Scurgerea majoră de documente clasificate americane ar fi putut avea originea într-o cameră de chat pentru gameri, pe Discord
Scurgerea majoră de documente clasificate care a expus detalii despre serviciile secrete americane ar fi putut să fi început într-o cameră de chat de pe o platformă de socializare populară printre gameri, potrivit Sky News.
Discord, care găzduiește chat-uri de voce, video și text în timp real, a organizat o discuție creată inițial pentru a vorbi despre o serie de subiecte – dar care s-a îndreptat curând către războiul din Ucraina.
Un membru al chat-ului susține că un user neidentificat a partajat documente care ar fi fost clasificate, mai întâi scriindu-le și apoi, începând de acum câteva luni, postând imagini ale unor documente.
Postările par să fi trecut neobservate în afara chat-ului până în urmă cu câteva săptămâni, când au început să circule mai mult pe rețelele de socializare și să fie preluate de principalele agenții de presă.
Scurgerile de informații au alarmat oficialii americani și au declanșat o anchetă.
Întrebat luni dacă guvernul SUA se așteaptă ca mai multe documente de informații să apară online, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a răspuns: „Adevărul și răspunsul sincer la întrebarea dumneavoastră este: Nu știm. Și este aceasta o chestiune care ne îngrijorează? Aveți perfectă dreptate, da”.
Chris Meagher, purtător de cuvânt al Pentagonului, a îndemnat la prudență în „promovarea sau amplificarea oricăruia dintre aceste documente”, adăugând că „se pare că diapozitivele au fost falsificate”.
Associated Press a intervievat o persoană care a declarat că a fost membru al grupului de chat Discord în care au apărut documentele timp de mai multe luni. Persoana, care a spus că are 18 ani, a refuzat să își dea numele, invocând preocupări pentru siguranța sa personală.
AP nu a putut confirma în mod independent multe dintre detaliile împărtășite de persoana respectivă, iar grupul de chat original a fost șters.
AP a analizat imagini ale unor documente care au apărut în ultimele săptămâni pe forumurile de discuții. Printre acestea se numără o analiză strict secretă a aprofundării legăturilor serviciilor de informații dintre FSB-ul rusesc și agențiile din Emiratele Arabe Unite, națiunea bogată în petrol din Golful Persic care găzduiește o bază aeriană americană și care cooperează cu Washingtonul în multe chestiuni de securitate.
Citând serviciile de informații, analiza din martie afirmă că ofițeri din FSB au fost surprinși afirmând că Emiratele Arabe Unite au convenit cu Rusia „să lucreze împreună împotriva agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie”.
Un purtător de cuvânt al guvernului Emiratelor a declarat că acuzațiile „sunt categoric false”. Oficiali americani din mai multe agenții au refuzat să comenteze documentul.
AP a văzut, de asemenea, o analiză a ceea ce s-ar putea întâmpla în războiul dintre Rusia și Ucraina în anumite scenarii „sălbatice”, inclusiv în cazul în care președintele rus Vladimir Putin sau președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar muri. Analiza este marcată ca fiind secretă, un nivel de clasificare mai mic decât cel strict secret.
În cazul în care Putin și-ar concedia principalii consilieri militari și războiul s-ar intensifica, documentul speculează că acesta ar putea autoriza utilizarea armelor nucleare tactice dacă „elitele pun la îndoială procesul de luare a deciziilor lui Putin și dacă forțele rusești nu sunt în măsură să depășească deficitul de personal și de echipament”.
Moartea lui Zelenski, în cel mai rău scenariu, ar putea determina Europa să restricționeze livrările de arme, se arată în document. Dar un „lider ucrainean de profil înalt” ar putea, de asemenea, să mențină și sprijinul intern și extern, spune documentul.
Organizația de jurnalism de investigație Bellingcat, care este specializată în astfel de chestiuni, a intervievat aceeași persoană și alte două persoane în camera de chat Discord, numită „Thug Shaker Central”.
Bellingcat a raportat sâmbătă că documentele din Thug Shaker Central par să fi fost partajate într-o altă cameră de chat, „WowMao”. De la WowMao, documentele par să se fi răspândit mai mult – și în cele din urmă au devenit subiectul unui articol din The New York Times de joi, care a raportat pentru prima dată că Pentagonul investighează cazul.
Utilizatorul Discord care a vorbit cu AP sub rezerva anonimatului spune că se afla într-o convorbire cu alte persoane – inclusiv cu persoana care, timp de luni de zile, a postat documente despre care spunea că sunt clasificate – când a apărut articolul din Times.
„Ne-am cam pierdut cu toții”, a spus utilizatorul Discord. „Nu ne venea să credem ce se întâmpla”.
Persoana a declarat că motivația principală pentru care a vorbit cu presa a fost aceea de a proteja reputația unei a treia persoane, care folosește pseudonimul „Lucca”. Mesajele lui Lucca care conțineau multe dintre documente au fost distribuite pe scară largă pe Twitter și pe alte rețele de socializare. Documentele respective au fost relatate de The New York Times, The Washington Post și de alte instituții media.
Lucca „este doar un copil”, a declarat userul care a vorbit cu AP.
Userul a refuzat să identifice persoana care a încărcat inițial documentele pe Thug Shaker Central sau să confirme dacă acea persoană lucra pentru guvernul american. El s-a referit la cel care a încărcat inițial cu o poreclă, „O.G.”.
Dar userul a spus că persoana care a postat prima dată documentele nu părea să fie condusă de ideologie sau să expună secrete guvernamentale la scară largă, ci mai degrabă să impresioneze persoanele din grupul lor.
El a vrut să își protejeze colegii din grupul de chat, care acum a dispărut, dar a crezut, de asemenea, că documentele conțin secrete pe care americanii ar trebui să le cunoască.
„În cazul în care O.G. va fi arestat, le voi divulga pe toate”, a spus userul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii