G4Media.ro

Scrutin inedit la Codlea: Locuitorii votează dacă sunt de acord cu un…

Foto: Facebook / Primăria Codlea

Scrutin inedit la Codlea: Locuitorii votează dacă sunt de acord cu un împrumut de 75 de milioane de lei pentru șoseaua de centură

Locuitorii din orașul brașovean Codlea sunt așteptați duminică la vot la un referendum local unde se vor pronunţa dacă doresc sau nu ca primăria să se îndatoreze pentru construcţia unei centuri ocolitoare. Potrivit studiului de fezabilitate, aprobat de Consiliul Local, ocolitoarea ar trebui să aibă 6 km şi ar scoate traficul greu din Codlea, de la intrarea dinspre Braşov până la ieşirea spre Făgăraş.

Acest împrumut este necesar deoarece Codlea nu are o populaţie suficientă numeric să acceseze bani europeni pentru un astfel de proiect, transmite Agerpres.

„Atunci când vorbim de o sumă importantă – şi aici vorbim de aproximativ 75 de milioane de lei – trebuie să întrebi populaţia dacă vrea să se împrumute, mai ales că avem atâtea exemple negative de împrumuturi la nivel local şi central. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi guvernul ar trebui să fie obligat să întrebe populaţia de fiecare dată când face câte un împrumut privind o sumă mai mare”, a declarat pentru AGERPRES primarul Mihai Cîmpeanu (PSD).

Potrivit acestuia, în ipoteza în care municipalitatea ar contracta un credit de 75 milioane de lei, pe o perioadă de 15 ani, gradul de îndatorare a acesteia ar creşte de la 0 la 20% şi investiţia ar putea fi recuperată uşor prin câteva noi investiţii, „făbricuţe”, care ar putea fi atrase de-a lungul viitoarei centuri ocolitoare.

„Din 2008 vorbim de această centură şi de autostradă. Din 2008, s-au făcut numai studii de fezabilitate, pe care s-au cheltuit bani şi nu se vede nimic. Acest drum ar însemna nu doar scoaterea traficului greu în afara oraşului, ci şi o dezvoltare economică pentru oraş. În prezent, avem 4 kilometri pe care se desfăşoară acest trafic greu în interiorul oraşului, cu case de-o parte şi de alta, în care oamenii suferă, nu pot dormi şi care riscă să se surpe. Această investiţie se va plăti singură dacă de-a lungul ei vor apărea vreo cinci făbricuţe, cu câte 300 de angajaţi”, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că, odată cu noi investiţii, şi taxele şi impozitele locale ar putea scădea, deoarece partea cea mai importantă din bugetul local vine din cota de impozite pe salarii.

„Dacă se va face acest împrumut, nu vor creşte taxele şi impozitele locale. Dimpotrivă, dacă am avea mai mulţi salariaţi, ar putea chiar scădea”, a menţionat edilul din Codlea. (Foto: Facebook / Primăria Codlea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ar trebui un sistem de vot electronic popular, care sa coste 0.1 lei luati de pe card (pentru extrasecuritate) si o lege ca orice împrumut al țării sa fie supus la vot popular direct prin acest sistem.
    Nu este normal ca tu să alegi un politician să nu mai consume bani aiurea si după ce-l alegi sa consume banii aiurea. Spre exemplu vedeți PNL care au fost votati pe discurs anti-PSD si anti-pensii speciale si acum dau pensii speciale si la primari si ieri au făcut practic oficială alianța cu PSD.

    • Si, totusi, pentru ce se mai fac alegeri? Daca cei alesi nu pot sa ia decizii singuri si sunt doar niste intermediari? Mai bine facem un program de calculator care distribuie banii dupa cum se voteaza zilnic de catre cetateni.

  2. Domnule primar, nu ai avut bunul simt sa te prezinți la primărie după cum ai promis telefonic,să ne întâlnim în vederea discutării unor limitatoare de viteză pe strada Freziei unde copiii sunt în pericol și acum ești foarte implicat în referendum ptr.ocolitoare………. ,să vă fie rușine tuturor primarilor care ați fost, indiferent din care partid….zic și eu…..că voi nu aveți rușine…….mi-e lehamite …