Scriitorul britanic David Lodge a murit la vârsta de 89 de ani. A devenit cunoscut pentru o trilogie de romane în care descrie cu ironie mediul universitar
Scriitorul britanic David Lodge, cunoscut pentru o trilogie de romane în care descrie cu ironie mediul universitar, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat vineri editura care i-a publicat operele, potrivit agenției de știri AFP.
”Contribuţia sa la cultura literară a fost imensă, atât prin cronicile sale, cât şi prin romanele magistrale şi emblematice care au devenit deja clasice”, a precizat editoarea scriitorului, Liz Foley, într-un comunicat.
”Suntem foarte mândri de realizările sale şi de plăcerea pe care operele sale de ficţiune mai ales au adus-o unui număr atât de mare de oameni”, au adăugat copiii scriitorului în comunicatul transmis de editura Penguin Random House.
David Lodge s-a născut pe 28 ianuarie 1935, un moment ”destul de propice” pentru venirea pe lumea a unui viitor scriitor în Anglia, spunea autorul în stilul său mucalit.
A copilărit într-un mediu modest, într-o suburbie din sudul Londrei, unde universitatea era un ”teritoriu necunoscut”, transmite Agerpres.
Încurajat de profesorii pe care i-a avut la liceu, acest elev talentat este admis la University College London, unde urmează studii de literatură.
În anul 1960, începe să predea literatura la Universitatea din Birmingham, unde îşi va desfăşura întreaga carieră academică.
În acelaşi an, publică primul său roman, ”The Picturegoers”, urmat în 1962 de ”Ginger, you’re barmy”.
Odată cu ”trilogia campusului” – ”Changing Places” (1975), ”Small World” (1984) şi ”Nice Work” (1988) – îşi demonstrează adevărata dimensiune a talentului.
Inspirându-se din propria experienţă ca profesor, precum şi dintr-o lungă călătorie de studii în Statele Unite, descrie cu o ironie usturătoare mediul universitare prin intermediul a doi reprezentanţi ai acestei ”minorităţi de un puritanism exacerbat” – englezul Phillip Swallow şi americanul Morris Zapp.
Primul volum din serie îi aduce prestigiosul premiu Hawthorndern, care îl consacră în lumea literară. Este curtat de televiziune, care îi ecranizează câteva dintre romane. În bestsellerul ”Therapy” (1995) descrie mediul elitelor media, în special a celor din televiziune.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.