G4Media.ro

Se retrage PNL de la guvernare? Risc crescut de instabilitate politică din…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Se retrage PNL de la guvernare? Risc crescut de instabilitate politică din septembrie. Se desparte cu adevărat Nicolae Ciucă de Marcel Ciolacu?

Liberalii și-au înmulțit criticile la adresa PSD, sperând să facă bolovanul să zboare, dar Nicolae Ciucă atârnă tot mai greu de gâtul PNL. Atât de greu încât a ajuns lanterna roșie în clasamentul candidaților, pe locul șase, după Geoană, Ciolacu, Șoșoacă, Lasconi și Simion. Partidul său riscă să se plaseze pe locul patru la parlamentare. Așa arată acum unele măsurători interne, făcute pe bune, nu pentru propagandă politică în presă.

Cu această realitate pe masă, liberalii nu au foarte multe opțiuni. Fie își radicalizează discursul în raport cu partenerul de guvernare, fie ratează aproape sigur intrarea lui Ciucă în turul doi. Dacă liderul PNL ratează, trage în jos partidul aproape instantaneu. Cu alegerile parlamentare intercalate între cele două tururi la alegerile prezidențiale, PNL se prăbușește dacă Nicolae Ciucă face o figură proastă.

Singura întrebare pe care și-o pun azi liberalii risipiți prin vacanțe este până unde merge radicalizarea discursului anti-PSD? Cât de credibil este PNL când își atacă partenerul de guvernare, dar rămâne la putere? Cum să facă opoziție la PSD pretinzând că sunt mari liberali în timp ce împart beneficiile puterii alături de „partidul comunist”?

Pe scurt, în PNL s-a discutat recent pentru a nu știu câta oară scenariul ieșirii de la guvernare la începutul lunii septembrie. Mai multe surse liberale au confirmat informația pentru G4Media.ro. Pretextul ar putea fi măsurile fiscale pe care Guvernul Ciolacu trebuie să le trimită într-un prim draft la Comisia Europeană până la începutul lunii septembrie.

Ecoul acestor discuții s-a văzut și public. Nicolae Ciucă a vorbit în premieră despre posibilitatea ca PNL să formeze un guvern de dreapta după alegerile prezidențiale și parlamentare. Altfel spus, liderul liberal a pus în discuție parteneriatul cu PSD. În paralel, unii lideri liberali au intensificat atacurile la adresa pesediștilor. Aceștia din urmă nu au escaladat conflictul din coaliție.

Foarte probabil, pesediștii nu vor să le ofere motive de victimizare. Ei știu că decizia ieșirii de la guvernare nu este ușor de luat. Liberalii care susțin de luni de zile acest scenariu sunt în minoritate (Rareș Bogdan, Dan Motreanu și alții). Pentru cei mai mulți însă, ieșirea de la guvernare echivalează cu decuplarea de resurse. De ce și-ar dori așa ceva primarii, mai ales cei din marile orașe? Unii au început proiecte importante de investiții și sunt la mâna guvernului.

Calculele politice ale lui Nicolae Ciucă nu se potrivesc cu socoteala din administrație.

Totuși, liderul PNL trebuie să facă ceva mai mult decât o lansare de carte dacă vrea să fie luat în serios. În treacăt fie spus, o idee incredibil de proastă din multiple motive. Este ridicol ca un politician acuzat de plagiat să defileze în campanie tocmai cu o carte. Este de-a dreptul stupid ca un general cu pensie specială să se prezinte încă de pe copertă drept „un soldat în slujba țării”. Este apoi scandalos ca o carte autobiografică să fie tipărită și promovată pe bani publici.

Jurnalistul Cristi Andrei a dezvăluit că aroganța lui Nicolae Ciucă a costat 2 milioane de euro plătiți din subvenția încasată de PNL de la bugetul de stat.

Cu așa campanie, ostașul Nicolae Ciucă își minează singur drumul spre Cotroceni. Exploziile mediatice îl vor sălta puțin în atenția publicului, doar pentru a-l arunca apoi țăndări și mai jos în sondaje. Doar că nu mai prea are unde să cadă. În concluzie, ieșirea PNL de la guvernare pare acum o opțiune mai tentantă pentru Ciucă personal, dar în continuare nu foarte populară în partid. Un argument în plus pentru ieșire: USR deja se prezintă drept singurul partid liberal, acuzând constant PNL de pesedizare totală.

O decizie ar putea fi luată în următoarele săptămâni, către sfârșitul lunii august.

Dacă liberalii vor decide să iasă, foarte probabil premierul Marcel Ciolacu își va depune la rândul său demisia. Liderul PSD a avertizat deja public în câteva rânduri că își va depune mandatul la Cotroceni dacă liberalii ies din coaliție. Există, în consecință, un risc mai mare de instabilitate și chiar criză politică în ultimele trei luni de campanie electorală.

