Se ascute bătălia politică între Alianța USR PLUS și PNL/ De ce a crescut temperatura între cele două partide
Liderii USR PLUS au intensificat atacurile la Guvernul Orban în special pe tema începerii școlilor. Dacian Cioloș a cerut chiar demisia ministrului Educației, Monica Anisie, acuzând haosul din sistem. Anterior, USR PLUS i-a torpilat pe liberali din cauza racolărilor de la PSD, făcând hărți și inventare cu traseiști. Drept răspuns, liberalii au început să caute și ei migratori politici, dar în tabăra adversă.
Pe scurt, între cele două partide temperatura electorală crește pe măsură ce ne apropiem de 27 septembrie, ziua alegerilor. Ajunși la jumătatea campaniei electorale, atacurile reciproce se înmulțesc, mai ales în orașele unde USR PLUS are candidați ambițioși, care cred că au șansa lor.
Creșterea nivelului de agresivitate între cele două partide, altfel aliate la București împotriva Gabrielei Firea, are câteva explicații de domeniul evidenței, altele mai puțin cunoscute.
În primul rând, Alianța USR PLUS dorește să-și maximizeze rezultatul general al alegerilor și să câștige la un scor cât mai bun cele câteva puține orașe unde are o șansă reală: în primul rând Capitala, sectorul 1, poate și sectorul 2, Bacău, Alba Iulia, Zalău și să facă o figură cât mai bună acolo unde are candidați bătăioși (Timișoara, Iași, Constanța, Arad).
Cu aceste victorii, care nu sunt toate foarte sigure, nici măcar Bucureștiul, Alianța USR PLUS speră să compenseze faptul că este foarte puțin probabil să-și adjudece vreun Consiliu Județean sau să defileze cu un număr semnificativ de primării importante. Cu excepția Bucureștiului, maximum două primării de sector și câteva orașe medii, USR PLUS nu poate spera în mod realist la mai mult.
Votul într-un singur tur avantajează partidele mari, PNL și PSD, primarii și șefii de CJ în funcție. Mai toți au profitat de pandemie pentru a-și face campanie, scurtcircuitând licitațiile și procurând prin achiziții directe bunuri gen laptopuri sau tablete pentru copii, distribuite generos în plină campanie.
În plus, pragul electoral pentru USR PLUS, fiind vorba de o alianță politică, este mai mare (7%) față de cel stabilit pentru partide (5%). Există județe unde riscă să nu atingă acest prag, deci ar putea să nu aibă deloc reprezentanți în unele consilii locale și județene.
Prin urmare, Dan Barna și Dacian Cioloș se văd nevoiți să-și radicalizeze discursul la adresa PNL, principalul adversar politic, în speranța că își vor îmbunătăți scorul politic. Numai că intensificarea tirului împotriva liberalilor vine la pachet cu riscuri.
Cel mai mare risc este periclitarea șanselor lui Nicușor Dan la Capitală, unde candidatul comun al PNL și USR PLUS are, conform unor sondaje, doar un mic avans în fața Gabrielei Firea. Cu o vizibilitate mediatică mult mai redusă decât cea a actualului primar, avansul lui Nicușor Dan se poate pierde ușor dacă războiul dintre partidele care îl susțin azi va lua amploare.
Atacurile reciproce pot demobiliza alegătorii din Capitală ai PNL și USR PLUS, dar mai ales pe nehotărâți. Pe de altă parte, podurile dintre cele două partide aruncate acum în aer vor fi tot mai greu de refăcut după alegerile parlamentare, când, foarte probabil, se va pune problema formării unui eventual guvern comun.
Liberalii le transmit deja celor de la USR PLUS că, dacă PNL va lua un scor bun la locale, confirmat ulterior la parlamentare, vor încerca să facă majoritate doar cu PMP și UDMR dacă relațiile politice cu Barna și Cioloș continuă să se degradeze. Mai vor oare cei doi lideri încă patru ani în opoziție?
Dar nici liberalii nu-și permit să răspundă acum prea tăios. Câștigarea primăriei Capitalei este un obiectiv mult prea important pentru a-l periclita prin escaladarea tensiunilor cu partenerii de Alianță, în ciuda nervozității crescânde a celor din urmă. Câștigarea Bucureștiului transmite un puternic mesaj pentru alegerile parlamentare, setează un trend. Dacă Gabriela Firea câștiga al doilea mandat se schimbă dinamica politică și pentru PSD.
Apoi, liberalii au ca obiectiv triplarea numărului de Consilii Județene. În prezent, PNL conduce doar 7 CJ-uri (Alba, Arad, Brasov, Cluj, Sibiu, Suceava, Ilfov), dar speră să le tripleze și să ajungă la 20. Dacă nu vor câștiga cel puțin jumătate din cele 40 de CJ-uri, PSD ar putea revendica oricând o mică victorie, cu argumentul că păstrează un număr mai mare de Consilii Județene decât adversarii lor.
Exact din acest motiv, liberalii au lăsat deoparte promisiunile de campanie și au trecut la racolări în forță de primari PSD, în special în județele care nu pot fi cucerite altfel de la PSD (Giurgiu, Teleorman). La rândul lui, Dragnea le cucerise tot prin ademenirea primarilor.
Apoi, în numeroase consilii locale și județene, liberalii vor avea nevoie de votul consilierilor USR PLUS pentru a face majoritate. Prin urmare, nici liberalii nu pot escalada conflictul fratricid, deoarece singurul câștigător la sfârșitul zilei ar fi PSD.
Votul într-un singur tur se dovedește o armă cu două tăișuri pentru PNL. Votul într-un singur tur a fost gândit pentru a scoate din joc adversarii de la USR PLUS sau PMP și pentru a nu le permite să-și crească baza electorală prin adjudecarea de primării și Consilii Județene. Dar același vot într-un singur tur nu este deloc bun în lipsa unor alianțe tocmai cu aceste partide. Doar alianțele ar garanta scoaterea din joc a candidaților PSD și reducerea bazei electorale, motorul acestui partid fiind asigurat de accesul la resurse și funcții în plan local (CJ-uri, primării).
PNL a mizat foarte probabil pe racolări de primari de la PSD pentru a compensa lipsa alianțelor, însă trădările vin la pachet cu sancțiuni politice din partea electoratului și cu perpetuarea unui mod corupt de a face politică și administrație.
În orice caz, nu e clar dacă votul într-un singur tur le va aduce mai multe beneficii liberalilor, dar în mod sigur ajută PSD să menință semificativ de multă putere în plan local. Votul în două tururi, care ar fi dus la alianțe de tip București în runda doi, ar fi evacuat PSD din administrarea bugetelor locale mai ales la CJ-uri și la primăriile unor orașe mari, cu consecințe directe asupra parlamentarelor programate la sfârșitul acestui an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
98 comentarii