G4Media.ro

Scriitorul rus Boris Akunin îl acuză pe Putin că este un „dictator…

sursa foto: Pixabay.com

Scriitorul rus Boris Akunin îl acuză pe Putin că este un „dictator imperialist… rupt de realitate” / ”După Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991”

Boris Akunin, considerat la ora actuală scriitorul cel mai popular din Rusia, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin – într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE – că este un dictator cu ambiţii postimperialiste care şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării, informează Agerpres.

„Mă tem că Rusia se află în faza de semidezintegrare. Dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991, doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federaţia Rusă”, a declarat Akunin, pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili, care a anunţat totodată că tocmai a terminat şi ultimul volum din opera sa „Istoria statului rus”.

Akunin s-a autoexilat în sudul Franţei, în timpul anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi ca urmare a sprijinului acordat de Kremlin rebeliunii armate din regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Furia lui Putin

„Moscova consideră Ucraina şi alte foste republici sovietice ca făcând parte din ‘zona sa de influenţă’ şi nu vrea ca aceasta să se reducă. Orice criză ucraineană, de la ocuparea Crimeii la finanţarea revoltei din Donbas, este o pedeapsă aplicată Ucrainei pentru că, în 2014, noul guvern a decis să-şi schimbe orientarea, de la Est către Occident”, spune el.

În ceea ce priveşte actuala tensiune militară, spune Akunin, aceasta „este provocată în mare măsură de ambiţiile postimperialiste ale dictatorului rus”. În opinia sa, „retorica imperialistă” este cea care îi determină pe Putin şi pe restul înalţilor funcţionari ruşi să dea asigurări că Ucraina nu există şi că ruşii şi ucrainenii sunt de fapt acelaşi popor. „Nici măcar ei nu cred aşa ceva”, adăugă scriitorul rus de origine georgiană.

Akunin consideră că „Putin, ca orice dictator care deţine o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Trăieşte, în parte, într-un fel de lume iluzorie”.

„Este o persoană din secolul trecut, care nu foloseşte internetul. Înţelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său şi serviciile secrete. Aceste două instituţii sunt principalele sale influenţe. Şi care îşi urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii”, spune el.

Una peste alta, Akunin nu împărtăşeşte părerea că poporul rus a moştenit pentru posteritate mentalitatea imperială şi autoritară şi nu crede că ruşii sunt incapabili să construiască o democraţie funcţională.

„Dimpotrivă, mulţi – nu toţi, nici măcar o majoritate – au mentalitate imperială pentru că regimul imperial o cultivă prin intermediul numeroaselor sale posturi de propagandă, în special televiziunea. Dacă se schimbă formatul puterii, se va schimba şi conştiinţa maselor”, susţine el.

Privatizarea istoriei

Akunin, în vârstă de 65 de ani, insistă că Putin nu va reuşi „să privatizeze” istoria, lucru „pe care nu l-au reuşit nici măcar liderii sovietici”, însă actualul lider rus a reuşit totuşi să limiteze spaţiul de dezbatere cu ajutorul cenzurii.

„Statul acordă multă importanţă propagandei şi, din punctul său de vedere, istoria este un element important al ideologiei sale. Unele evenimente rentabile pentru propagandă trebuie umflate şi exagerate. Tot ceea ce are legătură cu măreţia, victoriile şi succesele. Ceea ce nu convine, trebuie redus la tăcere sau chiar interzis”, explică Akunin.

Este cazul „ruşinoasei istorii a serviciilor secrete, de unde provin cei care conduc acum Rusia”, spune scriitorul rus. „Tocmai din acest motiv a fost interzisă recent organizaţia istorică universal respectată Memorial, care strângea material despre represiunile staliniste”, acuză el.

Cenzura a strâns laţul şi asupra a tot ceea ce are legătură cu marele război al patriei, aşa cum este cunoscut în Rusia cel de-al doilea Război Mondial (1941-1945).

„Nu cu mult timp în urmă a fost adoptată o lege care prevede urmărirea penală, de exemplu, pentru compararea regimului stalinist cu cel hitlerist sau pentru afirmaţii conform cărora Pactul Ribbentrop-Molotov din august 1939 a contribuit la izbucnirea deflagraţiei mondiale”, spune el.

Din acest motiv, Akunin şi-a încheiat „Istoria statului rus” în anul 1917, căci în Rusia lui Putin este imposibil să scrii la modul obiectiv despre Uniunea Sovietică fără să tragi ponoasele.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. De ce i puneți poze doar din tinerețe? S a mai buhait, curg anii și peste el.

    • Dacă li s-ar da rușilor pliante gratuite în limba rusă urâtă, pe care să scrie câteva lucruri negative făcute de Vladimir Putin și cei din jurul său.
      Atunci când vizitează Turcia și Uniunea Europeană.

  2. Un USRist scriitorul asta

    • Deci… e de bine. 🙂

    • E de rau cum…nenorocitii astai de USRisti vor sa schimbari, cine ar putea suporta gandul ca tara ar putea sa paraseasca ultimele pozitii in toate clasamentele negative Europene

    • Ești dus cu pluta și frustrat pe deasupra…… aici se dezbate alt subiect…. nu politica din România.

