G4Media.ro

Școala Superioară de Aviație Civilă: Concurs trucat pentru sora președintei comisiei de…

Sursa Foto: Facebook/ Scoala Superioara de Aviatie Civila

Școala Superioară de Aviație Civilă: Concurs trucat pentru sora președintei comisiei de concurs. Patru inculpați și-au recunoscut vina și au fost condamnați

Un concurs desfășurat, în 2018, la Școala Superioară de Aviație Civilă a dus, până acum, la condamnarea a patru persoane: trei membri ai comisiei de concurs și unul dintre candidații care a câștigat postul și care era sora președintei comisiei. Instituție subordonată Ministerului Transporturilor, Școala Superioară de Aviație Civilă, care se mai prezintă drept Academia Română de Aviație, pregătește piloți, însoțitori de bord și personal tehnic pentru companiile aeriene din România și străinătate.

În perioada mai-august 2022, Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București au admis patru sesizări cu acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru patru persoane care ar fi fost implicate, în 2018, în trucarea unui concurs de angajare derulat, în vara lui 2018, la Școala Superioară de Aviație Civilă.

La acel moment, după o aprobare primită din partea Guvernului, instituția a scos la concurs mai multe posturi, printre care două de de expert-specialist calitate din cadrul Biroului Calitate și Monitorizarea Conformării. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au descoperit că unul dintre cele două posturi a fost câștigat de Emilia Alexandra Diaconescu, sora vitregă a Anei Margareta Cristina Tătaru, șefa Biroului și președinta, în fapt, a comisiei de concurs. Anchetatorii au descopetit că mare parte din procedură a încălcat legea:

  • Unul dintre potențialii candidați nu a trecut de selecția dosarelor în condițiile în care avea o experiență profesională considerabil superioară unei candidate care era de profesie economist (sora lui Tătaru) și care, în final, a câștigat unul dintre cele două posturi. În sentința 351 din 30 mai 2022 a Judecătoriei Sectorului 1, se menționează că ”această din urmă persoană (câștigătoarea n.r.) nu îndeplinea condițiile pentru ocuparea postului de expert-specialist calitate, întrucât nu era absolvent al unei facultăți tehnice cu profil inginerie aerospațială. În acest sens, se observă că diploma de master de la Universitatea Politehnica din București (care oricum nu echivalează cu îndeplinirea condiției privind absolvirea unei facultăți de profil) a fost obținută de persoana în cauză ulterior angajării în cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.”
  • Mioara Drumea și Adrian Danciu, angajați ai Școlii și membri ai comisiei de concurs, ”nu au participat efectiv la verificarea dosarelor de înscriere sau examinarea candidaților la niciuna dintre probe (scris și oral)” și nici la la verificarea dosarelor de înscriere sau la examinarea candidaților la proba orală. Cele două persoane ”au semnat, în fals, procesele-verbale privind examenul organizat pentru ocuparea postului de expert specialist calitate”.
  • lucrările scrise au fost corectate de Ana Margareta Cristina Tătaru, șefa comisiei de concurs care a fost și persoana care a examinat candidații în cadrul probei orale, unul dintre cele două posturi revenind Emiliei Alexandra Diaconescu, sora ei vitregă, cea care nu îndeplinea condițiile de participare.

Intrați pe fir în ianuarie 2021, anchetatorii au deschis o investigație în decursul căreia au făcut percheziții și interceptări, iar probele adunate în cursul urmăririi penale i-au convins pe mai mulți suspecți să admită faptele de care erau acuzați și să accepte trimiterea la instanțe a unor acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, Mioara Drumea a primit 2 ani cu amânarea aplicării edepsei închisorii pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (sentința nr. 351 din 10 mai 2022 Judecătoria Sectorului 1), Adrian Danciu – avertisment pentru aceeași infracțiune (sentința nr. 384 din 10 iunie 2022 Judecătoria Sectorului 1), Ana Margareta Cristina Tătaru – 2 ani cu amânarea aplicării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (decizia nr. 558 din 3 august 2022 Judecătoria Sectorului 1). Ca pedeapsă complementară, lui Tătaru i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Într-un alt dosar de recunoaștere a vinovăției, admis de Tribunalul București pe data de 30 iunie 2022, prin decizia 718, Emilia Alexandra Diaconescu a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită și cumpărare de influență. Anchetatorii au stabilit că, pe lângă sprijinul pe care l-a avut din partea surorii vitrege, Diaconescu ar fi dat șpagă 3.500 de euro, în mai multe tranșe, precum și o geantă, unei alte angajate a Școlii, inspector la Resurse Umane, care i-a divulgat subiectele de la proba scrisă și i-a furnizat răspunsuri la întrebări. Corectura la proba scrisă a fost făcută de Tătaru.

Din coroborarea unor informații prezente în cele patru acorduri și de pe portalul instanțelor, în cazul acestei angajări frauduloase mai există încă un angajat al Școlii, șef de Birou, care a semnat acord de recunoaștere a vinovăției, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Un alt angajat – inspector de specialitate în cadrul Compartimentului Resurse Umane, cel care ar fi luat mita de la Diaconescu și i-ar fi furnizat subiectele – este suspect într-un dosar aflat în cercetări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Foarte romanesc verdictul : inchisoare cu suspendare.
    Adica nu a primit nici o pedeapsa.
    Asta ii incurajeaza sa repete faptele , si incurajeaza pe restul coruptilor sa repete.
    Vai de steaua ei de tara corupta.
    Oare cati candidati pentru posturi importante , directori , sefi , ministri , secretari de stat , nu au studii de specialitate ?

    • Pai asta vrea si noua lege a invatamantului, cunoscuta si ca ,,romania educata de iohanis-tampeanu”.
      Vrea ca admiterea la colegiile nationale sa se faca de colegiile nationale, ca sa poata sa fie trucata.
      Si vrea un bac minimal, ca orice prost sa il promoveze si sa poata ocupa orice functie de conducere in statul roman.

    • Cred ca la Masterul pentru promovarea culturii de securitate în societatea civilă
      se invata ca o institutie se conduce cu two/u (tupeu). Adica doar cei validati extern de altul intern are șanse reale. Restul: carne de tun daca sunt neconflictuali

    • Mafia bolșevică USL își pune slugile in toate posturile, tinerii capabili nu au nici o șansă in Romania.

  2. HOTI!

    • Preventia e mama invataturii.
      Daca e sa compari obiectivele MAI de pe vremea cand avea ANFP in subordine (vremea pre-Ponta+Dragnea) si obiectivele de acum – nu e greau sa vezi „ce s-a pierdut pe drum”-ul spre `victorie`.

    • În astfel de cazuri cu „acorduri de recunoaștere a vinovăției” și apoi „cu suspendare” Judecatorul nu ar trebui sa oblige la ședințe la psiholog pe făptași?
      De ce nu se pun in aplicare niciodata programele de guvernare care tot apar si apar.
      De ce nu le studiaza nimeni sa vada „ce se pierde din vedere”?…

  3. Mafia usr nu doarme!

    • Câți condamnați pentru corupție are USR? Zero.
      Câți condamnați pentru corupție are PSDNL? Mii.

    • Ai vrut tu sa pari destept dar ai reusit exact contrariul. Frustrat dar arogant, viitorul e al tau!

    • Mă gândeam eu că se găsește unul care să zica că USR e de vina, bineînțeles fără să ne ofere și niste argumente.

    • Singura vina a userului este ca încă mai există.
      Cu cele 2 procente ce le mai are nu ajunge departe. Ce o sa mai postezi atunci, ruznac de 2 copeici???

    • Usr nu e cu nimic diferit de partenerii de coalitie. pentru ca altfel nu exista coa-litie.
      Hai sa-ti dau un exemplu: in cazul esecului demiterii av. p0p. si-a asumat cineva din usr acel esec?
      ca de la pnl udmr oricum nu aveam pretentii.
      suntem pr0st1 si asta se vede

  4. Cei patru au fost condamnați/pedepsiți, dar sora și președinta comisiei de examinare n-au primit nimic?

  5. Dar câte mii sunt despre care nu vom afla niciodată.

    • @Pe astia i-a dat careva in gat – Mare dreptate ai. Pe astia i-a dat in gat probabil contracandidatul si pe buna dreptate.

