindere: este esențială deprinderea copiilor și e important ca ei să fie ancorați în ceea ce fac. Dar asta se vede în timp, nu după 2 teste”, a explicat Ciprian Ittu, pentru Edupedu.ro.
Edupedu.ro: Când ați început predarea online?
Ciprian Ittu: Eu am început lecțiile online dinainte să fie criza aceasta, cam de 3-4 luni, de când s-a lansat platforma Digitaliada. În momentul în care elevul dă testul pe platformă, eu îl corectez de acasă și platforma îi trimite rezultatul automat.
Am început lucrul online cu strângerea mailurilor, a fost prima etapă când s-a lansat platforma. Copiii s-au logat la școală, au dat teste la școală, până să fie criza aceasta.
Edupedu.ro: Pot folosi platforma și profesorii ai căror școli nu fac parte din proiect?
Ciprian Ittu: Este deschisă și pentru profesorii care nu fac parte din proiect. Ei trebuie să-și creeze un cont de școală, directorul să-și introducă profesorii, iar profesorii să-și introducă elevii. După toate acestea, profesorii le pot trimite elevilor teme, teste, pot construi librării de teste și pot urmări activitatea elevilor: cât au stat pe lecții, când au descărcat lecția. Părinții văd și ei rezultatele elevilor.
Ce este foarte fain este partea de lecții, pe care am experimentat-o și înainte: elevii au pe platformă o componentă de lecții; practic, sunt toate lecțiile din clasele V-VIII. Au o parte de teorie și exerciții pe 3 niveluri: nivelul 1 este foarte simplu, nivelul 2 este mediu și nivelul 3 este de performanță.
Și profesorul, și părintele văd cât a stat un elev să facă o anumită temă, o fișă, un exercițiu.
Edupedu.ro: Dar elevul nu poate păcăli, stând și pe alte aplicații în paralel?
Ciprian Ittu: La început au încercat, dar îți este clar lucrul ăsta când vezi că a stat 2 ore și a făcut 3 greșeli la primul nivel. Cu timpul și exersând mereu, am trecut de etapa asta. Au fost problemele astea la început, dar le-am arătat cum le văd activitatea și nu ne mai păcălim.
Apoi platforma are o parte de bibliotecă unde poți încărca ce vrei: manuale, fișe. Tema are deadline, pe când în bibliotecă putem pune toate manualele digitale pe care le folosește școala, culegerea pe care o folosesc la clasă, ca să nu mai cumpere copiii – o urc în format pdf sau word.
Citește și:
-
Matematica online, exemplu de practică. Cum predă digital profesorul Bogdan Enescu, chiar din prima zi în care s-au închis școlile / Plus: cum să folosești cu elevii aplicația Zoom, pas cu pas
-
O școală particulară pune la dispoziția tuturor școlilor din România, gratuit, materiale de comunicare și planificare a învățării la distanță, în contextul pandemiei de COVID-19
-
Învățare de acasă: Estonia, țara europeană nr. 1 la testele PISA, pune gratuit la dispoziția altor țări soluțiile sale de educație digitală / Care sunt acestea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank