G4Media.ro

Se conturează linia politică – viraj la dreapta – și stilul de…

Foto: X Michel Barnier

Se conturează linia politică – viraj la dreapta – și stilul de guvernare – compromisuri politice – ale noului prim ministru al Franței, Michel Barnier, chiar dacă noul cabinet se lasă încă așteptat

„Președintele prezidează, guvernul guvernează” a devenit una dintre frazele preferate ale lui Michel Barnier. Premierul numit în funcție de președinte a mers chiar mai departe: potrivit acestuia, președintele Republicii nu mai are un „domeniu rezervat”, există doar „domenii comune” între cei doi șefi ai executivului, inclusiv relațiile internaționale, relatează Franceinfo.

Președintele Macron a părut să-i răspundă premierului de la distanță în timpul unei vizite la Le Havre: „Guvernul este cel care trebuie să adopte legislația și să administreze. Președintele are propriile sale competențe”, a declarat Emmanuel Macron. El a adăugat că speră că „vor fi găsite compromisuri” între forțele politice.

Și este clar că fără aceste compromisuri viitorul guvern va avea în mod cert o viață foarte scurtă, dată fiind lipsa unei majorități de sprijin în Adunarea Națională, aleasă în urma scrutinului legislativ anticipat din 30 iunie și 7 iulie 2024.

Barnier, numele surpriză scos din pălărie de președintele Macron la aproape două luni după ce electoratul a decis să aleagă o Adunare Națională fără majoritate, aparține unei familii politice puternic minoritare: Republicanii, rămășița marelui partid conservator înființat de Charles De Gaulle în 1958, care acum a rămas cu doar 47 de deputați din 577 câți numără Adunarea Națională.

Noul premier a purtat consultări extinse cu partidele parlamentare, cu excepția celor din Noul Front Popular (NFP, alianța stângii), care-l boicotează pe președintele Macron pentru refuzul de a numi un premier NFP, care cu 193 de deputați formează cel mai numeros bloc din Adunarea Națională și care a anunțat deja o moțiune de cenzură de îndată ce va fi numit noul guvern.

Este clar că pe lângă LR, la prima coaliție din istoria celei de-a Cincea Republici franceze creată de același De Gaulle în 1958, va participa și blocul central, fosta majoritate prezidențială, formată din grupul Renaștere (centru) condus de predecesorul lui Barnier în funcția de prim ministru, Gabriel Attal, Democrații (centru) condus de fostul ministru și candidat prezidențial Francois Bayrou și Orizonturi (centru-dreapta), condus de fostul premier al lui Macron (2017 – 2020) și primul care și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale în 2027, Edouard Philippe, care împreună au 166 de deputați.

Împreună cu LR și centriștii noua coaliție de guvernare întrunește abia 213 deputați, departe de majoritatea absolută de 289 în Adunarea Națională. În aceste condiții, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă), al cărui grup parlamentar este condus de Marine Le Pen și aliatul să La Dreapta (dreapta radicală) condus de Eric Ciotti (fost lider al LR) cu 143 de deputați, deține balanța puterii.

RN a decis să nu cenzureze din principiu noul guvern așa cum a anunțat NFP, ci să aștepte declarația de politică generală a noului premier, care a promis să se inspire din cele 13 propuneri legislative ale LR ca bază a unui “pact de guvernare”. În esență, noile linii directoare ale guvernării ar suna pe scurt: “mai multă securitate, mai puțină imigrație”, un pronunțat viraj la dreapta, care nu poate fi decât pe placul RN.

Prima urgență însă este proiectul de buget pe 2025, care trebuie introdus odată cu începerea noii sesiuni parlamentare pe 1 octombrie. Aici LR și centriștii sunt de acord că deficitul bugetar, care depășește 5% din Produsul Intern Brut trebuie redus – o măsură cerută insistent și de Comisia Europeană – iar noua coaliție în formare ca și RN sunt de acord că mărirea impozitelor – și așa ridicate – nu este o opțiune, deci vor trebui efectuate reduceri masive de cheltuieli bugetare.

Premierul Barnier nu a menționat nimic de anularea reformei pensiilor prin revenirea de la vârsta de 64 de ani la 62 sau chiar 60 cum cere insistent stânga și cum a pomenit și RN, care împreună cu NFP ar dispune de o majoritate absolută în Adunarea Națională pentru a abroga o reformă profund impopulară care a generat proteste masive în 2023. În practică însă o asemenea măsură venită din Adunarea Națională este greu de adoptat, în condițiile în care dreapta și centrul dețin majoritatea în Senat, iar guvernul poate pune piedici importante unui astfel de proces legislativ inedit.

Cât privește componența guvernului, anunțată de premierul Barnier pentru săptămâna următoare, au apărut câteva indicii. Desigur că el va apela la prietenii săi din LR, cum ar fi liderul neo-gaulliștilor, Laurent Wauquiez, posibil ministru de interne, sau adjuncta acestuia, Annie Genevrard la educație. De la centriști este evocat numele fostului ministru al internelor, Gerald Darmanin (plecat din LR în 2017) sau ministra culturii, Rachida Dati, exclusă din LR în ianuarie 2024 când a acceptat numirea în funcție de către premierul Attal.

Premierul Barnier a dat de înțeles că e dispus să numească în cabinetul său și personalități provenite de la stânga eșichierului politic. Până acum NFP, consecvent liniei sale potrivit căreia numirea lui Barnier reprezintă un “furt al rezultatului alegerilor”, a refuzat orice cooperare, dar în presă au apărut speculații că Segolene Royal, fostă candidată a Partidului Socialist la președinție în 2007, ar fi dispusă să accepte o astfel de numire.

În concluzie: guvernarea Barnier va fi una de coaliție – o noutate absolută pentru Franța în ultimii 65 de ani, va constitui un viraj către dreapta, antamat deja pe plan economic de regimul Macron în ultimii șapte ani și va depinde de atitudinea RN, care poate oricând să-și unească forțele cu NFP (a cărui război de gherilă politică împotriva guvernului se anunță extrem de susținut) și să doboare cabinetul. Deocamdată însă, având în vedere că până în iunie viitor președintele Macron nu are dreptul să dizolve Adunarea Națională, supraviețuirea cabinetului Barnier (ale cărui ședințe săptămânale vor avea loc la Palatul Elysee sub președinția șefului statului) pare asigurată, chiar în condițiile unei libertăți de manevră extrem de limitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...