G4Media.ro

Se înmulțesc cazurile de infecție în România / Tot ce se știe…

Sursa: G4Media.ro

Se înmulțesc cazurile de infecție în România / Tot ce se știe acum despre coronavirus: simptome, rata de îmbolnăvire, cum se manifestă, riscul de deces, ce se întâmplă cu virusul odată intrat în corp

Cazurile de infecție cu coronavirus se înmulțesc vertiginos, marți orele 16.00 erau raportate deja 25 de cazuri, cu opt mai mult față de ziua precedentă. Cum atacă noul coronavirus corpul uman? Cum se manifestă? Cât de mari sunt riscurile de deces și cum se tratează? Studiile realizate de doctorii din Wuhan (China) au furnizat încă de acum câteva săptămâni primele răspunsuri.

BBC citează, într-un articol publicat pe 19 februarie, un raport realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor care a analizat peste 44.000 de cazuri de infectări cu noul coronaviurs, denumit SARS-CoV-2 și care este responsabil de boala Covid-19.

Raportul a relevat următoarele:

81% din cazuri dezvoltă simptome ușoare
14% dezvoltă simptome severe
5% devin forme severe de boală

Femeile și bărbații sunt în mod egal expuși la infecție, contrar unor rapoarte anterioare care sugerau că boala afectează în special bărbații.

Copiii și adolescenții tind să prezinte doar simptome ușoare, dar cei care au astm sau sistem imunitar slăbit pot face complicații serioase. Cele mai expuse sunt persoanele în vârstă, în rândul cărora s-au înregistrat și cele mai multe decese, precum și pacienții care suferă și de alte boli – afecțiuni cardiace, cancer și diabet.

Potrivit raportului citat de BBC, coronavirusul infectează țesuturile și căile respiratorii în plămâni. Febră, oboseală și tuse seacă sunt cele mai comune simptome în cazul pacienților internați. Dar nu toată lumea prezintă aceste simptome.

Alte simptome includ:

31% – probleme de respirație
11% – dureri musculare
9% – stări de confuzie
8% – dureri de cap
5% – dureri în gât

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.

Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este SARS-CoV-2?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.

Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

Care este perioada de incubaţie?

De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o prioadă de 2-14 zile.

Cercetători americani şi britanici au concluzionat, în urma unui studiu nou, că este nevoie de 5 zile, în medie, pentru ca oamenii să aibă simptome de îmbolnăvire cu Covid-19. Detalii aici

Cum se manifestă boala Covid-19?

Boala poate degenera în pneumonie – inflamarea plămânilor, iar micii săculeți în care oxigenul este extras din aer în sânge se umplu cu apă, ceea ce duce în final la cedarea organelor. De menționat că studiul se bazează pe observarea cazurilor severe, care au fost tratate în spital. Multe dintre cazurile ușoare au trecut neobservate.

Potrivit cercetărilor de până acum, la debutul infecţiei, coronavirusul atacă rapid celulele pulmonare (cilii şi cele care produc mucus). Acel mucus protejează mucoasa plămânilor de agenţii patogeni şi asigură buna funcţionare a procesului respirator. Cilii, în schimb, „mătură” urmele de polen şi virusurile care ar putea ajunge în plămâni.

În cazul infecţiei cu noul coronavirus se formează mici găuri în plămâni, ca un fagure de miere, ca urmare a răspunsului anormal al sistemului imun, leziuni care duc la complicaţii severe sau chiar la deces.

Care sunt opțiunile de tratament?

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor și nici antibioticele nu sunt eficiente (acestea elimină bacteriile, nu virusurile).

Cercetătorii din întreaga lumea s-au lansat într-o cursă asiduă pentru a descoperi un vaccin și deja au fost anunțate primele rezultate. Însă un vaccin trebuie testat, apoi certificat, astfel că perspectivele cele mai optimiste pentru punerea în vânzare a unui vaccin vizează anul viitor.

Ar putea încălzirea vremii să încetinească răspândirea coronavirusului?

Dacă totul merge bine, noul virus SARS-CoV-2, s-ar putea comporta ca virusul gripal. Adică, odată cu venirea primăverii și a încălzirii vremii, agenții patogeni să moară, oprindu-se astfel răspândirea bolii COVID-19.

Sezonul coronavirusului ar trece la fel ca valul anual de gripă, care începe să se estompeze când se termină iarna. Primăvara poate fi anotimpul speranței, dar este încă prea devreme pentru a spune cu exactitate dacă SARS-CoV-2 se comportă ca virusul gripal. Virusologul Thomas Pietschmann, citat de Deutsche Welle, spune că experții încă nu pot prezice traiectoria virusului, deoarece „sincer vorbind, încă nu cunoaștem acest virus”.

