G4Media.ro

Se montează în Oradea a 13-a sondă de exploatare a apei geotermale…

sursa foto: Ebihoreanul

Se montează în Oradea a 13-a sondă de exploatare a apei geotermale / Apa are o vechime de peste 10.000 de ani și e extrasă de la 2.800 de metri adâncime / Proiect european de 23 de milioane de euro

În Oradea sunt 12 sonde de exploatare a apei geotermale. Cu sonda de extracție a apei geotermale din Nufărul vor fi 13, anunță Agenția de presă Rador care citează Radio Cluj.

Se forează intens în Nufărul, pe strada Meiului. Lucrările au loc în cadrul proiectului Nufărul Geotermal, care vizează trecerea încălzirii cartierului Nufărul I pe apă geotermală. Aproape 13.600 de locuitori din cartier vor beneficia de acest proiect și 6.200 de apartamente vor fi încălzite prin acest proiect, zice Daniel Țigan, managerul de proiect.

Săpăturile se realizează la 2.800 de metri și vor dura două luni, fiind urmate de verificări ale forajului.

„Pornind de la necesitățile locuitorilor din Nufărul, referitoare la confortul din apartamente și serviciile de furnizare a apei calde și a încălzirii, am demarat acest proiect european, în valoare de peste 23 de milioane de euro. Dorim să aducem servicii mai bune locuitorilor din cartierul Nufărul I și, desigur, un aport de energie geotermală regenerabilă pentru a încălzi apartamentele lor și pentru a furniza apă caldă la robinetele acestora”, a spus Daniel Țigan.

Prin proiect va fi reabilitat tot sistemul de încălzire din cartierul Nufărul I. Aceasta înseamnă modernizarea conductelor de termoficare. Aici vor fi montate conducte noi din oțel, preizolate.

Aproape 300 de mini-puncte termice

Obiectivele mari ale acestui proiect sunt: stația termică geotermală unde se va prepara agentul termic, forajele de execuție și de producție a apei geotermale, rețeaua de termoficare (de 12,9 km) și 277 de mini-puncte termice care vor fi instalate în scările de bloc din cartierul Nufărul I.

„În cadrul proiectului realizăm execuția unui foraj la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri, din care vom scoate apă geotermală, care împreună cu altă apă geotermală dintr-un foraj existent pe strada Depozitului, vom prepara un agent termic de încălzire și apă caldă pe care le vom distribui către locuitori prin niște mini-puncte termice modernizate, automatizate, care vor fi instalate în scările blocurilor locuitorilor din acest cartier”, a explicat Daniel Țigan.

În Oradea existau 12 sonde de exploatare a apei geotermale. Cu sonda de extracție a apei geotermale din Nufărul sunt 13, a spus Andrea Kiss, inginer geolog în cadrul Primăriei Oradea. Colectorul de apă geotermală din zona Oradea este situat între 1900-2800 de metri, în zona Nufărul, iar înspre zona de Vest, sau înspre Borș, adâncimea acestuia este de 3200- 3400 de metri.

„Zăcământul de apă geotermală este cantonat în roci dolomitice fisurate care favorizează circulația apelor. Apa geotermală are o vechime de peste 10.000 de ani. Aceasta se mai și diluează prin precipitații, dar până ajunge apa de precipitații durează foarte mult. Pentru a nu se epuiza acest zăcământ de apă geotermală, apa uzată termic (apa geotermală ce se va extrage din această sondă) va trece prin niște schimbătoare de căldură, iar cu ajutorul pompelor de căldură se va răci și mai mult. Rămân aceleași condiții ale apei geotermale extrase, doar răcită la 20 de grade. Se va reinjecta în alte două sonde existente, pentru a menține presiunea pe zăcământ și pentru a nu epuiza zăcământul”, a mai spus Kiss.

Acest proiect vizează exploatarea triasicului, triasicul fiind o parte geologică unde apa termală se găsește la 72-74 de grade, zice inginerul tehnic Mihai Murariu.

„După terminarea forajului, care va dura o lună și jumătate, maximum două, se vor face teste de producție cu o pompă specială. Pe urmă, sonda va fi pusă în producție pentru exploatarea apei”, a explicat Mihai Murariu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Maica, presupun ca esti la „mistoul” insotitor al cafelei de dimineata, ca altfel in mod sigur, daca citeai si-ntelegeai ce citesti, te prindeai ca-i vorba despre apa ca si agent termic si nu potabila!