Scufundarea navei amiral a Rusiei din Marea Neagră este o mare umilință pentru Vladimir Putin. Ce era Moskva și ce consecințe va avea scufundarea ei – analiză Sky News
Scufundarea navei amiral a Rusiei din Marea Neagră este o lovitură pentru efortul de război al Moscovei și o mare rușine pentru președintele Vladimir Putin, arată o analiză Sky News.
Moskva a devenit primul crucișător pierdut într-un conflict de la Războiul din Falklands, din 1982 între Argentina și Marea Britanie, când s-a scufundat joi în largul coastelor Ucrainei.
De fapt, ar putea fi cea mai mare navă de război care s-a scufundat în timp de război din 1945 încoace, deoarece – cu aproximativ 12.500 de tone – este mai mare decât crucișătorul argentinian General Belgrano scufundat de britanici.
Ucraina afirmă că a lovit crucișătorul cu două rachete anti-navă miercuri. Rusia nu a confirmat niciun atac. În schimb, a declarat că un incendiu la bord a provocat explozia muniției, declanșând avariile. Nava s-a scufundat apoi în timp ce era remorcată la țărm din cauza vremii furtunoase.
Moskva a intrat pentru prima dată în serviciul marinei sovietice în 1983. A fost construită în Ucraina sovietică de atunci și a fost numită Slava (Glorie) la acea vreme. A fost redenumit Moskva (Moscova) în 1995, după căderea Uniunii Sovietice.
Nava a asigurat securitatea unei întâlniri a liderului sovietic Mihail Gorbaciov și a președintelui american George Bush în Malta, în decembrie 1989. Vladimir Putin a avut, de asemenea, întâlniri la bord cu lideri mondiali.
Moskva este înarmată cu mai multe rachete antinavă și sol-aer.
Rusia are alte două nave din aceeași clasă, Mareșalul Ustinov și Varyag, care servesc în cadrul flotelor rusești din nord și, respectiv, din Pacific, care operează în oceane îndepărtate.
Navele au fost proiectate în Uniunea Sovietică la sfârșitul anilor 1970 pentru a contracara grupurile de portavioane americane și pentru a asigura apărarea anti-aeriană a navelor sovietice
Un oficial occidental a declarat că explicația rusă cu privire la cauzele avariilor este „greu de crezut” și, dacă ar fi adevărată, ar indica o incompetență gravă din partea armatei ruse. În schimb, afirmația ucraineană părea „credibilă”, a spus oficialul.
Oricum ar fi, pierderea este o nouă lovitură pentru Rusia, în timp ce războiul său împotriva Ucrainei intră în cea de-a opta săptămână, încă fără nicio victorie majoră și cu pierderi grele de personal și de echipament.
Președintele Putin va trebui, de asemenea, să explice de ce nava sa de război principală din Marea Neagră nu mai există.
Pentru Ucraina, scufundarea este un impuls binevenit pentru o țară care a fost – și continuă să fie – lovită de rachetele, rachetele și tirurile tancurilor rusești.
Dacă afirmația ucraineană privind lovitura cu rachete este adevărată, aceasta semnalează, de asemenea, o capacitate de a ataca navele de la țărm, ceea ce înseamnă că alte nave rusești din Marea Neagră și Marea Azov sunt în pericol – lucru pe care comandanții lor probabil că nu l-au anticipat anterior.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii