G4Media.ro

Se măresc salariile de bază ale personalului din sănătate, asistenţă socială, apărare…

Se măresc salariile de bază ale personalului din sănătate, asistenţă socială, apărare şi ordine publică / Măsura a fost luată de Executiv pentru personalul care nu a atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă

Salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională se majorează de la 1 iunie la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022, a anunţat joi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), citat de Agerpres.

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă socială” din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Potrivit sursei citate, măsura a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeaşi anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.

De asemenea, ordonanţa de urgenţă vizează majorarea salariilor de bază pentru angajaţii din asistenţă socială. În acest sens, s-a ţinut seama de problema majoră cu care se confruntă acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum şi de provocările de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, creşterea numărului persoanelor vârstnice în România sau criza forţei de muncă în domeniul asistenţei sociale şi migrarea acesteia), precizează instituţia într-un comunicat transmis Agerpres.

Tot de la 1 iunie cresc şi soldele şi salariile de funcţie ale personalului prevăzut în Anexa nr. VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională” din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022.

„Şi în acest caz se urmăreşte eliminarea inechităţilor salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor şi salariilor de funcţie prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022”, transmit reprezentanţii Ministerului Muncii.

Măsurile au fost luate în contextul în care printre priorităţile Ministerului Muncii se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, prevăzută în Programul de Guvernare 2021 – 2024, care are drept scop eliminarea inechităţilor salariale, dar şi în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. pentru unii OUG , pentru unii memorandum

  2. Deci există bani. Dar nu pentru educație care, oricum, nu folosește la nimic. Ai carte, n-ai parte.

    • Pai sunt din CAS, de la primarii si cred ca mai sunt si alte surse de finantare. Fiecare salariat plateste o suma, procent din salariu. Pai tocmai.

  3. sa le fie rusine, cand aprofundezi.. descoperi ca o infirmiera o sa aibe o marire de vreo 30-50 de lei la salarul ce il ia in mana

  4. E bine sa fie dispus cineva tot timpul sa faca ture de noapte sa aiba grija de bolnavi.