G4Media.ro

Scriitorul francez Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ”lumi noi” după…

Scriitorul francez Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ”lumi noi” după pandemia de coronavirus: ”Va fi aceeaşi, puţin mai rea”

Începutul unei ”lumi noi” după criza generată de pandemia de COVID-19 nu-l convinge pe celebrul scriitor francez Michel Houellebecq, care anticipează din contră o lume ”puţin mai rea”, informează AFP, preluată de Agerpres.

”Nu cred nici pentru o fracţiune de secundă declaraţii de genul ‘nimic nu va mai fi ca înainte’. Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel”, a afirmat scriitorul, autorul, prin alte scrieri, al romanului ”Harta şi teritoriul”, într-o scrisoare citită luni la postul de radio France Inter.

”Nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; va fi aceeaşi, puţin mai rea”, a subliniat scriitorul, cel mai citit autor francez contemporan în străinătate şi cel mai tradus autor francez în viaţă.

Epidemia de COVID-19, estimează romancierul, ”ar trebui să aibă drept principal rezultat accelerarea anumitor mutaţii în curs”, printre care, în special, ”diminuarea contactelor între oameni”.

”Epidemia de coronavirus oferă un motiv splendid de a adera la această tendinţă îngrijorătoare: un fel de uzură morală care pare să afecteze relaţiile umane”, a afirmat de asemenea Michel Houellebecq.

”Va fi la fel de fals să afirmăm că am redescoperit tragicul, moartea, mortalitatea etc…” a continuat scriitorul, care critică în scrisoarea sa câţiva autori care s-au izolat în casa lor de vacanţă.

Chiar dacă epidemia de COVID-19 a provocat moartea a aproape 25.000 de persoane în Franţa, scriitorul afirmă că ”niciodată moartea nu a fost la fel de discretă ca în aceste ultime săptămâni”.

”Victimele se rezumă la o unitate în statisticile deceselor zilnice şi în anxietatea care se răspândeşte la nivelul populaţiei pe măsură ce totalul se ridică la ceva neobişnuit de abstract”, a subliniat acesta.

”O altă cifră a căpătat multă importanţă în aceste săptămâni, aceea a vârstei bolnavilor. Până la ce vârstă este recomandabil să-i reanimăm şi să-i îngrijim? 70, 75, 80 de ani? se întreabă romancierul.

”Niciodată nu s-a spus cu o neruşinare atât de calmă că viaţa nu are aceeaşi valoare pentru toată lumea”, a constatat autorul romanului ”Supunere”.

Foto: Michel Houellebecq / Sursa: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Are dreptate. Ia deschideti mall-urile sa vedeti cum sunt „luate cu asalt” de catre izolati. Ia sa deschideti aeroporturile sa vedeti cum sunt invadate cursele catre Spania sau Grecia.

  2. Cam asa ceva…. Daca cei mai multi nu au fost capabili sa respecte masurile de izolare si distantare sociala de ce sa credem ca au invatat ceva oamenii din criza asta? Au mai fost situatii grele pentru oameni si tot lacomia s-a manifestat in final. Doar sfanta selectie naturala poate face cu adevarat ceva. Sa apara o gena la oameni care sa-i faca sa le plesneasca bidonu’ de durere de la prostie… ar fi ceva.

  3. Are perfectă dreptate.

  4. Singura șansă de a ne schimba e doar cu forța și frica