G4Media.ro

Școlile pot solicita, în premieră, un profesor psiholog, care poate fi psiholog…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Școlile pot solicita, în premieră, un profesor psiholog, care poate fi psiholog clinician sau psihoterapeut

Școlile pot solicita, în premieră, centrelor județene/al municipiului București de resurse și asistență educațională, CJRAE/CMBRAE un profesor psiholog, care poate fi psiholog clinician sau psihoterapeut. 

  • După 13 ani de confuzie cu privire la rolul consilierului școlar și psihologului în școli, Ministerul Educației introduce în regulamentul CJRAE/CMBRAE, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, atribuții specifice pentru fiecare funcție.

Profesorul-psiholog poate lucra în școli, în cabinetele de consiliere psihopedagogică, cabinetele logopedice, cabinetele de sprijin educațional/camerele-resursă sau în CJRAE/CMBRAE.

Profesorul psiholog angajat în CJRAE/CMBRAE trebuie să aibă atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România, conform specialităților, respectiv psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială, psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică, conform regulamentului CJRAE.

Consilierul școlar care oferă și terapie și consiliere profesională și confuziile referitoare la ce face un consilier școlar și un psiholog datează din 2011. În regulamentul de organizare al CJARE/CMBRAE funcția de consilier școlar, putea fi ocupată de fapt de specialiști diferiți:

„Serviciile de asistenţă psihopedagogică/psihologică pentru elevi sunt oferite în cabinete de asistenţă psihopedagogică, unde funcţia didactică este de consilier şcolar, prin care se înţelege: profesor psihopedagog/psihopedagogie specială, profesor psiholog, profesor sociolog, profesor pedagog cu specializări conform centralizatorului aprobat prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, conform regulamentului privind organizarea şi funcţionarea centrelor judeţene/al municipiului Bucureşti şi a cabinetelor de asistenţă psihopedagogică din 2011.

Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, atrăgea atenția în aprilie 2023 că sistemul este prost organizat și explica diferențele dintre un consilier școlar și un psiholog

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează