G4Media.ro

Scoateți armele economice nucleare acum! Cum ies România și Europa din criza…

Scoateți armele economice nucleare acum! Cum ies România și Europa din criza ce vine? (Op-ed)

Nu e 2008. Nu e 1929. Va fi 1918 sau 1945. Nu avem de-a face cu o criza clasica in reactorul financiar al economiei mondiale, ci cu un gripaj total al cuplului cerere-oferta din economia reala. Regulile clasice ale economiei de piata pe timp de pace se suspenda pe perioada crizei sanitare. Lumea trebuie inundata si pusa in formol financiar pe perioada pandemiei, daca vrem sa pastram coeziunea sociala si societatile pe care le avem.

Tot ce descriu e doar un scenariu. Cert plauzibil. E scenariul de lucru al guvernelor si bancilor centrale din lumea larga. El trebuie sa devina urgent, inainte de 1 Aprilie, foaie de parcurs si pentru Guvernul Romaniei. Asadar, e doar un scenariu: lumea poate arata maine cu totul altfel, mai bine sau mai rau.

Dupa bajbaieli si alte « imunitati de grup », guvernele par sa fi integrat datele statistice prezentate cel mai coerent de cei de la Imperial College of London in graficul de mai jos:

Cea mai pertinenta simulare de infectii pentru UK si SUA arata ca fara factori externi (vreme, tratament miracol, vaccin, etc.) suntem doar la inceputul crizei, cu varf undeva pe final de Aprilie, inceput de Mai. E foarte plauzibil ca Europa de Est, deci Romania, sa se afle in acelasi interval de tip. Multi chinezi sunt inca in case dupa aproape 3 luni, desi au aplicat masuri draconice, pe care nici o democratie de tip occident nu le poate pune in practica.

Nu avem alt scenariu (optimist) de lucru decat acela ca pandemia e o paranteza de cateva luni pe care o vom jugula ulterior prin vaccin, imunitate, etc. Fiecare zi de criza sanitara inrautateste indicatorii economici si paralizeaza putin cate putin sistemul privat. Singurii actori care pot actiona in acest timp sunt guvernele si bancile centrale care trebuie sa se substituie firmelor: interventie masiva de stat si, daca e nevoie, nationalizari temporare de facto (ori de operatiuni ori de flux financiar). Nu e loc, nici vreme pentru ideologii.

Sistemul financiar isi face masiv datoria : 26 de banci centrale (din 43) actioneaza nuclear, din ianuarie incoace, la nivelul dobanzilor si asigurarii lichiditatilor. Interventiile au depasit deja pragul din 2008. Armele lor sunt perfect eficace in cazul unei recesiuni (soc de cerere) insa apa de ploaie cand vine vorba de gripaj al ofertei, productiei de bunuri, etc. Guvernele nationale trebuie sa intre masiv in joc si au inceput sa o faca in SUA si cele 5 mari economii din Europa (Germania, Franta, UK, Spania, Italia). Toti urmeaza aceeasi reteta, cu mici variatiuni tehnice si tempo diferit. Obiectivul e clar: zero falimente de firme, zero somaj.

Prescriptia medical-economica pentru firme suna cam asa:

  • stoparea imediata a tuturor taxelor catre stat (“esalonare” ori “stergere” dupa caz);
  • crearea de mecanisme de somaj partial masiv – zeci de milioane de indivizi daca e nevoie. Aici e cheia de bolta si marele pariu: statul plateste 75%/100% din salariul angajatilor pe toata perioada crizei (cateva luni) ;
  • punerea la dispizitie imediata de credite bancare pe termen scurt pentru trezorerie cu garantii de stat ;
  • preluarea de catre stat a platilor catre terti : chirie, apa, electricitate, etc

Unele companii vor lua toate cele 4 medicamente, altele doar unul, insa reteta trebuie sa fie gratuita si pentru toata lumea.

In Romania, aceste mecanisme trebuie activate urgent. Guvernul a facut un prim pas timid ieri, 19 Martie, anuntand ca ”există două categorii de companii care beneficiază de ajutor la somajul tehnic”. Strategia pasilor mici e total nepotrivita in astfel de cazuri. Rolul guvernului e acela de a genera un soc masiv de incredere. Whatever it takes! ar suna cam asa in romaneste: Stim ce ne asteapta incepand din aprilie. Suntem pregatiti. Nu va exista nici o firma din Romania care sa nu beneficieze de sprijinul nostru total. Obiectivul e clar: zero faliment, zero somaj. Formularele de cerere vor fi puse la dispozitie imediat si veti fi acompaniati. Vor exista abuzuri? Poate, insa nu conteaza ! Miza e prea mare pentru a cere sfatul contabilului.

Unde se vor duce miliardele de euro aruncate pentru a tine lumea in formol pe perioada pandemiei? Intr-o uriasa datorie publica. Romania si-o poate permite: avem doar 35% din PIB datorie actuala, cand occidentul sare de 100%. Uniunea Europeana si-o poate permite: 0% datorie publica! Sa facem asadar, in sfarsit, Europa! Oare Germania aude? SUA nu se intreaba de doua ori daca si-o poate permite sau nu : urmariti planul de 1000 de miliarde de dolari lansat ieri (inclusiv cu sume de bani date direct particularilor).

Da, riscurile de inflatie monetara sunt uriase. Se poate face quantitive easing (politică monetară prin care o bancă centrală cumpără sume prestabilite de obligațiuni guvernamentale sau alte active financiare pentru a injecta rapid bani direct în economie) la infinit? Nu stiu. Da, exista riscuri sistemice in cazul in care pandemia dureaza dincolo de cateva luni, insa nu avem prea multe solutii in fata noastra. «Imunitatea de grup» nu reprezinta nici o garantie si e moralmente insuportabila, e falimentul total al societatilor noastre. Asa ca scoateti armele economice nucleare acum!

Op-ed de Cristian Mureșan, manager român care trăiește la Paris

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Prostii aberante de catre lobbyiisti care vor sa scape de datorii si taxe.
    Daca ai o firma privata si acum ai probleme, mai intai vezi ce resurce financiare ai ( vine -ti bolizi si aduce-ti banii din off-shoruri).Daca nu ai resurse financiare,atunci statul sa acorda „CREDITE” fara dobanda,dar si ele limitate.Deci, mai intai scoateti resursele private,apoi mergeti la stat.De ce acum toti romanii platotori de taxe ( angajati) , trebuie sa salveze orce patron de firma ?? Daca guvernul vrea resurse, atunci sa restructureze parazitii din sistemul de stat.Acolo sant multi hoti si putori, care toata ziua freaca numai menta pe bani multi.

    • pentru ca in momentul de fata fara ajutor majoritatea privatilor mici ( nu ma refer la multinationale si companii mari) vor falimenta ceea ce inseamna somaj, mai putine taxe la stat, mai putine locuri de munca, o economie in moarte clinica . Daca tu crezi ca astea is prostii aberante probabil ori ai lucrat toata viata la stat fie nu esti conectat la realitate stimate domn.

    • In primul rând nu pot să nu remarc invidia…

      Tu ca afacerist ți-ai folosi economiile ca să-ți finanțezi afacerea? Cine garantează că e destul ca să o salvezi și nu rămâi și fără economii și cu afacerea în faliment?

    • Daca o afacere moare intr-o luna de pauza aia nu era o afacere reala-in italia cum puteau inchide in august 90% dintre firme pentru concediu?! Daca starea dureaza mai mult, da, dar primele care trebuie sa sara in ajutor sunt bancile prin credite garantate de stat in caz de neplata, nu direct bugetul de stat. Daca patronii nu investesc rezervele lor de ce am investi taxele noastre in ei? Ce, la profit ei au fost solidari cu noi, am facut cumva parte in parte si n-am aflat eu?!

    • AMINISTIA FISCALĂ PERSOANE FIZICE SI JURIDICE SINGURA SOLUTIE.

    • Coronavirusul asta ar putea fi un prilej excelent pentru a curata toate aceste „firme private”,
      evazioniste securiste , conectate la stat.Ciuma rosie incearca prin frontul de manipulare si propaganda ( latrine si site-uri) pupincuriste sa puna mana pe credite si ajutoare de la stat.
      Deci un prilej fantastic pentru gubern pentru o dezinfectare larga a acestor paraziti.
      Statul se va imprumuta masiv ( ricum ciuma rosie a lasat un stat financiar contaminat9 , nu vad de ce eu , copiii si nepotii mmei sa plateasca factura pentru acesti mafioti din economie.

    • AMINISTIE FISCALĂ PERSOANE FIZICE SI JURIDICE.

      Primul pas necesar de relansare a economiei.

    • @ion din balon – my friend o luna? noi vom discuta de minim o luna izolare apoi pana la repornire stai linistit inca 2-3
      in primu rand italia in august inchide pentru ca 1) se schimba anul fiscal si 2) merg toti in concedii – platite! sesizezi diferenta? apoi nu inchid o luna intreaga inchid de regula 2 sau 3 saptamani si NU INCHID – hoteluri, restaurante, cafenele, transporturi…
      in al doilea rand asa vorbiti toti cei care comentati aici de parca nu va va afecta situatia economica si pe voi – BREAKING NEWS – toti vom simtii, in plus as putea sa pariez ca toti cei care comentati tip domnul Bebe nu ati platit in viata voastra un impozit pe salarii, sa vina un 25, sa intelegi ce inseamna sa tii o firma si sa dai salarii sa platesti chirii sa fii o rotita in miscare in acest mecanism numit vag Economia Romaniei.
      Evident la fel ca in orice domeniu si intre „privati” exista persoane cu bani ascunsi in insule si cu bolizi conform descrierii dar de regula sunt cei ce fac afaceri cu statul – nu vorbim despre ei, vorbim despre cei ce au nevoie – sectorul HORECA deja a concediat inainte de masuri o buna parte din oameni si estimarile merg inspre 500 000 ( cinci sute de mii) de oameni concediati – nu cred ca puteti intelege ce inseamna asta.

  2. Uniunea Europeana pare o uniune artificiala in acest moment, fiecare Tara incearca sa se descurce cum si CAT poate!
    Care nu poate, Dumnezeu cu mila!
    Nici urma de solidaritate, actiunile concrrete intarzie, desi Tarile din UE sunt legate ombilical(de fapt, intreaga Economie mondiala e interdependenta!), se pare ca fiecare Tara e preocupata de Economia ei..
    Iar BCE a anuntat ajutor masiv doar pentru cele 19 Tari, oricum cu cele mai multe RESURSE, din zona Euro!
    M-a surprins, sa vedem ce va FACE Comisia Europeana, care si ea a anunta Ajutor masiv Tarilor membre UE…
    CE si mai ales CAND va FACE…

    • E inceputul sfirsitului globalizarii. UE care e tot un fel de globalizare la nivel european va avea de suferit. Tarile se retrag in matca lor si se descurca cum pot cu resursele proprii, umane si de orice alta natura.

  3. Era programata o mare criza economica in perioada 2019-2021 si se prezicea ca o sa vina din China insa nu se stia cum va fi amorsata. Acum se stie.

  4. Viitorul este China ,o tara doua sisteme .
    Capitalismul va disparea.

  5. Pentru mine e clar: lumea e condusa de inepti (nici o surpriza aici), ai nostri conducatori nu fac exceptie. Ceea ce se intimpla acum e o sinucidere cu incetinitorul sub pretextul umanismului, in realitate din cauza incapacitatii autoritatilor de a vedea realitatea si de a imagina o iesire.
    Vom plati urit de tot aceasta orbire, coronavirusul va parea doar o gluma in curind.

  6. Acuma ar fi momentul optim pentru o redresare a economiei si societatii. Sunt de acord ca guvernul sa acorde mediului privat aceste credite fara dobanda, doar in cazul in care aceea firma (concernul de pe teritoriul RO) cedeaza 10-20% din active statului roman. (ceva pentru ceva)

  7. JMEKERII au iesit pe shant! si bat clopotele , Vor ca unii sa belfereasca dublu ca pana acuma

    pe banii tzarii. Sa manance CAVIARUL tot cu POLONICUL.
    Trebuie ca privatii care dau faliment,indaratul lor fiind oameni, sa li se dea ajutor de somaj
    De ce sa fie ajutat unu care are un singur salariat dar contracte anul trecut de 20 milioane euro/

    Sa-i acoperim noi saracii,diferenta?

    • Cu siguranta voi, saracii, veti acoperi diferenta ca noi, bogatii, sa mancam caviarul tot cu polonicul

  8. poate-ar fi momentul sa se termine cu risipa vezi pensii speciale ,pensionari de stat,angajat tot la stat,bugetari inutili,fara obiectul muncii si firme abonate la contracte doar cu statul..

    • Vezi sa nu se termine:
      1. Intrebat aseara de Dan Bucura, la emisiunea lui Silviu Manastire de la B1, daca nu e timpul ca Pensiile speciale sa fie scazute, Marcel Ciolacu a raspuns:
      „S-a vazut(de catre extraterestri!) ca astfel de masuri nu fac bine(!) si daca nu ar fi acest Minsitru de finante incompetent(se referea la Florin Catu!) Romania nu ajungea in situatia asta(de parca nu PSD a lasat acest DEZASTRU la Finantele Romaniei!), PSD are specialisti(sa revina „specialistii” PSD, adica analfabeta Veorica si Orlando discotecarul si sa bage Romania direct in faliment, „duduind”!) care sa duca economia si sa NU ia astfel de masuri care nu sunt necesare”!!!
      2. Acum 2(DOUA!) Zile, in Camera Deputatilor „celebrul” Florin Iordache a depus o Initiativa legislativa care prevede Pensie Speciala si favoruri ca la membrii CCR pentru Avocatul Poporului, dna Renate Weber,(sluga de nadejde a infractorilor din PSD+ALDE!) si favoruri uriase pentru Adjunctii ei:
      „Cârdăşie între Avocatul Poporului şi PSD: troc pentru pensii speciale.
      Codul Administrativ, legea care a impus pensii speciale pentru aleşii locali, a trecut de filtrul CCR după o sesizarea superficială scrisă de Renate Weber.
      În schimb, pentru superficialitate, PSD recompensat-o pe Renate Weber cu un proiect de lege care asigură numeroase privilegii pentru Avocatului Poporului, chiar şi pe timp de pandemie.
      Depunerea proiectului de Lege în vremuri de pandemie pare la prima vedere surprinzătoare. Însă surse politice din Parlament susţin că apariţia acestui proiect şi insistenţa pentru dezbaterea lui în procedură de urgenţă indică o înţelegere între Avocatul Poporului şi o parte a social-democraţilor, în frunte cu Florin Iordache. Pe scurt, Avocatul Poporului a acţionat superficial când, în august anul trecut, a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Administrativ, act normativ care a instaurat pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Sesizarea scrisă de Renate Weber a fost respinsă de CCR deoarece argumentele aduse nu criticau articole declarate deja neconstituţionale, cum e cel privind pensiile speciale ale aleşilor locali, ci doar detalii referitoare la procedura de adoptare.
      Practic, Avocatul Poporului a sesizat Curtea doar de ochii lumii.
      Aşadar, din ianuarie 2021 aleşii locali vor avea dreptul la pensii speciale.
      Drept recompensă, PSD a venit cu un proiect cu dedicaţie pentru Avocatul Poporului.
      De altfel, proiectul iniţiat de Florin Iordache şi semnat de alţi 7 aleşi, cei mai mulţi din PSD, ar urma să fie dezbătut în Procedură de URGENTA.
      Cârdăşia dintre PSD şi Avocatul Poporului a fost taxată de liberali.
      „Nu poţi să vii în perioada asta cu proiecte de lege de felul ăsta. Ce atât grabă? Putea măcar să aştepte decizia CCR privind pensiile speciale.
      Oricum, legea trecută prin Parlament, prin care au fost desfiinţate unele pensii speciale, a fost făcută de aşa natură să nu treacă de Curte”, au precizat surse parlamentare pentru „Adevărul”.
      „Asta e urgenţa în vremea pandemiei!”
      La rândul său, senatoarea USR Florina Presadă a sugerat că între Avocatul Poporului şi Parlament ar exista o înţelegere, Renate Weber fiind de acord cu ideea că pentru anumite categorii socio-profesionale este absolut normal să existe privilegii.”

      https://adevarul.ro/news/politica/cardasie-avocatulpoporului-psd-troc-pensii-speciale-1_5e7260485163ec42710576b9/index.html

  9. Lucrurile stau așa :
    Economia mondiala se indreapta spre o criză si o recesiune ne mai traita de generația noastră, iar Romania o va resimți din plin…
    Dacă si atunci vom continua cu aceste politi (daca pot fi numite așa, mai degraba devalizari ale bugetului) de tip pensii speciale uriașe, aparat bugetar supra incarcat de incompetenți si nerecuperarea drastica a furaciunilor (in ultimii 3 ani in Romania se dezbate dacă e ok sa furi banii din buget).
    Atunci ne meritam titlul de cel mai cretin popor din istoria înregistrată.
    La vot oameni buni, fără frica si votați pe cei cu suspiciune de bună credință nu pe cei cu suspiciune de hoți!

  10. Inepție mai mare nu am citit în viața mea. Comunism pe pâine. Bravo!

    • pbl. matele este cu cititul,in rest treaba cu comunismul am trait_o pe pielea noastra asa ca unde vezi tu ineptie altii vad drumul spre normalitate