Școala Superioară de Aviație Civilă: Concurs trucat pentru sora președintei comisiei de concurs. Patru inculpați și-au recunoscut vina și au fost condamnați
Un concurs desfășurat, în 2018, la Școala Superioară de Aviație Civilă a dus, până acum, la condamnarea a patru persoane: trei membri ai comisiei de concurs și unul dintre candidații care a câștigat postul și care era sora președintei comisiei. Instituție subordonată Ministerului Transporturilor, Școala Superioară de Aviație Civilă, care se mai prezintă drept Academia Română de Aviație, pregătește piloți, însoțitori de bord și personal tehnic pentru companiile aeriene din România și străinătate.
În perioada mai-august 2022, Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București au admis patru sesizări cu acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru patru persoane care ar fi fost implicate, în 2018, în trucarea unui concurs de angajare derulat, în vara lui 2018, la Școala Superioară de Aviație Civilă.
La acel moment, după o aprobare primită din partea Guvernului, instituția a scos la concurs mai multe posturi, printre care două de de expert-specialist calitate din cadrul Biroului Calitate și Monitorizarea Conformării. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au descoperit că unul dintre cele două posturi a fost câștigat de Emilia Alexandra Diaconescu, sora vitregă a Anei Margareta Cristina Tătaru, șefa Biroului și președinta, în fapt, a comisiei de concurs. Anchetatorii au descopetit că mare parte din procedură a încălcat legea:
- Unul dintre potențialii candidați nu a trecut de selecția dosarelor în condițiile în care avea o experiență profesională considerabil superioară unei candidate care era de profesie economist (sora lui Tătaru) și care, în final, a câștigat unul dintre cele două posturi. În sentința 351 din 30 mai 2022 a Judecătoriei Sectorului 1, se menționează că ”această din urmă persoană (câștigătoarea n.r.) nu îndeplinea condițiile pentru ocuparea postului de expert-specialist calitate, întrucât nu era absolvent al unei facultăți tehnice cu profil inginerie aerospațială. În acest sens, se observă că diploma de master de la Universitatea Politehnica din București (care oricum nu echivalează cu îndeplinirea condiției privind absolvirea unei facultăți de profil) a fost obținută de persoana în cauză ulterior angajării în cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.”
- Mioara Drumea și Adrian Danciu, angajați ai Școlii și membri ai comisiei de concurs, ”nu au participat efectiv la verificarea dosarelor de înscriere sau examinarea candidaților la niciuna dintre probe (scris și oral)” și nici la la verificarea dosarelor de înscriere sau la examinarea candidaților la proba orală. Cele două persoane ”au semnat, în fals, procesele-verbale privind examenul organizat pentru ocuparea postului de expert specialist calitate”.
- lucrările scrise au fost corectate de Ana Margareta Cristina Tătaru, șefa comisiei de concurs care a fost și persoana care a examinat candidații în cadrul probei orale, unul dintre cele două posturi revenind Emiliei Alexandra Diaconescu, sora ei vitregă, cea care nu îndeplinea condițiile de participare.
Intrați pe fir în ianuarie 2021, anchetatorii au deschis o investigație în decursul căreia au făcut percheziții și interceptări, iar probele adunate în cursul urmăririi penale i-au convins pe mai mulți suspecți să admită faptele de care erau acuzați și să accepte trimiterea la instanțe a unor acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Astfel, Mioara Drumea a primit 2 ani cu amânarea aplicării edepsei închisorii pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (sentința nr. 351 din 10 mai 2022 Judecătoria Sectorului 1), Adrian Danciu – avertisment pentru aceeași infracțiune (sentința nr. 384 din 10 iunie 2022 Judecătoria Sectorului 1), Ana Margareta Cristina Tătaru – 2 ani cu amânarea aplicării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (decizia nr. 558 din 3 august 2022 Judecătoria Sectorului 1). Ca pedeapsă complementară, lui Tătaru i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Într-un alt dosar de recunoaștere a vinovăției, admis de Tribunalul București pe data de 30 iunie 2022, prin decizia 718, Emilia Alexandra Diaconescu a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită și cumpărare de influență. Anchetatorii au stabilit că, pe lângă sprijinul pe care l-a avut din partea surorii vitrege, Diaconescu ar fi dat șpagă 3.500 de euro, în mai multe tranșe, precum și o geantă, unei alte angajate a Școlii, inspector la Resurse Umane, care i-a divulgat subiectele de la proba scrisă și i-a furnizat răspunsuri la întrebări. Corectura la proba scrisă a fost făcută de Tătaru.
Din coroborarea unor informații prezente în cele patru acorduri și de pe portalul instanțelor, în cazul acestei angajări frauduloase mai există încă un angajat al Școlii, șef de Birou, care a semnat acord de recunoaștere a vinovăției, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Un alt angajat – inspector de specialitate în cadrul Compartimentului Resurse Umane, cel care ar fi luat mita de la Diaconescu și i-ar fi furnizat subiectele – este suspect într-un dosar aflat în cercetări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii