Se prefigurează anularea primului tur al alegerilor prezidențiale / Pregătiți-vă de impact. Ce-i mai rău abia acum urmează
Decizia Curții Constituționale de joi, prin care s-a decis renumărarea voturilor, prefigurează o decizie de anularea a primului tur al alegerilor prezidențiale. Curtea va decide vineri, la ora 14:00, dacă validează rezultatul alegerilor sau decide anularea primului tur, așa cum a cerut în contestație Cristian Terheș. Foarte probabil că nu va fi luată o decizie nici mâine. Renumărarea voturilor este un proces de durată, după cum au explicat experții consultați de G4Media.ro. Poate dura săptămâni, dacă nu luni de zile. Nu intru în detalii, dar puteți citi aici pe larg de ce este de așteptat ca renumărarea să se întindă o perioadă mai lungă.
Altfel spus, este de așteptat ca CCR să amâne vineri o decizie privind anularea alegerilor pentru o dată incertă. Sub semnul acestei incertitudini se vor desfășura alegerile parlamentare de duminică. Așa cum am scris deja, principalii beneficiari ai haosului total instalat în procesul electoral – o premieră nefericită a ultimelor trei decenii de democrație – vor fi partidele și candidații anti-sistem, AUR, SOS, alții. Deja unele sondaje înregistrează o creștere abruptă a partidului extremist AUR, care ar fi depășit deja PSD.
În aceste condiții, turul doi al alegerilor prezidențiale este în aer. Nu este clar când se vor organiza și care vor fi candidații aliniați la start. O asociație obscură din Constanța a înregistrat, joi, la Tribunalul București o cerere de suspendare a candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale. Deja lucrurile se complică, deoarece Consiliul Suprem de Apărare a Țării a furnizat joi toată baza legală atât pentru o eventuală anulare a primului tur al prezidențialelor, cât și pentru o eventuală scoatere a lui Călin Georgescu din cursă după model Șoșoacă, fie pe calea Justiției, fie printr-o nouă decizie a CCR. În esență, CSAT a susținut într-un comunicat că un candidat a beneficiat de tratament preferențial în timpul campaniei pe Tik Tok. Platforma chinezească este acuzată că l-a potențat în raport cu ceilalți candidați prin nerespectarea deciziei Biroului Electoral Central de a marca materialele electorale.
Sunt acestea probe pentru a justifica o eventuală fraudă la vot care să justice anularea primului tur? Așa cum am explicat deja ieri, nu. Campania frauduloasă a lui Călin Georgescu pe Tik Tok nu este tot una cu frauda la vot în înțelesul legii. Nici un partid nu a semnalat fraude în timpul procesului de votare sau de numărare a votului. Nimeni nu a oferit până azi probe legale pentru a dispune anularea primului tur. Prin renumărarea voturilor, Curtea Constituțională își va constitui însă probele pentru a invalida rezultatele votului de duminica trecută.
Este imposibil ca în procesul de renumărare să nu apară voturi în plus sau în minus la unul dintre cei doi candidați plasați pe locurile doi și trei la o diferență de numai 2700 de voturi. Procesul de renumărare scapă complet controlului public (observatori), iar în unele secții candidații nu au reprezentanți. În plus, renumărarea este atât de complicată tehnic încât apar erori inerente (fără a mai pune la socoteală gesturile de rea credință). Astfel, este foarte posibilă răsturnarea clasamentului final. Neîncrederea în noile rezultate este amplificată de faptul că BEC a respins propunerea USR de a fi filmat întreg procesul de renumărare.
Pe scurt, n-ar fi deloc exclus ca la capătul vastei operațiuni de renumărare – care o fi acela, peste o săptămână, două, trei sau peste o lună, două, trei – să iasă Marcel Ciolacu pe locul doi și Elena Lasconi pe locul trei. Marea întrebare este când se termină acest laborios proces, mai ales că va fi contestat. Mai adăugați încă un motiv de întârziere: o parte din membri comisiilor electorale care se vor ocupa duminica de alegerile parlamentare sunt unii și aceiași cu cei care renumără buletin cu buletin de vot. Imposibil să desfășoare ambele activități în același timp. Procesul de renumărare va fi încetinit și din cauze logistice. Nu avem atât de multe resurse umane pentru a le angrena simultan în două procese electorale de anvergură națională: renumărare, alegeri parlamentare.
De ce este important când se termină renumărarea? În decembrie expiră atât mandatul actualului Parlament, cât și mandatul președintelui Klaus Iohannis. Dacă până în decembrie nu vom avea un nou președinte, Klaus Iohannis va trebui să numească un interimar în persoana președintelui Senatului. La cum arată acum lucrurile, nu vreau să mă gândesc cine ar putea fi ales președintele Senatului în viitorul Parlament, care va fi dominat foarte probabil de așa-zișii suveraniști și de către PSD.
Mai este posibil ca CCR să aștepte cu decizia de anulare a primului tur până după alegerile parlamentare de duminică pentru a nu-i enerva și mai tare pe suveraniștii pe care deja i-a scos oricum din minți. La cum arată acum lucrurile, CCR va amâna decizia de anulare, dar nu foarte mult. Imediat după alegerile de duminică s-ar putea pronunța deja pe baza argumentelor oferite deja de CSAT, chiar dacă ele nu au fost transmise și Curții Constituționale.
Judecătorii CCR nu trăiesc totuși pe altă planetă și le vor putea invoca într-o eventuală decizie de anulare a primului tur care se prefigurează cât se poate de clar. În acest scenariu, renumărarea voturilor se oprește deoarece devine inutilă. Ea ar putea fi, în acest caz, un simplu pretext pentru amânarea deciziei de repetare a primului, până după parlamentarele de duminică.
Dacă alegerile prezidențiale o iau de la capăt, chiar dacă îl vor scoate pe Călin Georgescu din cursă la fel ca pe Diana Șoșoacă, tot așa-zișii candidați anti-sistem vor câștiga, nu Marcel Ciolacu, nu Elena Lasconi, nu Nicolae Ciucă.
Deja s-a ridicat în societate un val anti-sistem atât de puternic, încât orice încercare de a scoate un președinte la masa verde, nu prin vot, va fi drastic sancționată de alegători. Partidele tradiționale PSD, PNL și chiar USR sunt toate văzute de susținătorii lui Călin Georgescu drept parte a unui sistem de putere, din care, culmea, provine însuși Mesia de Tik Tok. Dar asta nu mai contează în ochii celor două milioane de alegători care au votat cu Călin Georgescu, furioși pe oferta slaba de candidați, pe contraselecția de la vârful marilor partide, pe marea coaliție PSD-PNL care a condus România în ultimii trei ani, pe presa tradițională controlată cu milioane de euro de către partide, pe implicarea serviciilor secrete în tot și în toate.
Alegătorii lui Georgescu au ridicat deja un val de emoție publică în direcția ”schimbării” a ceea ce ei consideră a fi un sistem profund corupt de putere, chiar dacă Mesia lor este un profet nebun. G4Media a arătat deja de ce Georgescu este un produs pur sânge al vechiului sistem de putere, cu rădăcini în comunism și legionarism, sisteme infinit mai urâte și mai periculoase decât actualul sistem imperfect și detestabil.
Încă două vorbe acum despre răul imens făcut democrației de cei care au ticluit acest plan al repetării primului tur în favoarea lui Marcel Ciolacu și PSD.
Pentru ani de zile de acum încolo, încrederea cetățenilor în votul democratic și în alte instituții cheie într-o democrație – cum este CCR – se va prăbuși dramatic. Prin tot ce au făcut acești politicieni inconstienți – care se folosesc de Curtea Constituțională pentru a dinamita procesul electoral sau pentru a scoate din cursă candidați – au întărit în mințile oamenilor principiul sovietic că votul oamenilor nu contează cu adevărat, ci contează doar cine numără voturile.
Cel mai sumbru scenariu care întrevede la orizont este o țară sfâșiată de proteste, de tensiuni sociale între neolegionari, anti-sistem și pro-europeni, pro-occidentali, cu un Parlament dominat de forțe anti-reformiste, pe scurt, neguvernabilă. Revoluția nebunilor și frustraților se desfășoară într-o Românie cu un război la graniță și cu o Rusie fericită că încă o țară din Europa de Est se scufundă în haos și instabilitate politică.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii