G4Media.ro

Scrisoare publică de susținere a protestului Emiliei Șercan / Profesorii de la…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Scrisoare publică de susținere a protestului Emiliei Șercan / Profesorii de la Facultatea de Jurnalism denunță ”un grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești”

Profesorii de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București denunță, într-o scrisoare publică de susținere a protestului Emiliei Șercan în fața Parchetului General timp de mai multe zile, ceea ce ei numesc ”un grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești”. Profesorii se referă la ordononața prin care procurorii au dispus, în două cauze, clasarea unor dosare care vizau amenițarea jurnalistei de investigații Emilia Șercan, respectiv o tentativă de compromitere a acesteia.

Câteva zeci de persoane au protestat, luni, în fața Parchetului General în semn de solidaritate cu ziarista Emilia Șercan. Printre cei prezenți s-a aflat și artistul Tudor Chirilă, implicat în mai multe cauze civice. Subiectul este ignorat de o bună partea a presei mainstream.

Redăm mai jos integral Scrisoare publică de susținere a Emiliei Șercan:

”Excelența Voastră, Domnule Președinte,
Excelența Voastră, Domnule Prim-Mi nistru,
Excelența Voastră, Doamna Ministru al Justiției,
Excelența Voastră Domnule, Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Excelența Voastră, Doamna Avocat al Poporului,

Subsemnații, cadre didactice ale Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, prin prezenta scrisoare, vă aducem la cunoștință ceea ce considerăm a fi un grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești.

Abuzul o vizează pe jurnalista de investigații Emilia Șercan, lector universitar doctor al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. La data de 20 septembrie 2023 a fost emisă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 din București, prin domnul procuror Marius Borta, o ordonanță de renunțare la urmărirea penală în dosarul care viza amenințarea jurnalistei de investigații Emilia Șercan, cu motivarea că nu există interes public în urmărirea în continuare a faptei.

Ulterior, la 24 octombrie 2023, prin ordonanța de clasare emisă de doamna procuroare Nicoleta Rotaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a fost clasat dosarul referitor la operațiunea de kompromat a cărei victimă a fost anul trecut jurnalista de investigații Emilia Șercan, prin divulgarea unor probe și a unor informații nedestinate publicului dintr-un dosar penal și prin publicarea repetată a unor fotografii intime ale acesteia, vechi de 20 de ani.

Despre toate acestea presa națională și internațională și-a manifestat susținerea și a scris pe larg, iar multiple organizații internaționale și naționale de apărare a drepturilor jurnaliștilor și de promovare a valorilor democratice (Reporters sans frontieres, International Press Institute, Committee to Protect Journalists, European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent) au cerut trimiterea cazului în judecată și au avertizat asupra riscului tergiversării dosarului.

Constatăm, cu profundă îngrijorare, că aceste temeri s-au confirmat și că deciziile procurorilor români mai sus-menționați, de închidere a dosarelor, încalcă în mod flagrant dreptul de acces liber la justiție prevăzut în Constituția României în Art. 21, alin. (1) și (3) și dreptul la un proces echitabil prevăzut în Convenția Europeană a Drepturilor Omului la Art. 6., alin. (1), care stipulează că „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege (…)”.

În calitate de profesori de Jurnalism și Științele comunicării, care formăm, de zeci de ani, jurnaliști și specialiști în comunicare și relații publice, dar și în calitate de cetățeni ai unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, înțelegem pe deplin consecințele pe care astfel de decizii abuzive le pot avea asupra presei independente și asupra democrației din țara noastră. De aceea, prin prezenta scrisoare, stimați reprezentanți ai statului român, tragem public un semnal de alarmă și vă solicităm să vă implicați, în limitele mandatului de autoritate publică cu care ați fost învestiți, pentru înfăptuirea actului de justiție, așa cum este el prevăzut”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Toata lumea protesteaza pe facebook, prin comunicate, scrisori…In strada au fost ceteva zeci….
    Si ne mai miram ca o gasca de neaveniti isi bate joc de o tara intreaga.

