G4Media.ro

Școlile – “relativ sigure”. Transmisia în rândul elevilor rămâne scăzută și e…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Școlile – “relativ sigure”. Transmisia în rândul elevilor rămâne scăzută și e cauzată mai degrabă de situația din comunitate – Washington Post, despre țările europene unde “școlile sunt ultimul lucru care s-ar închide”

Școlile care au rămas deschise în Europa pe parcursul celui de-al doilea val al pandemiei arată că unitățile de învățământ par, în continuare, relativ sigure din punct de vedere epidemiologic, arată Washington Post într-o actualizare a informațiilor care se știu, până în acest moment, despre predarea față în față în condițiile Covid-19. În timp ce unele țări, inclusiv România, au optat să închidă școlile, Washington Post analizează ce se întâmplă acolo unde predarea normală a continuat și constată, citând diverși experți, că sistemul școlar nu s-a dovedit a fi un motor al epidemiei.

Potrivit sursei citate, atât timp cât aderă la un set de măsuri de precauție deja consacrat – măști, spălat pe mâini, ventilarea spațiilor – școlile au jucat, se crede, un rol limitat în transmisia noului coronavirus, în al doilea val pandemic din Europa. Situația este pusă în contrast cu ce se întâmplă în SUA, unde școlile din multe regiuni se închid mai rapid, iar în acest sens este citat Otto Helve, expert în boli infecțioase din Finlanda, potrivit căruia:

  • “Mi-este greu să înțeleg de ce se închid școli în SUA. (…) Școlile nu sunt un motor al epidemiei.”

În Finlanda, dă exemplu publicația citată, doar 20.000 de elevi și profesori din totalul de 1,2 milioane au fost trimiși temporar acasă din cauza posibilelor contacte școlare, dar numai 1% din acest grup – circa 200 de persoane – au prezentat, în cele din urmă, simptome Covid-19. Potrivit expertului menționat, probabil 1% din același grup ar fi putut fi cazuri asimptomatice.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pe mine ma mira cum de niște „specialiști” inteligenți și cu prestigiu, sunt atât de rupți de realitate, încât nu fac deosebirea intre tari care au autobuze școlare și tari în care transportul în comun este calea pe care ajung la școala și înapoi acasă majoritatea elevilor și profesorilor.
    Aici se infectează.
    Iar elevii contaminați, toată lumea știe ca majoritatea sunt asimptomatici, deci vectori perfecți de transmitere a virusului către profesori, către colegii elevi cu comorbiditati, către bunicii lor, către părinții lor cu comorbiditati.
    E asa de simplu și de clar… Sa fac și desene???
    Pe de alta o arte, de revoltele elevilor din Franța și de motivele din care aceștia solicita închiderea școlilor, se aude în Finlanda?
    Sau s-au izolat sub clopot de sticla specialiștii finlandezi?

  2. Iar dacă de Franța nu au auzit, poate specialiștii finlandezi au auzit măcar de faptul ca vecina lor, Suedia, a recunoscut ca a greșit cu deschiderea școlilor, iar acum le-a închis și se preda online.
    Dar când ai idei fixe și îți pui ochelari de cal, desigur nu vezi nimic în stânga și în dreapta.

  3. Acești „specialiști” nu iau în considerare ca elevii pot fi asimptomatici și pot transmite virusul părinților, bunicilor etc. Oricum în România nici spitalele nu sunt sigure asa cum sunt în alte țări în care s-au deschis școlile.