G4Media.ro

Scrutinul britanic, istoric punct de cotitură pentru Europa

Scrutinul britanic, istoric punct de cotitură pentru Europa

Alunecarea de teren de care au profitat conservatorii britanici nu înseamnă doar Brexit. Ci şi o reaşezare tectonică a politicii europene, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Pentru eurosceptici e un triumf istoric. Pentru eurocraţi, un seism de proporţii. La 12 decembrie a învins, categoric, Boris Johnson, omul pe care stânga europeană l-a demonizat copios, refuzând ferm să-l scutească de calificative dezonorante.

Or, ”mincinosul” şi ”populistul” ”Trump britanic” şi-a impus fără probleme sloganul. A cerut rapida ”înfăptuire a Brexitului” şi-a obţinut o clară majoritate parlamentară. Va urma deci o relativ grabnică transpunere a divorţului de Europa.

Îndelung amânată de o stângă laburistă indecisă şi de liberal-democraţi din ce în ce mai puţin liberali şi democraţi, de vreme ce, laolaltă cu naţionaliştii scoţieni, s-au decis s-o torpileze, deşi fusese hotărâtă democratic, prin referendumul din 2016, această despărţire nu va fi uşoară.

Se va realiza prin voinţa unei naţiuni polarizate, obosite de interminabila tergiversare şi ceartă, dar care chiar se vrea suverană şi a premiat, ca atare, programul clar şi optimist al unui premier temerar, care porneşte cu îndrăzneală, nu însă fără atuuri în cărţi, către un viitor incert.

Modul în care se va configura acest viitor va depinde în mare măsură de maniera în care se vor reaşeza, după cutremurul britanic, plăcile tectonice ale politosferei europene şi occidentale. Boris Johnson a izbutit incredibilul, unindu-şi partidul conservator care se afla pe punctul de a se dezintegra. Dar va izbuti el oare să-i unească şi pe britanici? Date fiind obstrucţiile scoţiene, nu-i sigur.

Net mai grea e, de acum încolo, misiunea opoziţiei. Al cărei destin e mai incert decât oricând. Vor înţelege oare stânga britanică şi cea europeană întreaga dimensiune a dezastrului care s-a abătut asupra lor? Vor pricepe oare că extremistul şef al laburiştilor, Jeremy Corbyn, e mai degrabă un simptom decât întreaga cauză a catastrofei?

Vor interioriza ele că omul care şi-a transformat partidul laburist într-un bastion anticapitalist şi antisemit, dacă nu şi filoterorist, nu poartă singur toată vină pentru erodarea galopantă a popularităţii şi încrederii în progresism?

Îşi vor asuma ele lecţia acestei erodări a simpatiilor, care, departe de a provoca doar în Regatul Unit un cataclism la urne pentru adversarii conservatorilor şi neoliberalilor, riscă să reducă la insignifianţă politică şi socialismul britanic şi social-democraţia continentală?

Va înţelege stânga Occidentală că nenorocirea laburiştilor nu e decât indiciul bolii care o macină pretutindeni, determinând-o, inclusiv peste ocean, să se prefacă în bază a năzuinţei către un trecut comunist, pe care naţiunile europene îl refuză cu oroare?

Dacă englezii s-au pronunţat atât de categoric pentru Boris Johnson, deşi o parte covârşitoare a presei apusene l-a calificat constant drept neserios, populist şi mincinos, victoria sa e şi un vot de blam la adresa celei de-a patra puteri. În fine, succesul său reprezintă un eşec de mari dimensiuni pentru bună parte din elita politică şi culturală britanică şi continentală.

Această elită a greşit grav. A refuzat reforme de piaţă. Apoi a derapat teribil, în 2015. Când, sub conducerea Angelei Merkel şi a şefului Comisiei Europene, Juncker, Europa s-a văzut lăsată fără acordul de la Dublin, dar cu porţi larg deschise unei migraţii necontrolate, înspăimântând populaţiile europene.

Apoi, aceeaşi elită a făcut totul, în ultimii trei ani, spre a susţine prezumţia infailibilităţii şi a lipsei de alternativă politică şi economică a UE, alimentând, în acest scop, din răsputeri, panici şi angoase menite să anuleze decizia democratică a britanicilor.

Greu de speriat, la istoria ei, majoritatea celor din urmă o adoptase în 2016, nu doar din pricina minciunilor unor Johnson şi Farage, ci şi în reacţie la erorile de anvergură ale elitei politice europene.

Care şi-a continuat seria de inadecvări negociind cu Londra un tratat oneros, de speriat alţi potenţiali eurosceptici, dar acceptat în pofida intereselor naţionale de către fosta şefă de guvern britanic, Theresa May, astfel încât şi acest premier pro-european şi-a semnat, ca David Cameron înaintea ei, documentul propriului faliment politic.

Din toate acestea nu rămâne în urmă decât o enormă deziluzie. Şi un al doilea referendum, sub formă de scrutin legislativ, final de cacealma în care Europa a pierdut definitiv Regatul Unit.

Care, odată eliberat de impuneri cu substrat ideologic, s-ar putea restructura, încheia acorduri de liber-schimb cu SUA şi reface economic mai grabnic decât au prezis Casandrele de serviciu.

Oricum, nu s-a dus încă totul pe apa sâmbetei. Şocul deznodământului alegerilor britanice s-ar putea dovedi şi pentru europeni tămăduitor.

La Londra, haosul a luat sfârşit aşa cum, în final, epuizaţi, au vrut şi britanicii şi guvernele europene. Un duh al realismului, al echilibrului şi al reformei substituindu-se smintelilor, tentaţiilor extremiste şi ideologizărilor socialist-ecologiste ale ultimilor ani ar putea purta Marea Britanie şi Uniunea Europeană către o foarte dezirabilă reapropiere.

Negocierea unui acord de liber-schimb într-un an, în conformitate cu promisiunile lui Johnson, pare un deziderat pe cât ambiţios, pe atât de puţin realist.

Dar n-are vreo alternativă mutual avantajoasă, fiind deci, până la urmă, singura opţiune viabilă în viitoarele raporturi britanico-europene. Caz în care, ceea ce a început ca o greşeală monumentală, s-ar putea transforma într-o şansa istorică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Vor mai urma si alte divorturi!

  2. Până la urmă în UE vor mai rămâne doar Germania și România, nemții pe post de stăpâni, noi, în frunte cu Ioha, pe post de slugi.
    Românii, mai înapoiați, ca de obicei, se închină încă la UE, celelalte popoare se eliberează și își afirmă identitatea cu tărie, ca orice popoare libere și puternice.
    De „lumina” de la Brucsel par să mai aibă nevoie doar românii în acest moment.
    Ceilalți s-au cam lămurit că de fapt e o beznă ambalată frumos în lumină sclipicioasă, să ia ochii proștilor și fazanilor.

    • Oricat de slaba e lumina care vine de la vest, de vreo 600 de ani se vede ca e mai buna decat intunericul care se tot revarsa de la est si sud-est.

    • DADY ,gresit va ramane doar Romania ,toti ceilalti vor iesi din UE .

    • @Son, lumina de la răsărit ne-a fost băgată cu forța în ochi de același occident, nu am vrut-o noi, așa că las-o jos că măcăne.

    • @Dad, un comentariu clasic de troll putinist. Nu are rost sa te combat cu argumente. Oricat ati incerca voi rusnacilor de dezbinati, romanii in majoritatea lor sunt pro europeni si inteleg ce inseamna valorile occidentului. La voi, Putin, chiar va da kkt si nu in ambalaj sclipitor ci in hartie de ziar. Vai de capul vostru de spalati pe creier…

    • @John Doe, nu combați cu argumente pentru că nu ai argumente.
      Singurele tale argumente sunt de genul „Putin, ruși, trol rus etc.” Cu alte cuvinte, ești zero barat.

    • dad . Te-ai trezit din visare brusc si crezi ca esti soldatul japonez uitat de timpuri .

    • @ son

      vezi ca lumina pe care o asteptam (la TRECUT) cu totii sa vina de la V a fost transformata in intuneric de cand merkelina si cu putinika facura brudershaft peste coana ieuropa

    • Având în vedere că în capul trolului incult și analfabet X-link a fost „întuneric” mereu, de oriunde si oricând ar fi venit „lumina”, pentru el ar fi fost tot degeaba.

  3. Din moment ce retardati de la Brusselles cer tarilor din UE doar drepturi pentru imigranti,pentru persoanele LGBT,pentru detinuti…normal ca natiunile intregi la minte pleaca din acest Turn Babel numit UE…bravo Mari Britani…sper ca peste 2 ani cand sunt alegerile in Italia sa iasa Mateo Salvini si sa iasa si Italia…raman doar Sica Mandolia ,Santa Klaus si adunatura USR…

    • Turn Babel este comentariul tau.
      Te-a dat cineva cu capul de pereti in mod repetat?

    • „bravo Mari Britani”
      MARI CE, MĂ???
      M-a pus vidma să vă laud şi iată că iar vă îmbulziţi ca vitele agramate la aceaşi troacă, ‘tuvă steaua voastră de neam de CAPişti corciţi cu Dorei mîncători de seminţe… Ce-am vorbit la instructaj, mă, boule? Ce-am zis de lăbărelile astea de texte marca Dughin 2015, despre perimare prin repetiţie, despre jumătate de deceniu de postăceală obosită? Degeaba, ţi-a intrat pe o ureche disciplina mesajului, ai gîngurit un „‘nţeles, să trăiţi!”, şi uşti, ţi-a traversat vidul sideral din ţeastă pînă ţi s-a scurs pe ailaltă ureche nespălată.

      V-aţi lins pe bot de prima de Moş Gerilă, incapabililor, toţi pînă la ultimul postac. Şi uite la Dorinuşca ce frumos prestează, fără tld’r, fără să se încurce în genitive şi dative de care oricum nu a auzit în viaţa lui de absolvent al învăţămîntului marca Abramburica… M-ar apuca şi mila de el, da’ vorba aia, fuck your feelings, Kostea, cocalarii ăştia te fac de rîs pe banii tăi, boii fără bici nu se învaţă minte.

    • Nea, Konstantine, te rog nu-l uita pe @Dad. Sa-i aduca Mos Gerila, ceva acolo, invelit in hartie de ziar (vezi comentariul meu de mai sus). Hai sa traiesti!

    • @John Doe
      Bine că vă pricepeţi toţi la critică, Maioreştii neamului. Da, e şi ăla un terminat cu spellcheck, da’ pe ăştia io i-am făcut/io îi omor, n-ai tu treabă. În loc să sari cu gura, găseşte-mi tu sclavi de la alde Pleşoianu cu asperităţi pe creier dacă eşti jmecher. Crezi că vreunul din cei 50% din absolvenţii rumîni ne-analfabeţi (şi aici sînt generos cu moştenirea Abramburicii) stă să facă postăceală şi copy/paste ieftin în loc de un job decent, ca fomiştii aiaştia? Să ziceţi mersi că le dau să mănînce o pîine de slugă în loc să dea în cap pe stradă la oameni sau să ajungă prin Parlament.

      Deci vreau să-ţi zic că nu e momentul… am avut o săptămînă de cacao, m-a tîrît şefu’ după el la Paris şi nici nu-ţi pot descrie cum îi tresare botoxul de fiecare dată cînd vede că lu’ ăla micu’ graseiat nu i-e frică de el veci pomenirea. Jubila că se cară englezii şi nu mai are UE o ţară gică contra agăţată de glezne, că mult mai simplu de-acum banking union şi plm, că el dă Veuve Clicquotul la summitul de la Bruxelles în sănătatea lui Boris… Îmi venea să-l strangulez cu mînuţele astea două de finanţist, cu deştele tocite pe terminalul BBG. 5 ani ne-a muncit şefu’ să-i ajutăm pe ăia să destrame UE şi fix p… Şi peste toate astea a mai luat foc şi Admiralul Kuznetov şi ghici cine a fost nevoit să-i dea breaking news lui şefu’? Am aflat la o pauză de cafea, bîrfea un nenorocit de aide-de-camp pe holurile palatului că cică: „Mais, cum îşi dau ssseama că e incendiu la cît de desss fumegă hîrrrrrbul ăla?”

      După cum vezi, n-am nervi pentru şleahta de flămînzi de la munca de jos zilele astea.

    • @Konstantin Malofeev, mai ușor cu beutura, cu pufoaika, că ești tinerel….

    • Nu , nu se daca cu capul de pereti , e prea greu,isi da cu peretii direct in cap, sa nu faca efort de gindire .

    • Dad este doar o insinuare de trol care-si caută o nouă identitate, una discretă ca un bocanc al unui „beutor de pufoaika”.

  4. Cam ciudat acest articol. UK n-a fost niciodata pe deplin in UE – de fapt a fost numai pe jumatate, pentru ca numai atat a putut (datorita naturii sale, identitatii, istoriei, etc). Cred ca trebuie sa ne abtinem de la judecati prea ambitioase doar pentru ca a fost o runda de alegeri in UK.

    De fapt, cred ca acest articol a incercat sa combine doua subiecte separate, iar … felul asta de mancare nu prea „iese”. Si anume, (1) prezenta UK in UE este un subiect mare si gras, dar mai ales nu se lipeste prea bine de subiectul (2) Starea Curentelor Politice Europene (in speta stanga). Ca urmare, articolul rezultat aici este o himera bizaroida.

    Mai bine scrieti doua articole separate, cate unul pentru fiecare subiect. Faceti Articolexit subiectul 2 din subiectul 1. Altfel va tot … „exit” cate un hibrid messy.

    PS. Nu-i bai, UK tot in Occident este, in NATO. Daca Norvegia si Elvetia se descurca fara sa fie in UE, se va descurca si UK.

  5. Faptele confirma in clar imposibilitatea prelungirii Brexitului . Existenta sau obligativitatea de a se pune in practica era cunoscuta de mult . A trebuit sa treaca pret de 3 ani pentru ca aceasta realitate sa fie pusa in practica . A fost nevoie ca in acest timp si UE si M.B. sa se pregateasca pentru asta . Restul de actiuni sau frictiuni au fost doar ajutatoare . Se va negocia un nou tratat politico -economico -militar cu M.B. ce va deveni mai puternic din punct de vedere militar si care va scoate in evidenta implicarea obligatorie la acest nivel a Germaniei. Acum cind M.B. se separa de UE Franta nu poate sa mai fie singura forta militara din UE. Germania ,are acum o motivatie ce nu mai poate fi contestata de nimeni in lume ,contestare ce aparea sub diverse forme ce tineau de trecutul acestei tari . Totul ramane astfel in urma si Germania este, volens- nolens, obligata sa preia si militar o parte din NATO(contributie directa ca procent din PIB si ca parte preluata din contributia de pina acum a USA). Premierul englez a declarat deja ca termen imediat iesirea din UE si probabil ca toate datele sunt de mult cunoscute si urmeaza doar punerea lor in aplicare .Sa urmarim declaratiile tuturor .

  6. Daca lunaticii neo-marxisti ,finantati de Soros ,vor continua cu tampeniile praful se va alege de UE.

  7. Jumătate din articol nu face decât să deplanga soarta stângii europene.
    La sfârșit de continua cu injuriile la adresa lui Boris Johnson, se repeta că e mincinos, populist și fanfaron. Fără să îi iau apărarea este însă mult peste aparatcikul Corbyn, un fel de Victor ponta combinat cu Ion Iliescu nostalgic al anilor 70. Până la urmă alegătorii britanici au decis că dacă e sa ii conducă cineva afara din uniunea europeană atunci Boris Johnson e cel mai potrivit. Corbyn a greșit profund când nu s-a pronunțat inechivoc pentru rămânerea în UE. Balmajala cu „mai facem un referendum că poate o ieși cum credem ca am vrea noi” i-a costat enorm pe laburisti. Majoritatea tăcută a avut de ales intre un candidat care a spus răspicat ce vrea, chiar daca poate nu este cea mai buna alegere pentru țară și un candidat care a lăsat senzația că nici măcar el nu știe ce își dorește cu adevărat. Așa că omul hotărât a câștigat ca întotdeauna în istorie.
    Că sa supralicitez mă miră chiar ce scor bun a obținut Corbyn. Macar a ieșit pe locul 2. În Franța și Germania socialiștii sunt mai jos. Până și în Grecia marea vedeta tzipras , sperietoarea anului 2015 e la gunoi. Nici în România nu se simt prea bine

  8. Pina la urma miza nu exista decit in mintea britanicilor . Brexitul era decis de mult si politicului britanic i-a trebuit 3 ani sa ajunga la acest rezultat deja stiut . Ca e Boris sau altcineva e prea putin important . Problemele de abia acum incep . Un nou acord nu se bate din palme , este nevoie de timp si de respectarea atitor reguli si legi de o sa ii doara capul ,concomitent cu posibile cereri de independenta (partidele care vor independenta au crescut ca numar de voturi ).

  9. „Vor interioriza ele că omul care şi-a transformat partidul laburist într-un bastion anticapitalist şi antisemit, dacă nu şi filoterorist, nu poartă singur toată vină pentru erodarea galopantă a popularităţii şi încrederii în progresism?”

    Poftim ? Jeremy Corbyn „antisemit” si poate ‘filoterorist’ ? Cu siguranta nu v-ati informat corect. Astea sunt parte a unei campanii a opozitiei si a mass mediei britanice in a-l decredibiliza cat mai mult posibil. Si se pare ca a functionat in mare masura din moment ce sunt luate de bune de catre voi si nu numai.

    • @ dani

      „Poftim ? Jeremy Corbyn „antisemit” si poate ‘filoterorist’ ?”

      Tu ce ce buchisesti ? Can-can ? Libertatea (pag 5) ?

      Antisemitism in the UK Labour Party

      Jeremy Corbyn’s backbench record

      These included his relationship with Islamist organisations Hezbollah and Hamas, organisations that Corbyn called „friends” (although he has stated he disagrees with their views);

      and his failure to object to what the Chronicle described as antisemitic banners and posters that „dominate” the London Quds Day rallies supported by the organisation, Stop the War Coalition, of which Corbyn was national chair from 2011 to 2015.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_the_UK_Labour_Party#Jeremy_Corbyn's_backbench_record

    • @ dani

      General election 2019: Jeremy Corbyn apologises over anti-Semitism row

      Jeremy Corbyn has apologised again for incidents of anti-Semitism in Labour.

      The party leader said sorry twice in 2018, but was criticised for refusing to do so four times in a recent interview with the BBC’s Andrew Neil.

      https://www.bbc.com/news/election-2019-50643493

    • Au reactivat fantoșa X-link, pentru anal-ize. Pe celelalte le-au ascuns deocamdată, sunt compromise. E bun ăsta, la halul in care se exprimă, nu se înțelege nimic.

  10. Măh, cine a scris articolu’, că nu pare mâna G4M.
    Oricum, deși pare de dreapta, nu e. E numai o răbufnire la adresa stângii britanice și europene că nu au reușit să facă mai mult și mai bine. Ca un tătic obidit al cărui copil vine acasă cu 3 la teză: „mă, tată, și ți-am zis să pui mâna pe carte!…”. Îl iubește, dar ar și rupe cureaua pe fundul lui. E pramatie, dar îi și pare rău de el când îl vede plângând și plin de muci.
    Stați însă liniștiți: stânga nu moare. Se retrage numai un pic și revine în forță, pe toate planurile: emigranți, homosexuali, taxe pentru bogați, drepturile omului fără îndatoriri, reducerea gazelor de seră, impozit progresiv, toată lumea trebuie să trăiască, nimeni să nu mai muncească și tot așa.