Evoluția coronavirusului în România până în prezent

În două săptămâni, România a ajuns de la zero la 25 de cazuri, ceea ce o duce în stadiul 2 de răspândire a virusului. Detalii aici

Până la această oră, în România sunt înregistrate 25 de cazuri, din care 8 au fost confirmate doar marți în București.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în 26 februarie, la un bărbat din Gorj care a fost în contact cu un cetățean italian care a fost în vizită la socrii săi din România. Pacientul din Gorj nu a prezentat simptome ale virusului, iar între timp a și fost declarat vindecat și a fost externat.

În total, cinci cazuri au fost declarate vindecate.

Distribuția cazurilor înregistrate în România:

Gorj: 1
Timișoara: 5
Maramureș: 1
Suceava: 1
Hunedoara: 2
Buzău: 1
Galați: 1
Olt: 1
Iași: 1
București: 11

Sursa foto: Pixabay.com / Sursa: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Cum rămâne cu anticipatele, guvernul meu, parlamentul meu și toate alea?

    • da-le dracu. oricum toti sunt niste sclavi ai serviciilor. klaus, betivu ala de mandolina … toti niste lichele. despre psd nu mai zic nimic ca se stie.
      ce alegeri vrei… poate scapam natural de ei ca de la o varsta se pare ca e fatal.

    • Acum amânăm alegerile pt următorii 4 ani , iar Dragnea o să-și pună alte femei de serviciu șefe la guvern.
      Hai Noroc!! Scapa care poate !!

    • Intreab-o pe ma.ta.Si sa nu uit..Jet

    • Gigelul e un trol mai boulean, așa, a și recunoscut că nu „înțelege” ce se bagă, ce se scoate prin preajma lui.

    • le ducu la tine acasa cornuto

  2. Virusul asta e mana cereasca pentru presa,hiene de fapt ca presa nu e.

    • Dar si mancatatorii de cacat abia asteapta sa impartaseasca abjectiile pe ici pe colo. Ai nevoie de o lingurita? Te ajut eu, am extra stoc.

  3. Ca societate umana, chiar si in Occident, sunt inca atat de primitivi si ne pregatiti.
    Practic, cu exceptia a 1-2% din populatie poate, oamenii sunt analfabeti in ale stiintei. Iar stiinta determina tot ce se inampla in sanatate si mediul de viata, plus modul de viata (tehnologie, alimentatie, etc).

    Daca reusim sa trecem aceasta faza si sa ne alfabetizam cat de cat pana in 2035 sa zicem (adica sa ridicam procentul acela macar la 51% printr-un program extins de life-long learning focusat pe Stiinta, cand vom privi in urma la reactiile societatii din 2020, vom privi ca la niste nenorociti din comuna primitiva. Pe vremea aceea, sper sa fim deja intr-o alta paradigma de presa. Asta actuala este radio shantz – nimic mai mult (ma refer la paradigma).

    Articolul de fata este de natura sa dea ceva speranta, dar suntem in aceeasi paradigma. („Totul despre coronaviris” …, etc)

  4. Nu faceti prognoze mergând pe presupunerea ca virusul va dispărea o data cu instalarea primăverii. Sunt tari care au avut temperaturi de 28 grade Celsius in ultimele doua săptămâni si cazurile tot s-au înmulțit de la 5 la +70, chiar dacă au luat măsuri drastice si sistemele lor de sănătate sunt mult mai performante decât in România.

    • Tanti Justitie, lasati un pic cratita aia cu macaroane pe foc si spuneti-ne cum mai stau lucrurile pe parte de “epidemics”, sa ne mai luminam si noi! Si daca aveti si ceva pe coruptie/justitie ar fi minunat!

    • La cratița de macaroane este mai degrabă locul dumitale @Asistat, penelist vechi :).
      Cazurile de justiție/ corupție pe care le raportez sunt confidențiale. Pe partea de “epidemics” munca pe care o depun acum este top secret.
      Ca doar nu imi partajez know-how-ul dobândit la universități de top in genetica si Machine learning + ani buni de cercetare, pe gratis, in comentarii cu asistați. Ahaha. Lasă-i pe cei plătiți de la stat sa partajeze din banalitățile lor.

    • @Miss Justice, corect. Daca ne uitam la Australia si Brazilia, virusul este inca in faza de inceput dar infectia pare sa se extinda la fel ca in emisfera nordica, poate doar putin mai lent. Sezonul cald ar putea sa nu fie solutia cred ca trebuie sa ne punem speranta in rezultatele cercetatorilor si in capacitatea companiilor farmaceutice de a pune pe piata un antiviral sau vaccin in timp util.
      Ca si nota optimista: Chiar daca China ar putea falsifica rapoartele pentru a justifica mentinerea unor activtati economice, situatii asemanatoare se intampla in Japonia si Coreea de sud, care au raportat mai putine imbolnaviri noi in ultimele zile.

    • @Leonard, Asa este. Pe lista mai sunt si Emiratele Arabe Unite (75 cazuri), Arabia Saudita unde au fost in jur de 30 de grade in ultimele săptămâni si virusul tot s-a răspândit.
      Situația Chinei, Coreei de Sud si Japoniei este interesantă. Doar 26 de cazuri noi in China astăzi? Pacat ca nu au presa liberă pe acolo ca sa interacționăm si noi cu mai multe puncte de vedere direct de la sursa…

    • Haideti tanti ca m-ati lasat bulău! Am adaugat “pe IT “ si inginerie genetica, pe langa drept si bucatarie! Mai simplu, e ceva ce nu stim, poate pot sa vin si eu cu o manuta de ajutor, cu un sfat?!?

    • Domnule @Asistat, PNList vechi, trimiteti-mi CV-ul pe adresa: miss.justice2020@protonmail.com. S-ar putea sa mai am nevoie de ceva ajutor pe la bucătărie 🙂 Vedeți, după atât munca in IT, BIO-tehnologie, cercetare, strategie, economie si ceva munca de caritate, nu mai imi rămâne timp deloc de cratiță.

    • Gospodina pedeserasta de la mafia asistată PRO-PSD „poate poate” să adauge și gramatica limbii române.

    • @Bad, poate vorbești despre tine? Eu nu sunt afiliata cu sau suporteră a niciunui partid si nici nu am timp de hateri obtuzi care rezuma totul la politica. Ma doare in cot ca auto-correctul mai schimba din cuvinte si dau send fără sa verific, nici tu nu esti mai breaz si nici n-ai rang de autor de premiul Pulitzer. Si stai tu liniștit, eu vorbesc mai bine engleza decât vorbești tu romana.
      Si inca ceva: din moment ce eu nu vin sa-ti arunc gunoi sub postările tale, te rog scutește-ma de dracii care te poseda si du-te varsati-i pe cei care ti i-au creat. Vad ca postezi mizerii la mulți comentatori individuali pe aici. Inainte sa te legi de necunoscuți pe internet, gândește-te bine la consecințe. Nu exista ființa pe lumea asta care s-a legat de mine si pe care sa nu o fi ajuns blestemele mele. Tu nu stii ce sunt. Inca.

    • Asta ori e proastă ori e prost. Ori n-a priceput că răspunsul era pentru asistatul care se știe că e analfabet și a sărit de cur în sus aiurea, ori a înțeles foarte bine din moment ce ”vad ca postezi mizerii la mulți comentatori individuali pe aici” dar face talente ca să nu pară că s-a băgat în seamă ”neafiliata”, de parcă s-a întâlnit hoțul cu prostul. Zice că ”nu are timp” dar dă din clanță, bine că e ”suporter”pentru trolul asistat, că l-a văzut ”comentator individual” și și-a dat seama că nu e ”hater obtuz”, nici nu putea fi ”din moment ce” nu ”se leaga de necunoscuti pe internet”, că pe ”internet” sunt și ”cunoscuți”, doar îi jignește pe toți de care ”se leaga” și înjură din suflet. Și al naibii ” auto-correctul” ăla care ” mai schimba din cuvinte”, face și acorduri gramaticale greșite, nu e ”mai breaz” nici cu topica frazei, dar nu contează din moment ce ”vorbeste mai bine engleza decat romana”. Dacă știam că n-are ce face și are nevoie de ”durere în cot” de la cei care nu-i ”scutesc” pe trolii mafiei PRO-PSD, îi scriam în engleză că așa, poate înțelegea și scăpa și de ”posesiunea dracilor” pe care și i-a făcut gratuit. Și poate s-ar fi prins, că nu am ”postări” aproape niciodată, ci răspunsuri la ”gunoaiele” în apărarea cărora își ” varsă” p-aicea ”mizeriile”, n-ar trebui să fie greu pentru un ”autor de premiu” cu sau fără ”rang”. Și pentru că o să le am în continuare, răspunsurile, aștept ”blestemele”, pot veni și anticipat, dar să fie în engleză, ca să se înțeleagă, că în română iese prea de ”Pulitzer”, după cum s-a văzut. Nu, ”nu știu ce” e asta, vreun trol obraznic sau vreun ”idiot util” sau poate doar vreo rătăcită, dar nici nu mă interesează. ”Inca”.

  5. În curând…….

  6. Macar dupa ce citesc cele scrise sa inteleaga nataraii de serviciu despre ce este vorba .

  7. Sunt curios cate cazuri se vor inregistra pana la Paste si mai cu seama daca masurile dispuse in sensul restrictiilor pe relatia cu Italia vor fi puse in practica si care va fi efectul lor.Este clar ca e de dorit sa avem cat mai putine cazuri de reactii severe si foarte severe ale bolii pentru a face fata situatiilor care necesita spitalizare .De la contactii celor 25 de bolnavi mai pot aparea cazuri si ar fi de dorit sa fie cat mai putine.Este bine ca deocamdata nu inregistram niciun deces.Personal cred ca masurile dispuse ieri prin sedinta de guvern se puteau lua mai din timp,respectiv de cand a explodat situatia in Italia.
    Ce e mai grav este ca acest virus ataca de la bun inceput plamanii. Cat despre un vaccin cred ca va aparea,dar eu zic ca nu mai devreme de un an-doi(certificare,testare,punere pe piata).

  8. Ce a facut Israel e foarte bine.
    Acolo s fost cel putin unul responsabil.
    Aici toti berbecii politici gândesc mai putin si fac nimic.
    Cum sa închizi scolile si sa chemi profesorii la scoala?
    Cat de prost sa fii sa propui plata salarii la parintii care nu au cu cine sa-si lasa copii acasa?
    Pe langa o asemenea idiotenie cum se nu i- a dus putinil neuroni sa propună carantină?
    De ce NUMAI sa dăm?
    Sa dăm, sa dăm…
    Pensii speciale, alocații,pensii,salarii toate de 3,14 ori MAI MARI decat sa putea sa duca o tara sufocată de corupție de golanie!
    E îngrozitor cat de cinic sa fii cu tara ta sa propui sa dai.
    Sa dai din ce nu ai!
    Asa fac de ani de zile cocalarii din pzd si poporul asteapta!
    Sa li se dea!
    Niciun papagal politic nu arată la români ca pot gestiona o situație care pe 31 martie 2020 va fi identică cu cea de azi din Italia.
    Niste macaronari, niste mamaligari!
    Noi de la Råm ne tragem!

  9. Este destul de clar ca suntem in faza in care numarul de infectari sare de la cateva zeci la cateva sute in cateva zile. In aceasta perioada masurile de izolare au cea mai mare eficienta, pe langa masurile luate de autoritati urmatoarele ar putea ajuta:
    -inchiderea mall-urilor, cu exceptia supermarket-urilor
    -in orase, supermarket-urile pot lua decizia de a extinde programul pana la 24/24 pentru a evita aglomerarile
    -evitarea vizitelor la frizer, salon intretinere corporala, sali de sport, stomatolog (exceptand urgentele)
    -politia se se asigure ca nu se desfasoara activitati de prostitutie
    -limitarea relatiilor extraconjugale
    -soferii de taxi sau ride sharing sa poarte masti si sa dezinfecteze masina dupa fiecare cursa
    -cei care livreaza colete sau catering sa poarte masti si manusi, de preferat albe
    -cei care au posibilitatea sa lucreze de acasa sa ceara sa beneficieze de aceasta optiune pentru numarul maxim de zile
    -evitarea transportului in comun prin folosirea bicicletei sau a trotinetei

    • @Leonard, asa cred si eu. Intr-o săptămâna vom avea ~100, si apoi se va răspândi exponențial la câteva sute, rapid. Va atinge un apogeu in 4 săptămâni de acum încolo. In general fac previziuni mai moderate, insa dat fiind faptul ca zeci de mii de persoane venite din Italia au intrat in tara recent, situația din România ar trebui încadrată de pe acum pe “worst case scenario”.

    • Buna ideea cu extinderea programului la supermarket-uri / hypermarket-uri la 24 ore din 24. Am trimis deja mesaje la Auchan si Carrefour sa faca asta, sper sa asculte cineva. Mai ales ca mai nou au case self-checkout, nici nu ar fi un efort deosebit in principiu, bunavointa sa fie.

  10. parcă și febra e simptom…, nu?