    • N-avem dreptul sa ne plangem, avem ce meritam

    • avem dreptul sa ne plangem , cei care mergem la vot, care protestam online sau in strada

    • Nu are cum sa se mobilizeze o tara intreaga pentru spete de genul ( a nu se intelege ca minimalizez gravitatea situatie dnei jurnalist). Nu e realist dpmdv sa ai miscari tip reactia la Noapteacahotii, de exemplu. E strict vina autoritatilor si institutiilor ca sunt n3simtite sau mai grav, pasive premeditat.

  2. justitie marca PNL+MUHANIS+CIUCA+ALINUTA !!

  3. cum sa te adresezi cu „Excelenta” unor borfasi ordinari?

  4. Poti sa argumentezi…? Sau e un alt comentariu in stil aur?

  5. Dacă nici omul ăsta, Șerban, nu merită susținere, atunci cine?!!!!!!

  6. Scrisoarea nu se adreseaza cui trebuie. Ce sa faca politicul in justitie? Presiuni? E democratic asta? Cum pot unii sa ne invite la solidaritate, cand politicul intra in justitie? Unde este independenta? Sa scoata serviciile secrete pe bara? Ce fac serviciile secrete pe banii contribuabililor, ca de batut joc, isi bat joc, dar altceva ce mai fac? De ce nu se adreseaza direct SRI-ului? Nu sec.uritatea se ocupa cu asa ceva, acum serviciile secrete, deci SRI-ul?

    • Ne facem ca nu intelegem cine in spatele acestor servicii? Sau doar cand ne convine ne „dam seama”?

    • Daca vreti solidaritate de la oameni, trebuie sa stim the whole truth and nothing but the truth!
      Altfel nu stim cui si ce sa cerem si bataie de joc din partea lui The Big Other eu nu mai accept!

  7. Toate excelențele enumerate sunt niște hahalere – cum ar zice Becalii, niște politruci care sunt înhâitați în scursurile pecereului, obișnuiți să mintă, să fure, să mușamalizeze, ascunși în spatele manevrelor de gașcă.

  8. Niște nesimțiți, pe lângă care Ceaușescu părea o mimoza. De astia ne scapă doar bomba atomica.

  9. Singura soluție este o revoluție! Reală de data asta, nu a unor spioni ruși!

  10. Felicitari profesorilor de la Facultatea de Jurnalism!

  11. Dar cauzele penale pentru care se protestează nu sunt închise.Soluția de renunțare la urmărirea penală este infirmată de Judecătoria sectorului 4 București,iar dosarul este restituit la parchet pentru continuarea urmăririi penale.Soluția de clasare nu este definitivă,poate fi contestată în termen de 20 zile de la comunicare la conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și bănuiesc că dna.Șercan a făcut-o sau este în termen să o facă.Chiar și prima soluție de clasare din mai 2023 nu este definitivă, fiind contestată de dna.Șercan ,ultima oară la ICCJ,unde are termen în ianuarie 2024.

  12. Personal consider că atunci când ai la îndemână căi legale de atac e bine să uzezi de ele,ci nu să apelezi la proteste pentru a pune presiune pe sistemul judiciar,căci atunci ceea ce se acuză și anume încălcarea dreptului la un proces echitabil poate să fie imputat și celui care acuză.

  13. Lucru valabil și pentru cei care se raliază protestului,trimit scrisori publice de susținere și adeziune-să se informeze înainte dacă dosarele pentru care ei protestează sunt soluționate în mod definitiv sau sunt încă în lucru, dacă s-a uzat de partea/părțile interesate de căile legale de atac și abia apoi să acționeze în deplină cunoștință de cauză.

  14. Tudor Chirilă ar fi tare sa candideze la presedintie.
    Ar sterge pe jos cu carpele din politica.