G4Media.ro

Scrisoarea deschisă a unei românce care a stat degeaba 9 ore la…

Scrisoarea deschisă a unei românce care a stat degeaba 9 ore la coadă la vot în Marea Britanie

Vă trimit următoarea scrisoare în calitate de cetăţean roman aflat în afara Romaniei și aș aprecia dacă găsiţi de cuviinţă publicarea ei în media și online.

Mă numesc Diana Voica și de aproximativ doi ani și jumătate locuiesc în afara țării, mai precis în Marea Britanie. Ca orice cetățean conștiincios, îmi plătesc facturile la timp, impozitele și taxele locale și încerc să am un spirit civic activ. În data de 26 mai am hotărât să fac tot ce ține de mine să ajung la secția electorală pentru a-mi exprima votul. Având în vedere numărul mare de români din regiune am avut de ales între a mă deplasa la Londra sau la Portsmouth. Am decis că în capitală șansele de a ajunge efectiv să votez sunt foarte mici, cu toate că au existat opt secții puse la dispoziția cetățenilor români și că în Portsmouth aș fi fost mai norocoasă.

Împreună cu jumătatea mea mai bună am decis să ne organizăm pe cont propriu să ajungem în Portsmouth, secția de votare nr. 303 (St Cuthbert’s Centre, Hayling Avenue, Portsmouth PO3 6GA), la o oră rezonabilă, știind că ne așteptau ore bune de stat la coadă. După o oră și jumătate de drum, plus un tren întârziat, plus alte zeci de minute de mers pe jos de la stația de tren am îngroșat rândurile în jurul orei 12.00 ziua. În fața noastră cel puțin 700 de oameni întinși pe aproximativ 200m și două colțuri de stradă așteptau să le vină rândul la urne.

Oamenii care ieșeau victorioși din clădire în jurul amiezii erau veniți de la ora 07.00 dimineața. Ne-au încurajat să rămânem, să nu ne lăsăm. În aproxmativ 2 ore de așteptat ne-am deplasat circa 50m. Se înainta cu mare dificultate deoarece în cadrul secție de votare 303 din Portsmouth, după spusele celor care ieșeau din clădire existau doar două cabine de votare cu două ștampile aferente, iar personalul din comisie era alcătuit din patru oameni.

Înțeleg că oamenii aceia patru nu aveau nicio vină pentru subdimensionarea resurselor din secție și că au ales să vină de dimineață, conștienți că vor petrece următoarele 14 ore în aceeași încăpere, cu pauze limitate de mâncare și de toaletă, că probabil vor fi ținta frustrărilor votanților, a furiei și nervilor acumulate în atâtea ore de stat la coadă, dar hei, câți dintre noi nu am lucrat cu clienții la un moment dat? Știți cum e ca cineva să țipe la tine, să piardă timp prețios, al lui și al celor care așteaptă în spate, să fie puțin spre deloc constructiv și să pună presiune pe cineva care nu are absolut nicio vină.

S-a făcut ora 16.00 și noi încă nu am ajuns la jumătatea cozii. Am aflat că de fapt coada nu se termina în curtea clădirii, ci de fapt se continua în incintă, întinzându-se pe scări până la etajul al doilea. M-am dus să-mi dezmorțesc picioarele și am evaluat din nou numărul de persoane. În fața mea 100 pași până în curtea clădirii. În spatele meu, s-au adunat oameni pe încă 70 de pași. Mi-am zis că dacă tot am venit din altă localitate, stau până la terminarea progamului, ținând în mine aprinsă speranța ca până la ora 21.00 voi fi votat.

Am vorbit cu familie, prieteni din țară să văd care e pulsul și să îmi țină trează convingerea că fac în continuare un lucru bun și că nu mi-am pierdut mințile alegând să fiu masochistă o zi întreagă pe banii mei. Un domn de lângă mine a rupt rândurile s-a dus la primul supermarket și a cumpărat apă. A împărțit-o frățește fără a cere bani,

Au venit oameni cu copii să voteze și li s-a spus că nu garantează nimeni pentru ei că vor avea prioritate.

La ora 19.30 am ajuns aproape de curtea clădirii. Estimam încă două ore jumătate-trei până sus la etajul al doilea. Clar timpul nu-mi ajungea până la închiderea urnelor. Am decis să mai stau, nu dau înapoi până nu bate ceasul ora exactă. Un obicei prost la români, speranța moare ultima, ca proasta. Mă agățam de farâma aia de speranță că voi fi plecat victorioasă, voi fi învins sistemul, că mai poți un pic chiar și când ajungi la capătul răbdării.

Se împarte în continuare mâncare și apă. Se stă civilizat la coadă, nu se ia nimeni la bătaie cu nimeni. Se scandează pe ici pe colo ce ne doare de 30 de ani dar cu bun simț, că nu suntem la noi acasă, ci la alții care ne-au primit așa cum suntem: în căutarea unui drum mai bun, pentru noi și pentru ai noștri.

E ora 21.00. Văd ușa clădirii. De acolo ar mai fi două etaje… În spatele meu mai sunt vreo câteva sute de persoane. Am fost atât de aproape și totuși atât de departe… După nouă ore de stat în picioare mă văd îngenuncheată de un sistem dinozauric, greoi și nedispus la actualizările nevoilor secolului 21. Mă întoc frustrată și furioasă în stația de tren.

Cu siguranță rețelele sociale și de media au fost împânzite de poze, live-uri, comentarii care transmiteau pulsul din diaspora, de la oricare din cele 441 secții de votare organizate de MAE în străinatate. Vreau să le mulțumesc pe această cale celor care au reușit să voteze și să-ți exercite dreptul garantat de constituție. E o victorie mică dar care contează. Am avut un procent foarte bun de prezență la vot și am încredere la următoarele alegeri vom fi cel puțin la fel de mulți.

Estimez că în data de 26 mai la secția de votare nr. 303 din Portsmouth s-au prezentat aproximativ 2000 de oameni. Dacă facem un calcul simplu de alocare a 3 minute per persoană (de la scanare buletin, completare liste speciale, vot în sine, predare ștampilă), într-o oră ar fi votat 40 de oameni la cele două cabine. 14 ore mai târziu, numărul s-ar fi ridicat la 560 persoane. Asta neținând cont de orice fel de pauze. Rezultă că aproape 1500 de persoane încă își așteptau rândul la urne la încheierea programului.

Dacă e să trag niște concluzii după 26 mai e că Ministerul Afacerilor Externe își bate joc în continuare de cetățenii aflați în afara granițelor. Domnul ministru Teodor Meleșcanu care în 2014 și-a dat demisia o dată pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din diaspora e din nou dirijorul aceleiași operațiuni și nimeni nu îl trage la răspundere. Cât vom mai îndura acest dispreț?

Consider pe această cale că mi s-a încălcat dreptul de exprimare a votului prevăzut la Articolul 36 din Constituția României și dreptul la alegeri libere prevăzut la Articolul 3 al Protocolului Nr.1 din cadrul Convenției europene a drepturilor omului, doresc depunerea unei plângeri penale în baza Articolului 385 din Codul Penal și cer de urgență demisia Ministrui Afacerilor Externe.

Sunt convinsă că mai sunt și alte persoane în situația mea și indiferent de secția de votare la care ați fost, vă încurajez să vă cereți drepturile garantate de Constituție. Găsiți cerere de sesizare aici (https://votcorect.ro/sesizare/) și plângere penală aici (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155920207337827&id=577812826).

De asemenea, ca măsuri pentru viitoarele alegeri menționez următoarele:

  • Evaluarea și estimarea mai aproape de realitate a numărului de români cu drept de vot aflați în afara granițelor și organizarea mai multor secții de votare acolo unde este cazul
  • Asigurarea resurselor corespunzătoare pentru o bună desfășurare a procesului electoral (ștampile, buletine de vot, personal în comisia electorală)
  • Fluidizarea fluxului de cetățeni cu drept de vot în incinta secției de votare prin acordarea de prioritate a persoanelor în vârstă, a celor însoțite de copii, a celor cu dizabilități
  • Posibilitatea exercitării dreptului de vot prin corespondență precum și online

Vă mulţumesc.
Numai bine,
Diana Voica

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Va inteleg perfect. Noi am avut un noroc chior la o secție din Olanda deoarece datorita copilului am avut prioritate.

    • Fara suparare, dar familiile cu copii abuzau de aceasta dispensa si se bagau in fata oamenilor cu acelasi drept de vot. Nu inteleg insa cum nu s0a putut vota la Londra asezati la rand de la 12, cand eu la 11,30 asezat la coada am reusit sa votez. Imi explic asta doar prin incredibila nesimtire a statului roman/ PSD si a oamenilor din sectie, care incetineau procedeul de vot cu sicane, intrebari stupide, mici tertipuri. Erau putine persoane putine stampile si o atmosfera generala de paraziti la stat platiti foarte bine sa fure curent.

