G4Media.ro

Scut în jurul lui Bogdan Licu: Academia SRI refuză să trimită documentele…

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scut în jurul lui Bogdan Licu: Academia SRI refuză să trimită documentele cerute de CNATDCU pentru a analiza suspiciunile de plagiat din doctoratul procurorului general adjunct al României

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” și Ministerul Educației se contrazic atunci când răspund la întrebarea dacă verificarea tezei lui Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, este suspendată sau nu. Timpul trece însă, iar ANIMV nu trimite documentele la verificare pentru că există un proces.

În plus, în timpul corespondenței a două dintre instituțiile de mai sus, titlul tezei lui Licu a fost scris complet greșit, motiv de eroare materială ce putea duce la o tergiversare și mai lungă a analizei.

Unul dintre cei mai puternici procurori din România beneficiază de un șir de decizii suspecte luate de instituții abilitate să discearnă dacă a plagiat sau nu în teza de doctorat.

În luna mai, G4Media.ro a scris că analiza lucrării este suspendată, fiind invocată derularea unui proces aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dosar în care Licu cere să i se aprobe renunțarea la titlu. Informația legată de suspendare fusese furnizată de coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU, Ion Ciucă, pe data de 12 mai. În mail-ul lui Ciucă către G4Media, în cc, fuseseră trecuți doi dintre șefii CNATDCU, Ioan Aurel Pop și Horia Iovu, iar aceștia nu au avut nimic de obiectat.

Ulterior, Ministerul Educației, cel care are în coordonare CNATDCU, ne-a răspuns că analiza în cazul Licu continuă, în acest sens fiind precizat faptul că, pe 1 aprilie 2020, Consiliul General al instituției a cerut documente de la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituția de învățământ superior unde acesta și-a susținut teza în 2011. În final, Ministerul a transmis că versiunea suspendării din materialul G4Media ”nu se susține în realitate”. Asta, deși un angajat al său o afirmase într-un mail oficial, iar șefii acestuia nu o infirmaseră.

Scurt intermezzo: la aproape o săptămână după acel 1 aprilie, pe 6 aprilie, cererea CNATDCU a plecat spre Academia Națională de Informații.

Adresa cuprindea o greșeală mare: în realitate, titlul lucrării lui Licu nu a fost ”Controlul parlamentar asupra Serviciului Român de Informații”, cum era scris acolo, ci ”Corupția – risc major la adresa securității naționale”.

De-abia pe 25 mai, cineva de la CNATDCU a observat greșeala, rezoluția din 1 aprilie a fost abrogată și a fost întocmită alta, cu titlul corect.

Între timp, adresa cu titlul greșit ajunsese de mult la Academia Națională de Informații. Cum deseori la instituțiile de stat existența unor erori materiale în corespondența oficială este prilej de nulitate și transmitere de răspuns fără informațiile solicitate/cerere de revenire, am întrebat la Academie dacă au primit adresa greșită și dacă s-a răspuns/s-au cerut detalii/îndreptarea titlului.

Academia ne-a transmis, zilele trecute, că a identificat eroarea, dar că nu a trimis la CNATDCU documentele lipsă, deoarece există procesul de pe rolul Înaltei Curți de care făcuse precizare și Ciucă.

Fără documentele de la Academie, verificarea tezei la CNATDCU nu poate continua.

Ne-am adresat din nou Ministerului Educației pentru a comenta refuzul Academiei, dar nu am primit un răspuns până la ora redactării acestui articol. Anterior, ceruserăm explicații și pentru informația trimisă de Ion Ciucă, dar tot nu am primit replică.

Verificarea tezei de doctorat a actualului procuror general adjunct se prelungește cu anii. Dezvăluirea faptului că Licu a plagiat în teza susținută la Academia subordonată Serviciului Român de Informații (SRI) a fost făcută în 2015 de jurnalista Emilia Șercan, la acea dată procurorul ocupând același post nr. 2 în Ministerul Public.

În 2016 a fost depusă o sesizare la CNATDCU pentru verificarea suspiciunilor. Ulterior, Licu a pornit o campanie de tergiversare a analizei, depunând o cerere de renunțare la titlu – posibilitate care nu era prevăzută de legislație – și intentând un proces. În timpul judecării acestui dosar (pierdut în primă instanță, acum în recurs la Înalta Curte), el a solicitat și suspendarea analizei de la CNATDCU, dar cererea i-a fost respinsă definitiv. În ceea ce privește recursul de la Înalta Curte, acesta a primit un prim termen de-abia în octombrie 2021. Este foarte probabil ca aceste ezitări/erori/contradicții să ducă la un verdict în cazul de plagiat de-abia după ce Licu va termina mandatul de procuror general adjunct, în ianuarie 2023. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și președintele Klaus Iohannis s-au confruntat cu criticile acerbe ale societății civile și opoziția Secției de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii când l-au instalat pe Licu în funcție, dar cei doi s-au prevalat de faptul că nu există o decizie definitivă a unei instituții abilitate.

Un verdict de plagiat în timpul mandatului lui Licu ar însemna o lovitură de imagine pentru toți cei care au pus umărul la înscăunarea acestuia, mai ales că, exact în contextul acestei situații, Iohannis declara că, în astfel de situații, ”nu face rabat la integritate”.

Foto: Bogdan Licu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Nu se va rezolva nimic !

    • Pai, deja s-a rezolvat: amanarea la Pastile cailor a termenului de judecata, este o rezolvare sui-generis a la Romania. Ce mare scula pe bascula este acest Licu, plagiator dovedit(E Sercan nu ar fi indraznit sa faca publica informatia daca n-ar fi avut dovezi irefutabile.)???
      Ca si in cazul lui Ponta-Tonta, se trag sfori la nesfarsit, in speranta ca pana la urma uita lumea ori se plictiseste si nu mai vrea sa auda de sentinte de judecata pe teme de plagiat. Cu ce obraz se afiseaza procurorul Licu in fata subalternilor si, in general, a oamenilor cerandu-le sa respecte legea, fiindca altfel vor suferi consecintele???
      Faptul ca Licu a cerut sa i se aprobe renuntarea la titlul de doctor, spune multe. Sa ne amintim ca pinochio Tonta a chiar facut pasul spre ridicolul suprem, introducand in legislatie posibilitatea ca un individ sa poata renunta la titlul de doctor daca asa vor muschii lui, de parca ar fi vorba de niste bocanci uzati pe care ii abandonezi pe marginea drumului.
      Licu ar fi trebuitv sa-si dea demisia din functia de procuror adjunct, ca o ultima sansa de a mai pretinde ca are demnitate ca despre onoare nici nu poate fi vorba………..

  2. Pai daca este plagiator la fel ca Ponta si alti super doctoranzi normal sa i se ascunda trecutul

  3. Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” folosește banii plătitorilor de taxe sa creeze doctoranzi falși care sa facă concurenta neloiala pe piața, sa ia joburile, proiectele si oportunitățile cuvenite adevăraților intelectualilor cu diplome de la universitati serioase sau universitati de top din lume unde profesorul coordonator te prinde si dacă copiezi o propoziție. Foarte bine ca mizeriile astea din anumite instituții din sectorul de educatie din România sunt denunțate.
    Nu este asta “academia” care trimitea diplome unor politicieni care au mărturisit ca nu au dat niciodată pe la instituție si nu au studiat nimic?

    • Nu ,nu este ! Dar iei de bună declarația unui…politician. Nu există școală pe care să o termini fă să treci pe acolo…

  4. Cum adică refuza?!
    Sa nu aveți impresia ca „greșelile” de care vorbește articolul sunt întâmplătoare și nevinovate!
    Dar avem o comisie parlamentara de control pe SRI, ea ce mă-sa păzește?!!!

  5. Omerta și susținerea reciprocă a ”elitelor” care conduc RO
    Răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă când?

    • Exista un principiu de nezdruncinat: cooperarea loiala între instituții.
      Pentru subjugarea populației!

  6. Academia SRI ar trebui desfiintata si creata o noua institutie pentru SRI, pentru ca cea actuala e corupta si ticaloasa.

  7. are o lucrare „strategica” ,ca si grupul cu acelasi nume , nu e pentru toti meltenii!

  8. Sigur, este doctor in managementul strategic al forțelor invizibile.

  9. Rusine sa va fie ca tineti in brate asemenea hahalere.

  10. Profesore Joianis, nu ti -a tremurat mana cand l-ai pus in functie pe repetentul asta? Si ne vorbesti de justitie functionala si independenta?

  11. Daca nu se apara ei intre ei,atunci cine sa-i apere de dezvaluirea imposturii?

  12. Roata vietii se intoarce. Falsul in scris poate fi probat oricand. Folosirea de falsuri pentru obtinerea de foloase materiale momentan nu este pedepsita asa cum ar trebui, nu este chiar cea mai mare problema pe care o avem, dar daca se insista in prostie si pe impiedicarea reformei in mod pasnic si evolutiv a acestor probleme, se poate da si cu parul metaforic vorbind – sa o punem de o mini-revolutie in privinta impostorilor bugetari… sa nu se joace, zic eu, cu cat fac baietii mai multe prostii pentru a-si acoperi posterioarele, cu atat creste motivatia de a gasi o solutie mai radicala si mai cuprinzatoare.

  13. Securist de securist … A turnat si i-au inchis …

  14. Altfel spus, domnilor din Academia SRI le lipseste, pur si simplu, simtul etic. Daca SRI ar avea oameni de onoare la varf, nu ar accepta aceasta mascarada cu doctoratele, care nu face altceva decat sa erodeze, pe langa increderea publica si MORALA PUBLICA!

  15. Un impostor de fabrica de diplome, absolvent cu media 5 la drept penal si 6 la drept civil are una din cele mai mari functii din magistratura. Pentru astfel de impostori vor plati cate 10 oameni pensia speciala. Cu aceste note ar fi trebuit sa fi fost maxim agent de politie. Locala.

  16. Bogdan Licu este o excrescenta urata pe obrazul justitiei romanesti. Un impostor sinecurist sustinut mereu de securisti si oameni de afaceri. Cu asa personaje, procuratura romaneasca isi merita soarta. Daca Scutea si Licu sunt in fruntea procurorilor din Romania, ne intrebam cum or fi subalternii lor.

  17. Academia SRI = Scoala de ofiteri de securitate Baneasa = o cloaca de analfabeti impertinenti