G4Media.ro

Scrisoare deschisă către Noam Chomsky (și către alți intelectuali care gândesc la…

Foto: Denys Schmyhal Twitter/Wikipedia

Scrisoare deschisă către Noam Chomsky (și către alți intelectuali care gândesc la fel) cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina/ Demontarea minimalizării sau justificării războiului în 7 puncte

Un grup de patru economiști ucraineni din Statele Unite au adresa o scrisoare deschisă adresată celebrului lingvist și activist politic de stânga, Noam Chomsky, căruia îi dau o replică pentru afirmațiile sale justificatoare sau minimalizatoare la adresa războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Stimate domnule profesor Chomsky,

Suntem un grup de economiști universitari ucraineni care am fost îndurerați de o serie de interviuri și comentarii recente ale dumneavoastră cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Considerăm că opinia dumneavoastră publică în această privință este contraproductivă pentru a pune capăt invaziei rusești nejustificate din Ucraina și tuturor morților și suferințelor pe care aceasta le-a adus în țara noastră.

După ce ne-am familiarizat cu ansamblul interviurilor dumneavoastră pe această temă, am observat mai multe erori recurente în argumentația dumneavoastră. În cele ce urmează, dorim să vă semnalăm aceste tipare, alături de răspunsul nostru succint:

Modelul nr. 1: Negarea integrității suverane a Ucrainei

În interviul acordat lui Jeremy Scahill de la The Intercept din 14 aprilie 2022, ați afirmat: „Adevărul este că Crimeea nu mai este în discuție. S-ar putea să nu ne placă. Se pare că crimeenilor le place”. Dorim să vă aducem în atenție câteva fapte istorice:

În primul rând, anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a încălcat Memorandumul de la Budapesta (în care a promis să respecte și să protejeze frontierele ucrainene, inclusiv Crimeea), Tratatul de prietenie, parteneriat și cooperare (pe care l-a semnat cu Ucraina în 1997 cu aceleași promisiuni) și, conform ordinului Curții Internaționale de Justiție a ONU, a încălcat dreptul internațional.

În al doilea rând, „Crimeea” nu este o etnie sau un grup coerent de oameni – dar tătarii din Crimeea sunt. Aceștia sunt populația indigenă din Crimeea, care a fost deportată de Stalin în 1944 (și a putut să se întoarcă acasă doar după ce URSS s-a destrămat) și a fost forțată să fugă din nou în 2014, când Rusia a ocupat Crimeea. Dintre cei care au rămas, zeci au fost persecutați, închiși pe baza unor acuzații false și au dispărut, probabil morți.

În al treilea rând, dacă prin „a vă plăcea” vă referiți la rezultatul „referendumului” din Crimeea din 16 martie 2014, vă rugăm să rețineți că acest „referendum” a fost organizat sub amenințarea armelor și a fost declarat invalid de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. În același timp, majoritatea alegătorilor din Crimeea au susținut independența Ucrainei în 1991.

Modelul nr. 2: Tratarea Ucrainei ca pe un pion american pe o tablă de șah geopolitică

Fie voit sau fără voie, interviurile dumneavoastră insinuează că ucrainenii se luptă cu rușii pentru că SUA i-a instigat să facă acest lucru, că Euromaidanul s-a întâmplat pentru că SUA a încercat să detașeze Ucraina de sfera de influență rusă etc. O astfel de atitudine neagă capacitatea Ucrainei și este o palmă dată milioanelor de ucraineni care își riscă viața pentru dorința de a trăi într-o țară liberă. Pur și simplu, ați luat în considerare posibilitatea ca ucrainenii să dorească să se detașeze de sfera de influență rusă din cauza unei istorii de genocid, de opresiune culturală și de negare constantă a dreptului la autodeterminare?

Modelul #3. Sugerarea că Rusia a fost amenințată de NATO

În interviurile dumneavoastră, sunteți dornic să aduceți în discuție presupusa promisiune făcută de [secretarul de stat american] James Baker și de președintele George H.W. Bush lui Gorbaciov că, dacă acesta va fi de acord să permită unei Germanii unificate să se alăture din nou NATO, SUA se vor asigura că NATO nu se va deplasa „nici un centimetru spre est”. În primul rând, vă rugăm să rețineți că istoricitatea acestei promisiuni este extrem de contestată în rândul cercetătorilor, deși Rusia a fost activă în promovarea ei. Premisa este că extinderea NATO spre est l-a lăsat pe Putin fără altă opțiune decât să atace. Dar realitatea este diferită. Statele est-europene au aderat, iar Ucraina și Georgia au aspirat să adere la NATO, pentru a se apăra de imperialismul rusesc. Au avut dreptate în aspirațiile lor, având în vedere că Rusia a atacat Georgia în 2008 și Ucraina în 2014. Mai mult, cererile actuale ale Finlandei și Suediei de a adera la NATO au venit ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina, în concordanță cu faptul că extinderea NATO este o consecință a imperialismului rusesc, și nu invers.

