Scriitoarea Jhumpa Lahiri, premiată cu Pulitzer, refuză un premiu acordat de un muzeu newyorkez care a interzis keffiyeh, eșarfa palestiniană în alb și negru
Scriitoarea americană Jhumpa Lahiri, recompensată cu premiul Pulitzer, a refuzat să accepte un premiu oferit de Muzeul Noguchi din New York după ce instituţia a concediat trei angajaţi care au purtat eşarfe keffiyeh, în semn de solidaritate cu palestinienii în urma actualizării unui cod vestimentar, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
„Jhumpa Lahiri a ales să îşi retragă acceptarea premiului Isamu Noguchi 2024, ca răspuns la politica noastră actualizată privind codul vestimentar”, a declarat miercuri muzeul într-un comunicat.
„Îi respectăm perspectiva şi înţelegem că această politică poate sau nu să se alinieze cu opiniile tuturor”, a precizat instituţia.
Lahiri a fost recompensată cu Premiul Pulitzer pentru ficţiune în anul 2000 pentru cartea sa „Interpreter of Maladies”.
În întreaga lume, protestatarii care au cerut încetarea războiului Israelului în Gaza au purtat eşarfa alb cu negru keffiyeh, un simbol al autodeterminării palestiniene.
Liderul sud-african împotriva apartheidului, Nelson Mandela, a fost de asemenea văzut purtând o astfel de eşarfă în numeroase ocazii.
Pe de altă parte, susţinătorii Israelului spun că purtarea eşarfei keffiyeh semnifică susţinerea extremismului.
Luna trecută, muzeul newyorkez de artă – fondat de sculptorul american de origine japoneză Isamu Noguchi – a anunţat o politică ce le interzice angajaţilor să poarte obiecte care exprimă „mesaje, sloganuri sau simboluri politice”. Trei membri ai personalului au fost concediaţi.
Alte persoane din Statele Unite şi-au pierdut, de asemenea, locurile de muncă din cauza poziţiei lor faţă de războiul Israel-Gaza.
În luna mai, un spital din New York a concediat o asistentă medicală americană de origine palestiniană după ce aceasta a calificat acţiunile Israelului în Gaza drept „genocid”, în timpul unui discurs de acceptare a unui premiu.
Israelul neagă acuzaţiile de ‘„acte de genocid sistematice” comise în Fâşia Gaza, aduse de Africa de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu