G4Media.ro

Scriitoarea rusă Liudmila Ulitskaya, opozantă a lui Putin, recompensată cu Premiul Formentor…

Sursa Foto: Humanitas

Scriitoarea rusă Liudmila Ulitskaya, opozantă a lui Putin, recompensată cu Premiul Formentor de las Letras / Numele ei a fost vehiculat de multe ori la premiul Nobel pentru Literatură

Scriitoarea rusă Liudmila Ulitskaya, cunoscută ca opozantă a lui Vladimir Putin, a fost recompensată joi cu Premiul Formentor de las Letras 2022 din Spania, pentru „puternicul său impuls narativ”, „sensibilitatea şi delicateţea sa”, potrivit juriului reunit în casa scriitorului laureat cu premiul Nobel José Saramago, din insula Lanzarote, în arhipelagul Canare, relatează EFE, citată de Agerpres.

Liudmila Ulitskaya, născută în Urali în 1943 şi ai cărei strămoşi evrei au locuit în Ucraina, s-a mutat la Berlin în martie 2022, cu puţin înainte de invazia Rusiei în această ţară. Ulitskaya este una dintre autoarele „cele mai profunde şi de cel mai mare impact” ale literaturii ruse contemporane, iar numele ei a răsunat de multe ori printre candidaţii la premiul Nobel pentru Literatură.

Juriul Premiului Formentor de las Letras, dotat cu 50.000 de euro, a decis să o recompenseze pe scriitoarea rusă pentru „puternicul ei imbold narativ cu care înregistrează cele mai subtile emoţii ale sufletului omenesc, pentru sensibilitatea cu care povesteşte această epopee a personajelor aruncate în labirintul lumii”.

Potrivit juriului, cărţile lui Ulitskaya ridică „întrebări incomode care îi privesc atât pe învingători cât şi pe cei învinşi, pe eroi şi trădători, asasini şi victime. Cu un înalt conţinut moral şi religios – având drept surse iudaismul şi creştinismul – opera scriitoarei explorează relaţiile ambigue şi complexe ale binelui şi răului”.

Liudmila Ulitskaya a absolvit Universitatea din Moscova cu o diplomă în biologie, a lucrat la Institutul de Genetică ca cercetător şi cu puţin înainte de ‘Perestroika’, a devenit directoare de repertoriu la Teatrul Evreiesc şi scenaristă.

În cărţile sale de povestiri sau piese de teatru joacă personaje indiferent de vârstă, provenienţă, etnie, clasă socială, crez, profesie, orientare sexuală sau gen. Toţi aceşti „marginalizaţi şi nonconformişti, străini sau oprimaţi” primesc privirea „plină de compasiune” a autoarei.

Prima sa apariţie pe scena literară a fost în anii 1990, când a publicat mai multe colecţii de povestiri pline de culoare şi de detalii psihologice.

Ulitskaya este autoare a 15 romane de ficţiune (cu peste 4 milioane şi jumătate de exemplare vândute în întreaga lume), a trei povestiri pentru copii şi a şase piese de teatru care s-au jucat în numeroase săli din Rusia şi Germania. Cărţile sale au fost traduse în peste 15 limbi străine.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dacă mai ești și opozant Putler… ești tare, stai în față:)))

  2. Pai ce mai asteapta comisiile astea! La cati scriitori ,”cuminti”se baga in fata ca sa dobandeasca celebritatea,diferenta aceasta(curajul de a te da la satrap)trebuie sa fie determinanta.Majoritatea spun ca nu conteaza curatenia ta morala ca scriitor sau atitudinea critica fata de ticalosiile publice,ci talentul.Este adevarat,dar cand auzi ce fel de om a fost scriitorul cutare(Sadoveanu,Slavici,Calinescu,Adrian Paunescu etc.) parca-ti lasa un gust salciu.Dar ,cand auzi cum a fost Marin Preda,Mihai Eminescu,chiar si Caragiale(care i-a facut bine Veronicai,ca statea prost cu nervii) sau Labis,citindu-i iti dau aripile.