În plus, nu suntem de acord cu ideea că națiunile suverane nu ar trebui să încheie alianțe bazate pe voința poporului lor din cauza unor promisiuni verbale controversate făcute de James Baker și George H.W. Bush lui Gorbaciov.

Modelul #4. Afirmația că SUA nu este mai bună decât Rusia

Deși recunoașteți că numiți invazia rusă din Ucraina o „crimă de război”, ni se pare că nu puteți face acest lucru fără să numiți în același timp toate atrocitățile comise în trecut de SUA în străinătate (de exemplu, în Irak sau Afganistan) și, în cele din urmă, să vă petreceți cea mai mare parte a timpului discutând despre acestea din urmă. În calitate de economiști, nu suntem în măsură să vă corectăm metaforele istorice și, inutil să mai spunem, condamnăm uciderea nejustificată a civililor de către orice putere din trecut. Cu toate acestea, a nu-l aduce pe Putin sub acuzația de crime de război la Curtea Penală Internațională de la Haga doar pentru că un lider din trecut nu a primit un tratament similar ar fi concluzia greșită de tras din orice analogie istorică. În schimb, noi susținem că urmărirea penală a lui Putin pentru crimele de război comise în mod deliberat în Ucraina ar crea un precedent internațional pentru liderii mondiali care încearcă să facă același lucru în viitor.

Modelul #5. Albirea obiectivelor lui Putin pentru invadarea Ucrainei

În interviurile dumneavoastră, faceți eforturi mari pentru a raționaliza obiectivele lui Putin de „demilitarizare” și „neutralizare” a Ucrainei. Vă rugăm să rețineți că, în discursul său televizat din 24 februarie 2022, care marchează începutul războiului, obiectivul declarat textual de Putin pentru această „operațiune militară” este „demilitarizarea” Ucrainei. Acest concept se bazează pe lungul său articol pseudo-istoric din iulie 2021, în care neagă existența Ucrainei și susține că ucrainenii nu erau o națiune. După cum se elaborează în „manualul de denazificare” publicat de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti, un „nazist” este pur și simplu o ființă umană care se autoidentifică drept ucrainean, înființarea unui stat ucrainean în urmă cu treizeci de ani a fost „nazificarea Ucrainei”, iar orice încercare de a construi un astfel de stat trebuie să fie un act „nazist”. Conform acestui manual de genocid, denazificarea implică o înfrângere militară, epurarea și „reeducarea” la nivelul populației. „Demilitarizarea” și „neutralizarea” implică același scop – fără arme, Ucraina nu se va putea apăra, iar Rusia își va atinge obiectivul pe termen lung de a distruge Ucraina.

Modelul #6. Presupunerea că Putin este interesat de o soluție diplomatică

Cu toții am sperat foarte mult la o încetare a focului și la o soluție negociată, care ar fi putut salva multe vieți omenești. Cu toate acestea, ni se pare absurd modul în care atribuiți în mod repetat vina pentru că nu s-a ajuns la această înțelegere Ucrainei (pentru că nu i-ați oferit lui Putin vreo „portiță de scăpare”) sau SUA (pentru că se presupune că a insistat pe soluția militară în locul celei diplomatice), în locul agresorului real, care a bombardat în mod repetat și intenționat civili, maternități, spitale și coridoare umanitare chiar în timpul acestor „negocieri”. Având în vedere retorica escaladată (citată mai sus) a presei de stat rusești, obiectivul Rusiei este ștergerea și subjugarea Ucrainei, nu o „soluție diplomatică”.

Modelul #7. Susținerea faptului că cedarea în fața cererilor rusești este calea de a evita războiul nuclear

De la invazia rusă, Ucraina trăiește sub o amenințare nucleară constantă, nu doar din cauza faptului că este o țintă principală pentru rachetele nucleare rusești, ci și din cauza ocupării de către Rusia a centralelor nucleare ucrainene.

Dar care sunt alternativele la lupta pentru libertate? Predarea necondiționată și apoi eliminarea ucrainenilor de pe fața pământului (vezi mai sus)? V-ați întrebat vreodată de ce președintele Zelenski, cu sprijinul covârșitor al poporului ucrainean, imploră liderii occidentali să furnizeze arme grele, în ciuda amenințării potențiale a unei escaladări nucleare? Răspunsul la această întrebare nu este „Din cauza Unchiului Sam”, ci mai degrabă datorită faptului că crimele de război rusești din Bucea și din multe alte orașe și sate ucrainene au arătat că a trăi sub ocupație rusă este un „iad pe pământ” tangibil care se întâmplă chiar acum și care necesită acțiuni imediate.

Se poate spune că orice concesie făcută Rusiei nu va reduce probabilitatea unui război nuclear, ci va duce la escaladare. Dacă Ucraina cade, Rusia poate ataca alte țări (Moldova, Georgia, Kazahstan, Finlanda sau Suedia) și poate, de asemenea, să-și folosească șantajul nuclear pentru a împinge restul Europei la supunere. Iar Rusia nu este singura putere nucleară din lume. Alte țări, cum ar fi China, India, Pakistan și Coreea de Nord, sunt cu ochii pe noi. Imaginați-vă ce se va întâmpla dacă vor afla că puterile nucleare pot obține tot ceea ce doresc folosind șantajul nuclear.

Profesore Chomsky, sperăm că veți lua în considerare faptele și vă veți reevalua concluziile. Dacă țineți cu adevărat la viețile ucrainenilor, așa cum pretindeți, am dori să vă rugăm să vă abțineți de la a alimenta și mai mult mașinăria de război rusă prin răspândirea unor opinii foarte apropiate de propaganda rusă.

În cazul în care doriți să vă implicați în continuare în legătură cu oricare dintre punctele menționate mai sus, suntem întotdeauna deschiși la discuții.

Cu stimă,

Bohdan Kuharski, City University, New York

Anastassia Fedîk, Universitatea California, Berkeley

Yuriy Gorodnicenko, Universitatea California, Berkeley

Ilona Sologoub, ONG-ul VoxUkraine

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Chomsky ăla e un genul de intelectual care a pierdut contactul cu realitatea. Lumea e că în cărți, și nu poate fi descrisă de ecuații diferențiale. Există corupție, șpagă, vicii, interese ascunse etc. Tocilarii uita des partea emoțională din oameni, e greu pt ei

    • Trebuie sa aiba vreo 90 de ani. Cati neuroni credeti ca mai are in cutia craniana ???

    • Stiu ca omul de stiinta Chomsky e o valoare, dar daca poate nega crimele comise de Stalin si urmasii lui…valoarea lui umana tinde spre zero.

    • Sta in multele noastre incapacitati sa separam lucrurile. Nu avem capacitatea sa analizam lucrurile in complexitatea, interdependenta lor – Asa am reusit sa facem ingineria cu care am „cucerit” lumea. Ecuatia, cu variabile neseparate, a acestui individ, Chomsky, arata ca e o nulitate. Nu separi niciodata valoarea stiintifica de cea umana. Chomsky un mare zero, o parte din viata lui a anulat-o pe cealalta.

    • Ce n-au înțeles sau n-au vrut să vadă Chomsky și alți intelectuali publici a fost tratarea batjocoritoare a Basarabiei ca teritoriu neglijabil, în 1991-1992, spre deosebire de sfintele Țări Baltice, salvate în NATO-UE. Apariția unui revizionism de inspirație hitleristă în Estul european pleacă tocmai de la eroarea strategică de a oferi Transnistria ca pe altă regiune Kaliningrad, căreia doar că i s-a preferat în 2014 mai întâi Crimeia, cu ambiții sovietice mult mai mari pe termen lung.

    • Chomsky… rimeaza cu Ciomu… dr. Ciomu… ala care a taiat… cva pe post de salam… 🙂 Stanga are o mare problema… nu prea are suporteri, clasele sociale pe care se baza au cam disparut cu revolutia tehnologica… au ramas „minoritatile” sexuale, identitatea de gen, etc. Stanga se pare ca nu stie sa se reinventeze!

    • Stângii dacă-i pui nota de plată în față… filosofează.

