G4Media.ro

Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici: Putin se bucură de sprijinul majorităţii ruse care…

Sursa foto: Wikipedia

Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici: Putin se bucură de sprijinul majorităţii ruse care se simte umilită / ”Nimeni în Rusia nu ştie adevărul, este o ţară închisă”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, contează pe sprijinul unei majorităţi a ruşilor „care nu tolerează umilinţa” după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi care ar putea depăşi 60% din populaţie, potrivit ultimelor date, afirmă laureata premiului Nobel pentru Literatură în 2015, scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici, transmite Agerpres, care preia EFE.

„Cred că Putin reflectă opinia ruşilor din clasa medie care trăiesc în suburbii, acei ruşi care nu tolerează umilinţa”, a apreciat scriitoarea într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, în care menţionează că „au fost publicate noi date: peste 60% dintre ruşi l-ar sprijini pe Putin şi acest război”.

Şi, deşi este greu de ştiut dacă această cifră este reală, „este sigur că mulţi oameni îl sprijină şi spun că nu se ştie nimic, că totul este un cumul de <fake news>, de ştiri inventate”, explică Aleksievici, care adaugă că, „după ce au închis postul de radio Eho Mosvkî şi Dojd TV, acum a mai rămas doar (publicaţia independentă rusă) Novaia Gazeta. Nimeni în Rusia nu ştie adevărul, este o ţară închisă. Şi ceea ce se va întâmpla cu adevărat este greu de imaginat”.

Aleksievici, cu mamă ucraineană şi tată belarus, este o mare cunoscătoare a istoriei regiunii: s-a născut în Ucraina, la ţărmul Mării Negre, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Belarus şi, din 2020, trăieşte în exil în Germania, din cauza opoziţiei sale la adresa regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, unul dintre principalii aliaţi ai lui Putin.

„Pentru a-mi scrie cărţile, am călătorit mult în Rusia şi mulţi dintre cei pe care i-am ascultat vorbeau mai presus de orice de umilinţă: nimănui nu-i este teamă de noi. Şi ce s-au mai bucurat când au putut spune că Putin i-a făcut să se ridice, să nu mai stea în genunchi în faţa lumii! Mă tem că acest sentiment de ‘imperiu’ este foarte înrădăcinat”, a spus ea.

Când URSS s-a dezmembrat în 1991, „ne-am bucurat că totul s-a petrecut paşnic”, însă „am subestimat moartea comunismului (…) Mare parte din ceea ce exista în epoca sovietică şi-a lăsat amprenta”, apreciază ea.

Putin profită astăzi de o majoritate mândră de renaşterea Marii Patrii. „Dacă nu ar simţi intuitiv acest sprijin, nu ar face ceea ce face acum. Cel puţin nu la modul atât de insolent, atacând o ţară suverană şi vorbind despre ea cu atâta ură”, crede scriitoarea belarusă.

Aleksievici consideră că Putin nu se va opri în Ucraina „dacă reuşeşte să câştige” şi îşi exprimă speranţa că „Europa, care a adoptat o poziţie unită, se va exprima, şi la fel şi Statele Unite. Nu este o întâmplare că ne sperie pe toţi cu armele nucleare”.

În opinia ei, mulţi membri ai regimului său şi mulţi oameni de afaceri ruşi „înţeleg în fond că (Putin) a mers mult prea departe”, însă „sistemul autoritar actual face ca toată lumea să fie atât de coezivă încât este greu să ieşi din el (…) Ce este de făcut? Cred că trebuie lucrat cu cei 60% care îl sprijină pe Putin”.

„Cred că lumea şi mai ales toţi oamenii politici trebuie să găsească formule de a-l opri pe Putin, dar care sunt acelea nu aş putea să spun. În negocieri, el ştie doar să ceară capitularea Ucrainei şi atâta tot. Cred că lumea întreagă trebuie să ajute Ucraina. Şi susţin formarea unei legiuni străine cu mii de persoane care să vină în ajutor şi livrarea de arme Ucrainei”, a conchis scriitoarea belarusă.

Sursa foto: Wikipedia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cine spunea că în rusia poporul nu trebuie băgat în aceeași oală cu conducătorii descreie.ra.ți?
    Ei, uite că nu e așa.

  2. Se simt ba amenințati, ba umiliți. Nu le trece decât dacă omoară oameni.

  3. Daca sunt umiliti se razbuna si omoara, daca se simt puternici omoara si mai mult. Sa fiti ai dracului de natie spurcata.

  4. Ce frumos impacheteaza unii scuze pentru obedienta si lasitatea rusilor. Nimic rational nu poate justifica atitudinea lui Putin. Nu este nimic rational in ea. Este un mincinos iar Rusiei ii place sa fie mintita, Rusia si rusnacii sunt vanitosi, prefera nonsesul oricarui sens. Asa au sedus pentru o vreme vestul. In fapt sunt prosti gramada, ingamfati, lipsiti de maniere si grosieri, mimand aparenta unor caractere cultivate. Pantoful care loveste biroul la ONU este tipic pentru firea lor. Nimic nu poate scuza Rusia ca accepta atitutudini putleriene. Nimeni nu va ierta Rusia pentru ce a facut acum. Pentru tacerea tematoare si linistea senila pe motiv ca sunt mintiti. Prostii, ei au acces la internet, au acces la satelit, au televiziune prin cablu pot sa verifice.

    • Un comentariu excepțional.

  5. Nu știu! Dar google pot folosi, YouTube au, macar au avut, să fim seriosi, sunt aurolaci de-ai noștri, mai pe românește pr.oști bâta!

    • Vorbesti de o minoritate de oameni care deja nu sunt de acord cu ce se intampla.
      Cei de care vorbeste autoarea nu stau pe internet. Se informeaza de la televizor si ziare sau vKontakte in cel mai bun caz, nu google news.
      Si sunt indoctrinati deja de zeci de ani de zile.

    • De regulă, oamenii nu se revoltă cât au burta plină (nivel de trai).
      Asta a făcut putin în ultimii 20 de ani.
      Acum se schimbă situația accelerat.

  6. Cred ca si ei stiu dar le este frica. Frica a fost cea mai folosita arma in statele comuniste, a fost folosita atat de mult timp ca a intrat in ADN-ul celor ce au trait sub comunism. Occidentul nu cunoaste bine asta pentru ca ei nu au cunoscut pe pielea lor atata vreme frica, si e ca si cum nu ai cunoaste „armamentul” cu care trage inamicul. Iar necunoasterea (neintelegerea) e consecinta faptului ca vestul nu prea a avut rabdare „sa se scufunde” in ceea ce a insemnat comunismul, de la miao la experimentul Pitesti, Gulag, …. viata e prea frumoasa ca sa cunosti asemenea grozavii. Problema e ca stafiile grozaviilor s-au globalizat si ne ajung oriunde ne-am afla – in vest ori vestul vestului. Oare cat a fost de citit in vest Thierry Wolton? Oare de ce ploua cu documentare despre grozaviile despre WWII, pentru ca sunt oameni intelepti care stiu ca uitam repede, dar peste comunism toata lumea a trecut cu vederea pe deasupra. De ce, pentru ca productia mondiala de produse, de care ne bucuram toti zilnic, e situata geografic in epicentre. Cum scria cineva in alta parte, cand s-au lepadat (declarativ) de vremurile de dinainte de cortina, dictaturile s-au vopsit in democratie, le-a convenit sa iasa in piata economica dar au aruncat la cos democratia continut, nu doar vopsea, ce ar fi trebuit sa vina la pachet, au luat ce era convenabil, buba a ramas si acum puroiul iese si se revarsa peste toti.

  7. Recomand cartea „Vremuri second-hand„ a acestei autoare,este excepțională.
    Sunt interviuri cu ruși de toată mâna și transpare exact ce afirmă domnia-sa în acest interviu:rușii se simt umiliți ca națiune fiindcă nu mai inspiră frică.