G4Media.ro

“Scopul scuză mijloacele”: numărul mare de morți nu reușește să schimbe opinia…

Sursa foto: MIGUEL MEDINA / AFP

“Scopul scuză mijloacele”: numărul mare de morți nu reușește să schimbe opinia rușilor cu privire la războiul din Ucraina / “Putin le oferă rușilor bucuria morții”

Ascunși într-o locație secretă din apropierea liniei frontului, cei doi soldați ruși păreau disperați în timp ce înregistrau ceea ce se temeau că ar putea fi ultimul lor mesaj. Prezentându-se drept Viaceeslav Trutnev și Dmitri Ostrovski, din Brigada 132 a Regimentului 109, bărbații au povestit cum au fugit din poziția lor din estul Ucrainei după ce comandantul companiei lor le-a ordonat să înainteze noaptea prin câmpuri minate către o nouă locație, o mișcare pe care au numit-o „misiune sinucigașă”, potrivit The Guardian.

„Trei grupuri au mers deja înainte și nu răspund. Iar noi am fost al patrulea”, a spus unul dintre cei doi, într-un clip publicat pe rețelele sociale rusești.

Soldații îl acuză pe comandantul lor, care este “beat” în continuu, că i-a trimis „pe cei înfometați și înghețați la moarte … Ordinele tale nebunești îi omoară”.

 

Clipul oferă o privire rară, dar revelatoare, asupra naturii războiului Moscovei, pe care soldații ruși l-au comparat cu aruncarea lor într-o mașină de tocat carne.

De-a lungul războiului din Ucraina, se crede că Rusia a suferit pierderi catastrofale, pierzând până la 90% din personalul pe care îl avea la începutul conflictului.

Septembrie a fost o lună deosebit de mortală pentru armata rusă, potrivit oficialilor americani, britanici și europeni, cu o medie de peste 1.000 de soldați răniți sau uciși în fiecare zi.

Serviciile de informații militare britanice susțin că septembrie a fost cea mai mortală lună pentru armata rusă de la începutul războiului din Ucraina. Dar, ceea ce este crucial pentru Moscova, pierderile masive nu au provocat nemulțumiri publice semnificative în cadrul societății ruse și nici nu au descurajat potențiali noi recruți.

Potrivit evaluărilor occidentale, pierderile rusești în război se ridică până în prezent la 115.000 de morți și 500.000 de răniți.

Bilanțul uluitor al morților – estimat a fi de 10 ori mai mare decât pierderile sovietice din timpul războiului din Afganistan – este dificil de verificat, dar este în concordanță cu rapoartele independente din surse deschise.

Folosind rapoarte oficiale, necrologuri online de pe rețelele sociale și imagini ale pietrelor funerare, serviciul rus al BBC împreună cu site-ul independent Mediazona au identificat numele a 74.014 ruși morți. Ei estimează că numărul real este cuprins între 113.000 și 160.000 de decese.

„Am observat o creștere semnificativă în ultimele șase luni”, a declarat un purtător de cuvânt al Mediazona.

Abordarea rusă a războiului urmărește să obosească forțele ucrainene și să le expună pozițiile, atrăgându-le în luptă. Imaginile ucrainene filmate cu drone care circulă online surprind adesea trupe ruse neprotejate care avansează spre pozițiile Kievului cu un sprijin aerian sau de artilerie minim.

Deși costisitoare, această strategie s-a dovedit, de asemenea, eficientă, conducând armata rusă la o serie de victorii în Avdiivka, Bahmut și,  mai recent, Vuhledar în estul Ucrainei.

„Pentru Rusia, scopul scuză mijloacele”, a declarat un fost oficial rus din domeniul apărării, vorbind în condiții de anonimat.

„Înainte de război, astfel de pierderi ar fi părut inimaginabile. Acum, se pare că generalilor abia dacă le pasă, atâta timp cât îndeplinesc cererile lui Putin.” În ciuda pierderilor, Rusia este capabilă să își completeze rândurile prin recrutarea a până la 30.000 de soldați noi pe lună – aproximativ la fel de mulți ca cei care părăsesc câmpul de luptă. Acest lucru a permis armatei să desfășoare în mod constant val după val de trupe împotriva apărării ucrainene.

Un rol-cheie îl joacă stimulentele financiare, care au ridicat salariile militarilor ruși la niveluri fără precedent, a declarat Denis Volkov, directorul Centrului Levada, o companie de sondaje și cercetare sociologică din Moscova.

În unele regiuni, rușii care semnează un contract cu armata vor primi o plată în avans de până la 3 milioane de ruble (23.800 de lire sterline), pe lângă salariul minim lunar de 1.757 de lire sterline – de aproximativ patru ori salariul mediu din Rusia.

Pe măsură ce Rusia a suferit mai multe pierderi în această vară și toamnă, și-a intensificat, de asemenea, procesul de recrutare.

Potrivit datelor centrului de cercetare ucrainean OpenMinds, a existat o creștere de 224% a anunțurilor de recrutare militară rusească după incursiunea ucraineană în Kursk din această vară. Datele arată, de asemenea, că numai în august 2024, căutările pe internet pentru contracte militare în Rusia au crescut cu 66%.

În afară de protestele izolate ale unui grup restrâns de soții și mame indignate, atitudinea publică de susținere a invaziei a rămas în mare parte neschimbată, chiar și în fața unor pierderi record. Acest lucru subminează ipotezele occidentale și ucrainene inițiale conform cărora numărul mare de victime va opri mașinăria de război rusă.

Fostul șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a deplâns anterior faptul că în orice altă țară „un număr atât de mare de victime ar fi oprit războiul”.

Volkov consideră că unul dintre principalele motive ale indiferenței aparente a societății ruse față de numărul tot mai mare de morți constă în componența armatei.

Statisticile arată că majoritatea celor care luptă și mor sunt voluntari din regiunile sărace ale Rusiei sau foști deținuți, mai degrabă decât soldați mobilizați forțați să lupte sau cei care au semnat un contract înainte de război.

În ciuda presiunilor din partea generalilor săi, Vladimir Putin s-ar fi opus declarării unei noi mobilizări – o măsură profund nepopulară care ar scoate cu forța sute de mii de cetățeni obișnuiți din viața lor de zi cu zi.

„Cea mai mare parte a bărbaților care luptă în prezent o fac în mod voluntar pentru stimulente financiare substanțiale. Societatea consideră că este alegerea lor, ceea ce duce la o reacție relativ calmă la moartea lor”, a declarat Volkov.

„Soțiile celor care mor primesc compensații semnificative, în timp ce copiilor lor li se acordă educație universitară gratuită. Ca urmare, familiile cred că guvernul are grijă de interesele lor”.

„Pentru mulți din orașele mari precum Moscova și Sankt Petersburg, războiul pare încă foarte îndepărtat”, a spus Volkov, menționând că majoritatea soldaților înrolați provin din orașe regionale și orașe mai mici din părți ale Rusiei unde este dificil să se găsească locuri de muncă stabile și bine plătite.

În același timp, Kremlinul și mașina sa de propagandă au lansat o campanie pe care sociologii o numesc un efort de a „glorifica” decesele, prezentând soldații căzuți ca eroi.

„Pierderile fac parte dintr-un „etos” al sacrificiului eroic care este impus societății și care a devenit o sursă de mândrie pentru mulți”, a declarat Andrei Kolesnikov, un analist politic din Moscova.

În întreaga țară, școli, parcuri și clădiri publice au fost marcate cu mii de plăci memoriale în ceea ce este încadrat ca sacrificiul suprem pentru patrie.

Președintele rus a încercat, de asemenea, să asocieze conflictul cu cel de-al doilea război mondial, galvanizând sentimentele naționaliste și prezentând acțiunile militare drept o continuare a luptelor istorice.

Unii observatori interpretează reacția moderată a Rusiei la victimele în masă ca fiind înrădăcinată într-o tradiție de lungă durată, consolidată și mai mult sub conducerea lui Putin, în care valoarea vieții individuale este diminuată.

Această perspectivă se bazează pe puncte de referință istorice, inclusiv numeroasele pierderi din timpul celui de-al doilea război mondial, epurările în masă din timpul lui Stalin și, mai recent, bilanțul victimelor din pandemia de Covid, considerat unul dintre cele mai ridicate din lume.

„Sub Putin, valoarea vieții a scăzut și mai mult, cultivând în același timp un cult al morții”, a declarat Dina Khapaeva, profesor de limba rusă la Georgia Institute of Technology din SUA, care își concentrează cercetarea asupra memoriei istorice.

Khapaeva a subliniat un discurs al lui Putin ținut în fața mamelor soldaților căzuți la datorie, în care acesta aparent a lăudat moartea copiilor lor. „Fiul vostru a trăit, iar scopul său a fost atins”, a spus Putin. „Și asta înseamnă că nu și-a dat viața în zadar”.

Vladimir Soloviov, un popular propagandist rus, a întărit și mai mult ideea că sacrificiile făcute pentru stat sunt răsplătite în viața de apoi, spunându-le telespectatorilor săi că nu trebuie să se teamă de moarte pentru că „vom merge în rai”.

Putin le oferă rușilor „bucuria morții”, a spus Khapaeva.

„În loc de o viață fără sens, fără speranță, în sărăcie, unui rus i se oferă șansa de a muri „pentru patrie””.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Diferența intre politicienii occidentali si cei ruși e ca primii promit raiul pe pământ iar cei din urma promit raiul după moarte.

  2. Si sa nu uiram ca rusul de rand este el insusi imperialist!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.