G4Media.ro

Se împlinesc 105 ani de la începerea operaţiunilor militare ale Primului Război…

Se împlinesc 105 ani de la începerea operaţiunilor militare ale Primului Război Mondial, cea mai mare confruntare militară din istoria de până atunci a omenirii, soldată cu peste 20 de milioane de victime

La 1 august 1914 au început operaţiunile militare ale Primului Război Mondial (1914-1918). Patru zile după ce Austro-Ungaria declarase război Serbiei, Germania şi Rusia îşi declară război, iar Franţa ordonă mobilizarea generală. Primele unităţi germane pătrund pe teritoriul Luxemburgului, pentru a pregăti invadarea Franţei.

În următoarele zile, Rusia, Franţa, Belgia şi Marea Britanie, în război după invadarea Belgiei neutre de către Germania la 3 august, luptau împotriva Austro-Ungariei şi Germaniei, declanşând cea mai mare confruntare militară de până atunci, un conflict care a provocat peste 20 de milioane de victime şi imense pagube materiale.

Pretextul izbucnirii războiului l-a constituit asasinarea prinţului moştenitor al imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand, de un grup de naţionalişti sârbi la 28 iunie 1914, în timpul unei inspecţii în capitala bosniacă, Sarajevo. Însă cauzele conflictului mondial erau determinate de lupta pentru dominaţie între marile puteri europene. Populaţia, la început, a primit cu un mare entuziasm izbucnirea războiului, existând convingerea că va fi unul de scurtă durată. Fiecare parte avea convingerea fermă în victorie.

Planul german de invadare rapidă a Franţei, elaborat de contele Albert von Schlieffen, nu s-a materializat, războiul devenind, pe frontul de vest, unul de poziţii. Marile ofensive au sfârşit de ambele părţi cu imense pierderi umane, provocând numeroase revolte în rândurile militarilor.

A fost primul conflict în care aviaţia a fost utilizată la scară largă, iar unele arme şi-au făcut debutul: armele chimice şi tancul. 1917 a fost un an de cotitură. Rusia, epuizată de război, a fost măcinată de o serie de mişcări sociale care în final au condus spre o lovitură de stat bolşevică. Aceştia au semnat un armistiţiu la începutul anului 1918, provocând un dezechilibru în favoarea Puterilor Centrale.

Intrarea Statelor Unite în conflict de partea Antantei a reechilibrat balanţa între cele două blocuri militare. Lipsa resurselor, blocada maritimă şi nemulţumirea civililor au condus la o serie de revolte în rândul statelor din blocul Puterilor Centrale. Acestea au fost nevoite să capituleze spre sfârşitul anului 1918.

Sursa: Agerpres

Foto: Bătălia de la Galați din Primul Război Mondial (7 – 9 ianuarie 1918) / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. WWI este hartia de turnesol pt rssh ro.
    Deciziile „classei” pulitice au fost catastrofale iar „vitejia” cantata-n rime de catre „genii” sifilisticie s-a consumat prin fuga din fata bulgarilor. „mareata” „victorie” de la Marasesti a fost de fapt ingramadirea unui nr mai mare de palmasi in cadenta mitralierelor.
    Singura „victorie” din „palma-resul” „armiei-rumunce” a fost ocuparea budei in aug-04, 1919.

  2. Dacă nu-i cu Sorina…..