  2. Chomsky avea o problema și cu invazia din Iraq
    Pe el se pare că nu îl deranjeaza dictatorii deloc! Probabil că nu știe cum.e. sa trăiești în una din țarile corupte pe care mafiotii le sug de bani și resurse

  3. toti chibitii rusilor vin cu idei convenabile pentru ei ….ca Ucraina trebuia sa accepte sa fie sclava rusilor ca sa doarma ei linistiti…sa nu le cada lor bombe in farfurie…in timp ce ucrainenii sint bombardati…ucisi…violati…deportati…🤮🤮🤮

  4. Problema esentiala era valabila si inainte de invazia rusilor.
    E ok sa interzici limba sau posturi TV asa cum fac rusii ca sa izoleze rusii de influenta vestului?
    Daca e rau ei bine si UCraina a incercat sa elimine propaganda mincinoasa a Moscovei blocand presa rusa/de stat pe teritoriul locuit si de rusi iubitori de Putin.
    E ca si cum maine li sar interzice sosocilor sa mai apara la TV si daca isi fac posturi tv si ziar cu tot felul de bazaconii aberante tu stat „democratic” sa le interzici si sanu mai aiaba nebunii nici o voce a lor oricat de prosteasca e.

    • asa, si ce? asta iti da dreptul sa ataci armat o alta tare? si in proces omorandu-i inclusiv pe aia de zici ca ii salvezi? pe bune? din ce film vii????

  5. Pentru ucrainieni consecințele sunt tragice. Partea buna este că Federația Sovietica e pusa pe butuci pentru vreo 100 de ani,Ucraina va fi refăcută pe banii sovieticilor iar sclavii sovietici vor dispărea din peisaj,mai rămâne China de potolit și în sfârșit vom putea trăi pe amărâta asta de planeta în liniște.

  6. Ce trist este sa imbatranesti atat de urât ca Chomsky… Vazand mizeriile pe care le spune in ultima vreme, imi este rusine ca l-am considerat mult timp un intelectual remarcabil.

  7. E ușor să te prefaci socialist si că plângi de mila saracilor si asupriților din întreaga lume cum au făcut stalin si restul dictatorilor comuniști, însă să trăiești bine mersi în vest pe bani mulți si în civilizație cum fac intelectualii ăștia pretinși „de stânga”. Adevărații intelectuali si eroi au fost cei care au fost omorâți de regimurile comuniste din Rusia si alte gropi socialiste, astea fiind cele mai hidoase dictaturi din istoria omenirii.

  8. Chomsky= e vina vestului.
    Nu ai cum sa il scoti din asta. Atata stie sa spuna.
    E uimitor cum un individ genial in domeniul lingvisticii si filosofiei limbajului(l-am studiat in facultate) e un analist politic submediocru.

    • Exact! 😆😆
      SUA ataca Irakul: SUA E DE VINA!
      Rusia invadeaza Ucraina: SUA E DE VINA!
      Daca ne invadeaza extraterestrii maine, tot SUA E DE VINA!

  9. Acum faceți același lucru către apologiștii SUA în toate războaiele din Orientul Mijlociu. Și pentru tot ce au făcut prin America de Sud. Și pentru toate declarațiile belicoase contra oricăror țări nu fac sluj în fața licuriciului din vest.

    • FOARTE CORECT !!! NICI EU.

    • Bai, „dasteptilor”. Toate grozaviile americanilor le stiti tot din presa libera americana si europeana. Adica din curtea lor. Toata grozaviilor dictatorilor te stiti de la aceeasi presa (americana/europeana) si in niciun caz din presa tarilor unde salasluiesc dictatorii.
      Stati si mancati ciuperci in democratie. Nu v-ati duce niciunul sa va petreceti vacanta la Moscova.

  10. Chomsky?! Aceeasi fosila comunista, platita de rusi ca sa submineze capitalismul, din interior. Nu merita nicio atentie.

  11. Tin din toata inima ca Ucraina sa traiasca in pace ca o tara independenta.
    Am vazut discursul lui Noam Chomsky.
    Adevarat in legatura cu NATO, Rusii joaca cartea victimei.
    Cu toate acestea are dreptate Noam cand zice ca va fi foarte greu pentru Europa devreme ce a ales sa mearga pe acest drum.

  12. Americanii s-au bagat prea departe si o sa piarda in Ucraina. Geopoliticienii americani s-au pronuntat totdeauna impotriva aderarii Ucrainei la Nato.