G4Media.ro

Scrisoare deschisă semnată de peste o sută de personalităţi ieşene pentru a…

Scrisoare deschisă semnată de peste o sută de personalităţi ieşene pentru a opri construirea unui turn cu 27 de etaje lângă Palatul Culturii

Peste o sută de personalităţi ieşene – profesori universitari, oameni de cultură, dar şi artişti – cer autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, să nu aprobe construirea unui turn cu 27 de etaje în apropierea Palatului Culturii din Iaşi, transmite News.ro.

Semnatarii scrisorii afirmă că Iaşiul a adunat o zestre de patrimoniu unică, fiind cel mai important centru al ţării, după Bucureşti, însă dezvoltarea economică a oraşului începe să lase o urmă nedorită asupra monumentelor urbei.

“Au fost propuse şi puse în practică diferite proiecte imobiliare, menite să răspundă cererii continue de locuinţe şi spaţii de afaceri sau birouri. Din păcate, nu toate au avut coerenţa necesară, nefiind integrate într-un plan sistematizat, impactul asupra peisajului urban fiind unul mai degrabă negativ, în condiţiile în care Iaşul nu are nici în prezent un Plan de Urbanism General aprobat“, se arată în scrisoarea semnată de peste o sută de personaltăţi ieşene, profesori universitari, oameni de cultură, dar şi artişti.

Semnatarii scrisorii afirmă că proiectul imobiliar propus de o cunoscută companie privată urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iaşului, respectiv Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi şi Catedrala veche Romano-Catolică.

“Grupul Iulius vizează ridicarea unui ansamblu de birouri şi locuinţe în zona de vale a oraşului, de o parte şi de alta a străzii Sf. Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puţin de 27 de etaje. Acest bloc urmează să fie construit la o distanţă de 160 de metri de Palat, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu şi 200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică. Cu toate asigurările date de investitor, care susţine că vizibilitatea asupra acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălţime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor. În plus, nu a fost solicitat punctul de vedere al specialiştilor în patrimoniu, istorie, geografie, arhitectură şi urbanism, la fel cum nu a existat nici o dezbatere publică pe acest subiect, neluându-se în considerare impactul proiectului propus. Un alt bloc turn, de înălţime apropiată, urmează să fie ridicat în partea de sud-est a Palatului, afectând semnificativ un alt monument istoric şi religios, biserica Sf. Lazăr. De asemenea, se propun extinderi în faţa Teatrului Luceafărul care anulează perspectiva gândită de arhitecţi acum 40 de ani pe direcţia Teatru-Palat, în cadrul unui proiect care a fost apreciat public la acea vreme“, se mai arată în scrisoare.

Cei care au semnat documentul se întreabă când au stabilit Consiliul Local şi Primăria oportunitatea acestei investiţii pentru oraş, mai ales că “avem de-a face cu modificări la o înţelegere stabilită în alţi termeni acum mai bine de un deceniu“.

“Solicităm factorilor de decizie implicaţi în aprobarea acestui proiect, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean, Primăria Iaşi şi Consiliul Local Iaşi, alături de compania Iulius, să nu aprobe acest proiect, păgubos pentru istoria, dar şi turismul oraşului, pe termen mediu şi lung. Ne dorim dezvoltare economică, dar una sustenabilă, fără afectarea acestui preţios patrimoniu de valoare naţională şi internaţională. Subliniem faptul că nu urmărim oprirea investiţiilor în zona de vale a Iaşului, ci doar sistematizarea şi mai buna organizare a acestora, cu respectarea perspectivei asupra şirului de monumente de pe cornişa oraşului – unde adăugăm şi ansamblul Mitropoliei – şi punerea în valoare a patrimoniului istoric existent. Creşterea, dezvoltarea reprezintă fenomene fireşti şi necesare pentru oraş, dar nu cu orice preţ“, se mai arată în scrisoare.

Investiţia propusă se ridică la peste 300 de milioane de euro. Astfel, vor fi ridicate noi clădiri în apropierea Palatului Culturii din Iaşi, una dintre acestea urmând să aibă 27 etaje.

UPDATE: Departamentul de comunicare al companiei Iulius a trimis un punct de vedere:

”Întrebările și neliniștea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime, pe care, la rândul nostru, le-am analizat înainte de a propune proiectul de extindere Palas. Față de fiecare dintre acestea avem o abordare amănunțită, bazată pe studii aplicate de arhitectură și urbanism. Niciun aspect din cele menționate nu reprezintă unul care să nu fi fost deja supus unei analize obiective din toate unghiurile și nimic nu este mai important decât să nu îi dezamăgim pe cei care doresc respectarea istoriei orașului. Din păcate, unele persoane, cu sau fără expertiză în domeniu, au preluat selectiv informații și le-au prezentat într-o manieră distorsionată.

Subliniem faptul că dezvoltările urmează cursul firesc, fiind într-o etapă în care este consultată opinia publică și că, la acest stadiu, avem propuneri, nu proiecte definitive. Suntem deschiși oricăror sugestii și vă asigurăm că avem viziunea și dorința de a face lucrurile bine.

Acesta este și rolul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie 2019, unde vor fi abordate toate aceste aspecte și unde îi invităm să participe pe toți cei care au manifestat interes față de proiectele propuse”.

sursa foto: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Nu, construiţi-l!

    Românii nu merită nimic frumos, un popor ticălos, violent, arogant şi trădător merită să fie exploatat de psihopaţii pe care îi tot votează liber.

  2. Poate ca autoritatile centrale respectiv Ministerul Dezvoltarii de care apartine Inspectoratul in Constructii Iasi se vor sesiza si vor verifica legalitatea autorizatiilor emise de aceasta institutie in mun. Iasi si in judet. Cazul blocului care se construieste peste magistrala de termoficare, cladiri care nu respecta regimul de inaltime, cai de acces si spatii de parcare insuficiente sunt cateva exemple.

    • Se pare ca si cei in sutane au o niste procente bune in complexul Palas.

  3. Bai postacule,tu chiar nu ai nimic bun de facut???Toata ziua postezi numai aberatii si te exprimi ca si cum ai fi o entitate superioara situata deasupra romanilor! De fapt esti un frustrat ,un cretin si un slugoi abject!

  4. Cu opozitia asta nu sunt de acord. Daca ar fi asa nu ar exista Tokyo, New York, etc.
    Cand s-a construit Palatul Culturii din Iasi, ce era in jur? Probabil case, pe care le domina, asa cum se vaicaresc acum de blocul turn. Unde sa-l faca, la marginea orasului?

    • Aș merge mai departe… Iașiul este chiar un exemplu bun de cum naiba să integrezi vechiul și noul, vorbesc de Palat și mallul Palas plus clădirile se birouri din vale.
      Acuma depinde de cum vor fi construcțiile noi, dar sticla și oțelul pot pune chiar în evidență niște construcții vechi și mici de prin preajmă. Dacă faci un turn de sticlă de 100 de etaje lângă o biserică din cărămidă aparentă, păi pui în valoare biserica, că biserica se vede, turnul e background, noise.

    • noi nu suntem in Asia sau America, de unde dai tu exemple. Palatul e mai vechi mai desteptilor si e un simbol pt Iasi si Moldova. Hai sa trantim atunci turnuri si langa Ateneu, langa cetatea Sucevei, langa palatul Brukenthal si biserica Voronet! Sunteti cu totul spalati pe creier.