  6. De aia e Tarom în faliment și e subvenționat de ani de zile, pentru că toți incompetenții de acolo au intrat pe posturi cam așa.

  7. Masterul la UPB sunt sigur ca a fost luat „pe bune”.

  8. Oribila situatie!
    Insistenta incompetentilor, de-a dreptul scarbos!

  9. E imposibil mai, toti se dau in gat unii pe altii din multiple motive, se uita in ograda altora si ii macina invidia, le vor ce au, a castigat celalalt si nu al lor, fiecare pentru pentru pielea lor, etc, cum am spus e imposibil. 😏

  10. Nu ne trebuiesc companii de stat cand avem companii private care fac acelasi lucru.
    Facem companii municipale si ne aducem toate rudele.
    Nu suntem in stare sa gestionam nimic.
    Ah, nu vine ea criza sa nu mai avem bani de speciali si companii in pierdere…

  11. hocus pocus: doar cei care fac normele de la aplicare ale legilor se prefac ca e totul in regula.
    Eu nu inteleg cum de un PM doar aproba legi iar apoi nu-i pasa ce trec altii in norme!!
    Alo. av0katul p0p0rului, dormi!?

  12. Aceasta practica de masluire a concursurilor de angajare exista peste tot in institutiile de stat incepand cu ministere si terminand cu societati de stat , cele mai grave cred ca se petrec exact acolo unde trebuie sa controleze si sa sanctioneze aceste practici neortodoxe si anume in MAI , Aparare, Justitie etc . Peste tot au loc aranjamente pentru copii, nepoti, cunostinte sotii, amante sau alte obligatii, hai la stat ca este un loc cald bine platit nu conteaza pregatirea se descurca ei odata ce intra in sistem , iar infractori care pun in aplicare aceste practici cand sunt prinsi primesc o pedeapsa cu suspendare adica nimic iar de multe ori concurentul ramane in functie fara nicio pedeapsa , asta este statul roman de dupa 1990 , un stat capusat , paralizat si neputincios plin de excroci si infractori , un stat mafiot care toaca bani oamenilor fara sa dea nimic la schimb.

    • Greșești: ne dă liniște!
      Statul nu poate lupta cu trolii decât daca îi tine in subordine angajându-i așa cum sunt – cu pile.
      Statul nu are nevoie de reforme făcute prin dărmare rapidă a ceea ce functioneaźa à la lasă ca merge si asa.
      Sabotorii exista si stau cuminti doar daca-i lasi in pace. (Vezi cazul colone1lor din servixii)

  13. Pedepse tipic românești ptr cei care lucrează ca bugetari și se manjesc cu bănet din taxele fraierilor ,fac trafic de influența sau iau mita,iar ptr un amărât ( bine tot furt e) care fura de foame ia 4 sau 5 ani cu executare .
    Dura Lex Sed lex( dar dur doar ptr fraieri,nu ptr cei care au funcții sau lucrează ca bugetari .

  14. Se știe deja că posturile scoase la concurs sunt ,”arvunite”rudelor celor ce lucrează în domeniu,dau anunțurile cu puțin timp înainte de examene ca sa nu aibă timp să se pregătească eventualii doritori.slStiu chiar un caz concret cu ceva ani in urma-asta nu înseamnă că metodele s-au schimbat-in care fiica unui director din sistem termina facultatea de geografie iar tatăl ei angaja meteorolog,s-au prezentat piloți pentru post,-era in perioada tulbure in care nu făceau angajări și ultima promoție de Bobocu cam ramasese”pe dinafară” și nu au fost angajați pe motiv că nu au făcut facultatea de geografie și se știa deja pentru cine era postul.

  15. Sa vezi concursuri trucate la ISU Suceava pt care nu se sesizeaza nimeni,amenintari in stil mafiot la adresa militarilor,sef de institutie care ia spagi in continuare fara nici o jena desi e cercetat de DNA in mai multe dosare de coruptie