  3. Felicitări pentru interviu și curaj. Cred că vestitul scriitor trebuie monitorizat de serviciile franceze. Nu de alta, dar să nu aibă o idee de a sări de pe bloc după acest interviu.

  4. Greu de spus ca Putin nu cunoaște rețeaua crimei organizate romanesti Iohannis-Dragnea-Ciolacu-Orban-Gheorghe Stan- Berechet–Dorneanu.

  5. Dacă nu era Occidentul ce-am fi avut de admirat în Rusia ? De la arhitecți la pictori, de la Petru cel Mare la ultimul țar, Rusia tot spre Occident a privit. De el s-a folosit să-și construiască palatele, tablourile pictorilor occidentali le împodobesc și azi. De-ar da Domnul ca după Putin Rusia să se spargă măcar în o sută de Rusii mai mici.

    • O da… Grozav. 100 de rusii mici, fiecare cu un mic stalinist șef și cu 2-3 rachete nucleare. Mirific.

  6. Sa speram ca locuiește la parter sau mai bine subsol. Da noah, s-au mai văzut cazuri de sinucigași care au urcat cu liftul sa se arunce de la etaj. De 3 ori. De la 3 etaje diferite.

  7. Sunteti constienti ca discutam despre o tara cu PIB-ul mai mic decat cel al Italiei.
    Nu?

  8. Bravo măi Motz, mi-ai luat cuvintele din gură!

    • Asa spui de parca ti-ar fi bagat ” vorba” direct in gura”. Esti extaziata rău…

    • E bine sa verificati ca domnu’ Motz v-a luat doar cuvintele din gura si nu lipseste si altceva, gen plombe de argint sau aur.
      Dânsu’ practica o forma avansata de trollaj, din categoria ‘bufnitele nu sunt ceea ce par a fi’.
      Ai impresia ca va scrie ceva rațional si treptat fara sa iti dai seama ajungi la reptilieni, neodepechisti si oculta mondiala.

  9. Tu esti Moț asa cum sunt eu regina Angliei. Esti un trol impuțit!

  10. Minciunile tale sunt din ce în ce mai slabe, rusule. Mai fă școala de troli o dată.

  11. Auru rusesc?! Ma faci sa ma pis pe tine de ras! De tezaurul Romaniei(si nu numai) nicio vorba. Vorba aia: hotul neprins este om cinstit. Si tu esti un troll de doua kopeici!

  12. Imi dau seama ca sunt penibil, dar nu merită să imi dau mai multă osteneală pt copeicile pe care le iau.
    Asa plată, așa comentarii.

  13. Tu esti analfabet functional . Scrie clar in articol ca se refera la Putin. Si nu este poet. Este scriitor!

  14. Are dreptate.
    Așa zisa federatie rusească este formată din 21 de republici cu popoare, tradiții si limbi diferite. Teritoriile acestor republici au fost furate de-a lungul secolelor si exploatate fără mila de Moscova.
    Elitele oligarhilor cleptocrați strălucesc pe spinarea lor. După ce te îndepărtezi 10 km de Moscova începe realitatea crunta , tristețea si sărăcia generalizată.

    Ironia unei noi dezmembrări si a unei occidentalizari a Rusiei ar fi ca poporul rus ar duce-o mult mai bine decât acum si ar cunoaște pentru prima data in istoria lui libertatea.

    Poporul rus merita sa trăiască intr-o Rusie modernă si democratica care sa colaboreze pașnic cu celelalte tari europene.

  15. Merită să trăiască că noi, fără industrie, fără bogății naturale,… fără nici un Dumnezeu!

    • Cunoaștem tovarăși „Nu ne vindem țara !”. O jefuim noi, nomenklatura Partidului Comunist și o vindem pe bucăți străinilor pe șpagă !

  16. Bolșevicii rusnaci ii acuză de marxism pe americani 😂😂😂

  17. Pt toți frustrații…… aici se dezbate un subiect care nu are legătură cu politica din România

  18. După numele adevărat este georgian ! Așa că s-au făcut praf toată obiectivitatea, plus faptul că raportat la spațiul în care trăiește acum este clar.. canta la alta masă!

  19. Maistrul IC inregistreaza in fiecare seara un Jurnal video in care se revolta tare de tot impotriva celor care se tem ca Putin va invada Ucraina si sustine ferm ca Putin nici nu se gandeste la asa ceva. Ne incredinteaza de fiecare data ca sa nu credem ca ar fi un agent de influenta al lui Putin si aduce ca argument faptul ca Domnia Sa nu e platit de Putin si deci nu se poate spune ca ar fi un agent al lui, ca nu primeste niciun ban de la Putin.

  20. Sigur ca ar duce-o mai bine fara toate „republicutele”alea care au „-stan”la coada…cata munca sa scoti,sa prelucrezi,sa vinzi gazul,titeiul etc. de pe toti coclaurii…sa le pazesti ,ca mereu au „fumuri”de independenta…

  21. Da, scriitorul rus are perfecta dreptate să fie supărat pe Putin. Conducătorii trebuie sa fie înțelepți și sa ia decizii corecte pentru poporul sau dar care nu lezează popoarele vecine ori celelalte nații din lume. Aceia sunt adevărații conducatori, leaderi… Nu dictatorii… care sunt răufăcători cu toată lumea.