
Școlile din Spania vor fi obligate prin lege să servească fructe și legume la masa de prânz, precum și pește cel puțin o dată pe săptămână
Toate școlile din Spania vor fi obligate prin lege să servească fructe și legume la masa de prânz și pește cel puțin o dată pe săptămână, în conformitate cu noile norme menite să reducă cantitatea de alimente prăjite și grase servite copiilor, scrie The Guardian.
Salutate de guvern drept un element-cheie al luptei împotriva obezității infantile, normele introduse prin decret regal în această săptămână vor obliga, de asemenea, școlile să ofere mese vegetariene și vegane.
Deși Spania este renumită pentru dieta sa mediteraneană, un studiu din 2019 a arătat că peste 40 % dintre copiii spanioli cu vârste cuprinse între șase și nouă ani au depășit greutatea recomandată, iar 17,3 % au fost clasificați drept obezi.
Un studiu realizat în 2023 de agenția națională pentru alimente din țară a constatat că 37% dintre școli serveau doar două sau mai puține porții de legume proaspete pe săptămână și multe serveau mai mult decât maximul recomandat de două porții de alimente prăjite.
Ministerul Afacerilor Consumatorilor a declarat că 1.200 de școli nu au servit niciodată pește.
Pablo Bustinduy, ministrul consumatorului și al afacerilor sociale, a declarat că, în conformitate cu noua lege, cel puțin 45% din fructele și legumele servite trebuie să fie de sezon și, în mod ideal, produse local, cu 5% certificate ca fiind organice.
Școlile nu vor mai fi autorizate să servească băuturi cu un conținut de zahăr mai mare de 5%. De asemenea, au fost stabilite limite pentru procentele de cofeină, grăsimi și sare.
Studiile guvernamentale arată că 70% din băuturile din automatele de băuturi din școli depășesc limitele recomandate de zahăr și cofeină.
Pizzele și plăcintele care nu sunt preparate în bucătăria școlii pot fi servite doar o dată pe lună, iar orice alimente prăjite trebuie gătite în ulei de măsline sau de floarea soarelui.
Spania are a șasea cea mai mare rată de obezitate din UE, de 20,3 % pentru adulți și 15,9 % pentru copii în 2023, deși aceasta a reprezentat o scădere de 4 % din 2019.
Clasa socială este un factor-cheie. În familiile cu venituri mai mici de 18.000 de euro (15.400 de lire sterline) pe an, 46,7% dintre copii sunt supraponderali, comparativ cu 29,2% în familiile cu venituri de peste 30.000 de euro.
Bustinduy a declarat că legea, care se aplică tuturor școlilor primare și secundare publice și private, va reduce inegalitatea. De acum înainte, „în fiecare zi, toți copiii și adolescenții vor avea acces la alimente sănătoase și nutritive, indiferent de venitul familiei lor”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank