Scoția: Humza Yousaf, ales de partizanii independenței pentru a deveni prim-ministru
Partizanii independenței din Scoției l-au ales luni pe Humza Yousaf pentru a-i succeda lui Nicola Sturgeon în funcția de prim-ministru, promițând să conducă Scoția spre independență în această generație, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
În vârstă de 37 de ani, apropiat al lui Nicola Sturgeon, el a primit sarcina delicată de a revigora o mișcare de independență în declin, care se confruntă cu un refuz încăpățânat al Londrei de a permite un nou referendum.
El devine primul musulman care conduce un partid politic important din Marea Britanie și urmează să fie ales marți prim-ministru de către parlamentul local din Edinburgh.
„Noi vom fi generația care va obține independența Scoției”, a declarat Humza Yousaf în discursul său, subliniind că „poporul” scoțian „are nevoie de independență acum, mai mult ca niciodată”.
Într-un scrutin intern declanșat de demisia surprinzătoare a lui Nicola Sturgeon luna trecută, după opt ani de mandat, el a câștigat în fața controversatului ministru conservator de finanțe Kate Forbes și a lui Ash Regan, un fost membru al guvernului local.
În condițiile în care niciun candidat nu a obținut mai mult de 50% din voturi la acest scrutin în care alegătorii îi clasifică pe candidați în ordinea preferințelor, el a câștigat la a doua numărătoare, obținând 52,1% din voturi. Peste 50.000 de membri SNP au participat la vot, dintr-un electorat de puțin peste 72.000 de persoane.
Administrația locală din Scoția, un teritoriu cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, are jurisdicție asupra unei game largi de probleme, printre care educația, sănătatea și justiția. În sens mai larg, aceste alegeri sunt potențial pline de consecințe pentru viitorul Regatului Unit, ale cărui diviziuni între cele patru națiuni care îl compun (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) au fost exacerbate de Brexit.
Însă sprijinul pentru independență, care se află în centrul programului de stânga al SNP, stagnează.
Potrivit unui sondaj de opinie YouGov din 13 martie, 46% dintre respondenți susțin independența (față de 50% luna trecută). Incluzând indecișii, proporția scade la 39%.
La referendumul din 2014, 45% dintre scoțieni au votat pentru independență.
Cauza independenței a fost însă revigorată de Brexit, la care 62% dintre scoțieni s-au opus, SNP considerând că o ruptură cu Londra este o modalitate de a reveni în Uniunea Europeană.
Humza Yousaf a declarat că s-a petrecut prea mult timp subliniind eșecurile guvernului britanic de la Londra și nu suficient pentru a crea o viziune pentru o Scoție independentă. El s-a angajat luni să lanseze o mișcare populară pentru autodeterminare.
Schimbare de gen
Potrivit Ipsos, Kate Forbes a fost candidatul preferat al scoțienilor, cu 27% de opinii favorabile, față de 22% pentru Humza Yousaf și 14% pentru Ash Regan.
Însă în cadrul SNP, Humza Yousaf a ieșit în frunte cu 38%. Kate Forbes nu a fost departe, cu 37% (22% pentru Regan).
Kate Forbes a avut un început dificil de campanie din cauza opiniilor sale conservatoare. Ea este membră a Bisericii Libere a Scoției, care se opune căsătoriilor gay și avortului.
Humza Yousaf a întruchipat continuitatea, cu poziții progresiste pe probleme sociale și opinii de stânga în ceea ce privește economia, cum ar fi creșterea impozitelor pentru cei bogați. El a fost criticat pentru bilanțul său în diferitele sale poziții în guvernul scoțian.
Nicola Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, și-a anunțat demisia la 15 februarie, spre surprinderea tuturor, explicând că nu mai are energia necesară după opt ani la putere.
De asemenea, ea s-a aflat în dificultate după ce Londra a blocat o lege controversată care facilitează schimbarea de sex. Legea urma să permită recunoașterea schimbării de sex fără aviz medical și de la vârsta de 16 ani.
De asemenea, Curtea Supremă a Regatului Unit a decis anul trecut că guvernul scoțian nu poate organiza un nou referendum fără acordul Londrei.
Dar Nicola Sturgeon a declarat că are „toată încrederea” că succesorul său va reuși să conducă Scoția spre independență.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii