G4Media.ro

Se poate infecta cineva care a făcut vaccinul la o săptămână după…

Sursa Foto: G4Media.ro

Se poate infecta cineva care a făcut vaccinul la o săptămână după administrarea dozei? Precizări oficiale: Răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile, iar efectul maxim apare la 7 zile după rapel

Răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel, se arată într-un comunicat al Guvernului. Potrivit sursei citate, acest lucru înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

Redăm mai jos integral precizările Guvernului

”În momentul de față, în spațiul public românesc și internațional circulă o știre care prezintă cazul unui asistent medical din Statele Unite ce a dezvoltat simptome specifice COVID-19 și a fost depistat pozitiv SARS-CoV-2 la o săptămâna după administrarea primei doze a vaccinului dezvoltat de BioNTech / Pfizer. Aceasta știre este folosită pentru a susține teza ineficienței, chiar a inutilității vaccinării.

Câteva clarificări în acest sens.

Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării în general, al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer în particular.

În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

O altă explicație poate fi și aceea că persoana respectivă, despre care relatează știrea, era, în momentul vaccinării, fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică.

În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%.

De asemenea, ca și în cazul altor vaccinuri, deci nu în mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, există întotdeauna persoane care au contraindicații pentru vaccinare, respectiv persoane care, din cauza condițiilor medicale preexistente (de ex. imunodepresii severe) nu dezvoltă un răspuns imun optim (adică nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector).

Astfel de persoane – care au contraindicații la vaccinare sau care nu dezvoltă un răspuns imun optim – beneficiază indirect de pe urma vaccinării celorlalte persoane, deoarece, prin vaccinarea unui număr mare de persoane și prin obținerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulația virusului în comunitate se reduce semnificativ.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Imunizarea e la50% dupa primul vaccin la 8-10 zile de la primirea primei doze, iar la 95% dupa cel de al doilea vaccin.

  2. Catre @Cucu. De unde ai citit tu Prostia asta ca dupa Prima Doza imunitatea ajunge la doar 50 % ????.
    Cred ca dupa Prima Doza imunitatea ajunge la vreo cel putin 80 % din efectul total a celor 2 doze. In nici un caz a Doua Doza nu dubleaza efectul primei doze, si nici nu se apropie de dublare. Eventual efectul creste cu vreo numai 20%.
    Este o greseala planificarea a 2 doze consecutive la distanta de 20 de zile pentru faza a II- a a vaccinarilor. Mai bine se grabea vaccinarea cu o singura doza in faza a II-a, pana la cifra de 70% din populatie, si abia apoi (prin iulie -august 2021) sa se faca a doua doza pentru cei vaccinati deja cu Prima Doza).
    In felul asta, la venirea Sezonului de Infectii (octombrie 2021) populatia va fi mult mai bine pregatita sa reziste pana in aprilie 2022 fara un alt vaccin.

  3. Da bosulica, 95% inseamna „nu e garantata”. In loc de 200 de morti pe zi, vom avea 10. In loc de zero locuri libere la ATI, vom avea zero. In loc de 10 morti la ATI Piatra Neamt, vom avea zero (pentru ca nu se mai mareste numarul de locuri nicaieri si niciodata, sub pretextul ca vom avea vaccin, iar gaga ca tine halesc din zbor asemenea pretexte).

  4. @Dan
    95% eficientă înseamnă imunizarea nu e garantata cu 5%
    99% eficientă – negarantata
    99.99% – negarantata

    100% eficientă e imposibil, probabil nici un medicament nu are in prospect asta.

    E totuși mare distanță fata de “se poate infecta oricând”

  5. Probabilitatea infectarii exista si cu rapel la rapel cata vreme vaccinul este in studiu.