Şcoli şi clădiri publice închise în Iran din cauza unei poluări puternice, la Teheran şi în mai multe oraşe, inclusiv la Isfahan, Tabriz şi Ahvaz
O parte a elevilor, studenţilor şi funcţionarilor din Iran sunt îndemnaţi să stea acasă miercuri şi joi din cauza unei poluări atmosferice puternice, care afectează Teheranul şi mai multe oraşe, potrivit presei de stat, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.
Capitala iraniană era acoperită de o ceaţă gălbuie şi groasă, un fenomen care-i afectează frecvent pe cei aproximativ zece milioane de locuitori, dar deosebit de pronunţat iarna.
În fiecare an, din noiembrie şi până în februarie, puluarea atmosferică atinge vârfuri în acest oraş situat la 1.400-1.800 de metri altitudine, din cauza unui fenomen de ”inversiune termică”, în care aerul rece de la altitudine împidică aerul cald şi poluat să se degje.
La Teheran, calitatea aerului era consierată miercuri drept ”periculoasă”, iar indicele AQI (Air Quality Index) atingea 200, care depăşeşte de zece ori concentrarea de microparticule poluante PM2,5 în aer considerată acceptabilă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Băncile şi muzeele au fost închise în capitala iraniană, iar emblematicul Turn Milad, de 435 de metri înălţime, nu era vizibil miercuri dimineaţa,
Poluarea afectează şi alte mari oraşe iraniene, ca Isfahan (centru), Tabriz (nord-vest) şi Ahvaz (sud-vest), potrivit televiziunii de stat.
Vechimea infrastructurilor industriale, un parc auto îmbătrânit şi o benzină de proastă calitate exacerbează poluarea, scrie presa locală.
Păcura folosită de către unele centrale electrice a fost de asemenea arătată cu degetul în ultimele săptămâni de către Guvern.
Poluarea aerului provoacă moartea prematură a aproximativ 50.000 de persoane pe an în întreaga ţară, potrivit ministrului iranian al Sănătăţii Mohammad-Reza Zafarghandi.
În ultimii ani, autorităţile iraniene au închis în mai multe rânduri şcolile din Teheran. În 2019 ele au rămas închise timp de o săptămână.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.