    • Ba jigodie nimeni nu a profitat. Cei cu copii erau invitați si aveau prioritate fata de ceilalti. Mars de aici !

    • Au profitat din plin, împrumutau copiii celor ce nu aveau rabdare să stea la coadă și erau dispuși să ofere de-o….bombonica. Copilului, desigur.

    • O iesit la iveala romanu din tine.unii dintre vou degeaba ati plecat din tara!tot taranii aia inculti si jegosi cu 2 clase ati ramas.si atunci va aratati fata cand ceva nu va convine.regretele mele ca ai apucat sa votezi.daca mai esti si sudist….ii clara treaba

  2. Doamna, e evident ca au FACUT Totul ca sa impiedice un mare numar de Romani sa voteze!
    Au facut-o in stil PSD!
    Dl Melescanu argumenteaza ca a dublat numarul de sectii de vot in diaapora(MINTE, evident!), dar NU spune CATE Stampile a avut fiecare Sectie, ca DACA au fost doar 2 stampile pe Sectie cand coada era de sute de metri, evident ca Orele de asteptare se lungeau…
    Diaspora le sta in gat, acum escrocii din PSD platesc si asta trebuia sa se intample dupa atatea si atatea facute si nefacute…

  3. Sezi bland, ca nu exista nicio prevedere in legea electorala si nici o speta speciala in cazul alegerilor din diaspora care sa permita familiilor cu copii sa o ia in fata la rand. Asta una. Doi, aceasta dispensa de care au beneficiat cei cu copii a fost o inventie ad hoc a AEP si a unor sectii de votare, nu din dorinta de a fluidiza votul, ci de a-l incurca mai tare. Nu neg nevoia normala umana morala a mamelor cu copii mici in brate de a fi favorizate, dar nu pe spatele nostru. Daca voiau cu adevarat sa va ajute, va faceau o linie expres de vot, o urna mobila, ceva suplimentar si nimeni nu s ar fi suparat.

  4. D-na Diana Voica…am trecut prin aceeasi situatie descrisa de dumneavoastra la o sectie din Harrow,Londra…dupa 9 ore de stat la coada nu am reusit sa votez..eu si alte aprox. 2000 de persoane plus cei care au renuntat pe tot parcursul zilei. Din nou am fost umiliti !!!

    • Într-un fel sunteti razbunati. Dragnea se indreapta spre Rahova. Mai are putin si ajunge acolo.

  5. Ideea este ca cineva trebuie sa plateasca pentru ingradirea dreptului de a vota. In primul rand limbricul de melescanu. Macar sa isi dea demisia si sa nu ne mai abureasca cu prezenta masiva, care i.a incurcat cand au calculat sectiile. Trebuia sa stie cati ramani sunt plecati si prin ce tari sunt plecati si sa faca sectii pentru toti. Chiar daca exista riscul ca la unele sectii sa nu se prezinte nici un alegator.
    Sa puna toate stampilele la dispozitie si altele. El o tine una si buna, ca totul este facut conform viselor din care nu se mai trezeste. Iar in visele lui nu a vazut ca diaspora vrea sa voteze.
    Nu intereseaza pe nimeni ce calcule au fost folosite pentru sectiile de votare, important este ca oamenii nu au putut vota.
    Asta trebuue sa inteleaga limbricul, si sa plece, ca este a doua mare greseala de acelasi fel. Ca atare, omule, esti prost, nu esti bun pentru functia aia, pleaca acasa.
    Felicitari, diaspora!

  6. Eu am fost in Viena la vot, am ajuns in jurul orei 11, impreuna cu sotia si cu fetita de 1 an. Coada se facuse in interiorul institutiei (mi s-a parut ciudat) si am mers la capatul acesteia, insa oamenii cu foarte mult bun simt, carora doresc sa le multumim, ne-au trimis sa intram in fata. Nu sunt obisnuit sa ma bag in fata, cu niciun chip nu am dorit sa ne folosim fetita pe post de bagat in fata si m-am simtit foarte jenat in momentul in care treceam pe langa oamenii care stateau cuminti la rand. Imi ceream scuze in timp ce treceam pe langa ei. Totusi, in aer se simtea multa tensiune. Si foarte interesant, fetita noastra care este extrem de sociabila si zambitoare, a inceput sa devina extrem de agitata si a inceput sa planga in continuu. Bineinteles ca aceste momente creaza mult disconfort pentru toata lumea: membrii sectiei de votare, oamenii care stau la rand sa voteze, copii si parinti deopotriva. Chiar daca am avut sansa sa sarim randul, ne-am simtit foarte jenati. La fel cum nici mie nu imi place cand cineva se baga in fata mea cand stau la coada, sunt sigur ca s-au simtit multi dintre cei care stateau cuminti la coada.
    Pe aceasta cale doresc sa imi cer scuze, atat in numele meu si al sotiei, cat si in numele celorlati parinti care s-au simtit la fel de stanjeniti ca si noi.
    Este si acest lucru tot un fel de umilinta la care ne-a adus acest dinozaur de ministru.

  7. Si pe noi ne-au lasat cu copiii in fata si ne-am simtit prost. Fratele meu care era in vizita la noi nu a apucat sa voteze, el a stat la coada. Era o singura tableta pentru scanarea actelor de identitate, si 3 stampile la 5 cabine de vot.
    Domnului sau doamnei de mai sus care este indignat(a) de cei care aveau copii ca au intrat in fata o intrebare: aveti idee ce inseamna sa stai cateva ore in soare cu unul/doi copii in conditiile in care nu ai cu cine sa-i lasi acasa?! Va spun ca noi nu ne educam copiii in acest sens, ne invatam copiii ca au drepturi si obligatii, iar faptul ca am reusit sa votam, datorita unor persoane care au ales sa ne dea prioritate, si sa ne vada votand este foarte important pentru educatia lor.
    In decembrie 2016 in 15 minute erau gata cu votul, insa atunci votul diasporei nu avea atata importanta.
    E bataie de joc sa spui ca te bazai pe o prezenta la vot de 30%.
    Daca nu se schimba nimic la prezidentiale vom merge la 7 dimineata, deci vom pleca undeva pe la 6 de acasa.

  8. Unde este mihalache? Scuze,regrete,demisie etc.
    Trecutul lui nu poate fi trecut cu vederea.Ajucat la doua capete.

  9. Ieri la alegerile europarlamentare a fost dezastru în secțiile de vot de peste hotarele României – au fost cozi interminabile, descurajînd mulți votanți; în multe secții de votare nu s-a putut vota după 21:00 cu toate că alegătorii se aflau pe teritoriul secțiilor la închidere… Mulți cunoscuți parizieni nu au putut vota, abandonînd din lipsa timpului sau ne-venind la vot știind că trebuie să stea ore la rînd.

    Activiștii cică-apolitici de la Declic vin cu o concluzie politică – trebuie să plece ministrul de externe, lansînd o petiție cu zeci de mii de semnatari. După mine, trebuie să plece tot guvernul Dăncilă, însă problemele (deci și soluțiile) la acest scrutin trebuie căutate în altă parte.

    1. Principala problemă e că S-A VOTAT LENT. Numărul record de voturi a fost de 2577 într-o secție din Londra (secțiile din Paris au avut 1200-1500 votanți cu toate că au fost cozi imense toată ziua). De exemplu, în RMoldova la alegerile parlamentare din februarie 2019 recordul este de 3237 tot la Londra (însă interesul pentru acel scrutin era destul de mic și aproape că nu au fost cozi). La alegerile prezidențiale din 2016, cînd interesul alegătorilor a fost ridicat, în fiecare din cele 3 secții din Paris au votat 3000 basarabeni, și puteau vota 4000-4500 dacă mai erau buletine de vot (care s-au sfîrșit pe la orele 17-18).

    2. DE CE s-a votat lent? Eu cred;
    a. Membrii secțiilor de vot trebuiau să scrie manual datele alegătorului în 2 (două!) exemplare. Inclusiv adresa din România sau Franța (care-i rostul?)
    b. Toți erau întrebați „ați votați și în Franța?” și în multe cazuri era necesară completarea declarației pe proprie răspundere
    c. Confuzie cu buletinele de vot. Toate 3 erau de aceeași mărime/culoare
    d. Au fost 3 urne de vot, iarăși erau confuzii și întrebări. Și oricum oamenii puneau buletinele în urna greșită

    3. Se vota mult mai repede dacă erau aplicate soluțiile de la ultimele alegeri din RMoldova – toți semnau că nu au votat dublu (puneau 3 semnături pe aceeași foaie – una pentru parlamentare, una pentru referendum și una pentru că nu au votat dublu); buletinele de vot la parlamentare aveau o culoare diferită de cele de la referendum; toate buletinele de vot se puneau în o singură urnă. E simplu, nu? În general, orice proces trebuie organizat pornind de la principiul că chiar cu cele mai bune intenții, oamenii greșesc, e uman de a greși.
    Iar informația în timp real oferită de BEC (Biroul Electoral Central din România) publicului e o rușine pentru o Românie ce are sute de mii de angajați în informatică. Pentru comparație, situl CEC (Comisia Electorală Centrală din RMoldova) este mult mai bun. BEC, treceți Prutul pentru schimb de experiență cu CEC-ul din Chișinău!

    4. Nimic nu prevestea aceste probleme la votarea peste hotare. Eu chiar am fost plăcut surprins că guvernul Dăncilă a deschis 441 secții (un record, cu multe birouri în marile metropole europene) și nu au cerut justificative pentru votarea peste hotare.
    Probabil guvernul a vrut să arate deschidere, mizînd pe o prezență mică. Iar cînd a înțeles că prezența va fi mare, nemaiputînd da înapoi, a pus aceste bariere tehnice pentru a încetini votarea.
    Oricum, membrii BEC și AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) trebuie să fie demiși – sau pentru ticăloșenie (dacă au încetinit deliberat votul), sau pentru incompetență.
    De aici https://www.facebook.com/Calmatui.Vasile/posts/354112278796416

  10. ITALIA : ANCONA, Am ajuns la pct de votare la h 11 pe o ploaie,taifun pot spune. Românii frații nostri nui puteau clintii nimeni nici fulgere. Am fost mândru ca voi vota dupa ce ultimul vot a fost in 2009. Acum mă durea sufletul sa nu votez. Simțeam cu adevărat că am ptr ce să votez acum. Am urmărit toate stirile date de publicații ce arătau in acelaş timp cat eram la rând ptr a vota la telefonul meu si spuneam cu glas putin ridicat celor care erau in rand care erau entuziasmați de stirile din diaspora din toata Europa cu românii la vot. Era o atmosferă plăcută toți erau de aceiasi părere si dorintele lor dea vota pe cine merită. Eram ud tot cateva umbrele ma protejeau si mă gândeam că acum ori niciodată trebuie sa ajung să votez. Am facut si un mic reportaj si cu puține emoții a esit in evidență ca titlu : EUROPA UNITĂ. Femei românce imbracate cu strae țărăneşti populare care ma adus cu gândul la cei pe care iam lăsat acasa iar noi din diaspora obligați să muncim in alte tari din cauza posturilor de munca din romania desfințate de guvernele anterioare. Am ajuns la intrare si organizarea a lăsat o impresie de …mam uitat in spate erau veniți mai mulți la vot. Dupa un calcul facut cei peste 400 in coadă,nu au votat. Eram mândru că depunând stampila in chenarul unde trebuia am inplinit visul meu visul românului din diaspora. Intodeauna am crezut că țara noastră se va renaşte ca pasărea PHONEX,si vom ajunge pe Europeni care neau imvratisat incă dela revoluția română. Am votat sa revedem visurile bătrînilor si tinerilor cazuți pentru a avea libertatea de esprimare de muncă si….sa nui uităm niciodată. Astazi stiu că votul meu a fost cât un milion…AM INVINS! A INVINS DEMOCRATIA SI OAMENII DE BINE.A INVINS INCĂ O DATĂ ROMÂNIA!

  11. Dragii noștri, locatarii temporari de la Palatul Victoria nu au vrut ca voi să votați. După ce ne, au gazat la propriu pe 10 august, ne, au îndreptat spatele cu bastoanele și bocancii jandarmilor credeți că au gândit că am devenit brusc uituci? Locul lor este lângă Dragnea, acolo la Rahova. Îmi pare rău că atâția oameni de calitate au pierdut atâta timp dar mai avem o încercare la alegerile prezidențiale. Poate reușim să îndreptăm problema votului adică modul în care se va vota. Numai bine.

  12. Dragi români cu suflet mare, VĂ MULȚUMESC pentru demnitatea, determinarea și exemplul de omenie pe care ni l-ați dat nouă tuturor celor rămași acasă. Nimic nu-i întâmplător și în tot răul este un bine: ne arată ceea ce refuzăm, poate (noi, oamenii de bună credință), să credem că ar putea să se transforme în mai rău. Păstrați-vă bunătatea și optimismul: suntem mulți cei care vă apreciem și vă vrem din nou acasă!!