Dacă se va ajunge la criză, de notat că tocmai Nicolae Ciucă, cel care s-a prezentat drept garantul stabilității și al seriozității politice, rupe a doua oară o înțelegere cu PSD. Prima a fost nerespectarea deciziei luate în coaliție ca alegerile prezidențiale să aibă loc septembrie. Ar fi în tot cazul o ieșire tardivă, cu trei luni înainte de alegeri.

Nu este clar cum vor vedea alegătorii o astfel de mutare oportunistă. Vor câștiga liberalii voturi din despărțirea de PSD sau vor pierde mai mult din aruncarea țării în criză politică?

De subliniat totuși că dacă liberalii vor ieși de la guvernare, este greu de crezut că ruptura PNL-PSD va fi definitivă. Vom asista cel mult la o regie de campanie, în care cele două partide mari vor încerca să-și maximizeze șansele electorale și, mai ales, să contracareze o eventuală intrare a lui Mircea Geoană în turul doi. Așa cum arată sondajele astăzi, dacă Geoană intră în turul doi cu Ciolacu, are prima șansă de câștig.

Or, interesul lui Marcel Ciolacu este să intre în turul doi fie cu Nicolae Ciucă, fie cu George Simion. În ambele scenarii, liderul PSD are o șansă bună de a ajunge la Cotroceni.

Mai sunt câteva săptămâni de vacanță și de liniște aparentă, dar se anunță de pe acum o toamnă fierbinte și o campanie electorală extrem de dură pe măsura mizei: cine va conduce România după Klaus Iohannis?

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. OK… instabilitate politică și… ce? Bulgaria sunt acuși la al nuștiucâtelea rând de alegeri și nu s-a prăbușit țara, nu s-a dărâmat Sofia, ba chiar vor adera la € cu 10 ani înaintea noastră. Singurii care se tem de „instabilitate” politică sunt parlamentarii și bugetarii cu funcții de conducere, care se tem pentru locurile lor călduțe.

  2. Imi doresc sa avem criza politica in fiecare zi, dar sa avem stat functional, scoli si spitale la nivelul secolului XXI, infrastructura dezvoltata, cinste, corectitudine, performanta ridicata in toate domeniile. Dar cand noi avem un ghiveci politic cu oameni ca Nicu&Marcel plus toata gasca psdnl de incompetenti sinistri si intaiul frecator de menta Dulapu’ ce poti sa mai spui? Sau ce poti sa faci? Te lasi dus de val si incerci sa faci cat mai mult bine pentru tine, familie si cercul de apropiati. In 2-3 ani Romania va fi o tara pierduta.
    PS Sa nu uitam de tractoristul Stanescu, mare descoperitor de genii aka Ciolomacu…

    • Sa nu-l uit nici pe rujatul batistuta care ne explica cu o logica de rama ca pnl plateste 500k euro pe luna reclama ca sa mai puna si romanii mana pe o carte, adica cartea lui Nicu “eroul” din bataliile irakiene. Bai batistuta, daca citesc o carte sigur nu citesc plagiatul lui Ciuca. Iar cei care citesc doar termenul de valabilitate sigur nu vor pune mana pe nici o carte, inclusiv “opera” lui Nicu…

    • Legatura dintre administratie si politic este prea puternica. Se promoveaza unii pe altii, apar complet necunoscuti in capitala, in functii si gata, un PM ca ciolacu si ciuca, un presedinte ca dulapul. Cine este scamatorul care scoate iepurasii astia din joben? Mai scamatorule, nu-ti pasa de Romania?
      Noi, simplii spectatori, ne uitam si nu putem face nimic. Oare de de au incetat demonstratiile. Macar de astea le era frica in cultul stabilitatii de care se agata odata ajunsi un starea care le convine. Lor!

  3. Pnl va iesi de la ciol…, pardon, de la guvernare inainte de alegeri, isi va face campanie cu sloganul „Votati pnl sa va scapam de psd”, turmele de id oti ii va vota…din nou, dupa alegeri in numele stabilitatii, a priviilegiilor pt partid, a pensiilor speciale, s.a.m.d. va face guvern cu….psd. Circ pt pr stime.
    Io o sa votez hAUR de data asta.

  4. nimeni nu mai crede ca PNL nu o sa faca alianta cu PSD dupa alegeri .. intrebarea e daca PSD va mai avea nevoie de PNL dupa alegeri
    un presedinte peeseedee (ciolacu sau „independetul” geoana) cu un psd 30% + udmr 5% + minoritatile + tradatorii de la pnl si aur si sos, cu un aur in umbra mimand opozitai, vor genera lejer un guvern usor minoritar
    singura sansa a pnl e ca sa fie Lasconi de dreapta presedinte, care sa urce si USR-ul . In felul asta poate juca si cartea de guvern minoritar cu USR si care se mai gasesc, dar si cu peeseedeee
    Binentlees USR-ul fara Reper, CURAJ, si ceilalti independenti desprinsi de-a lungul timpului (politeanu, stefanescu, valeriu nicolau) nu vor avea nici o sansa sa sara de 20%
    USR si Lasconi au un culoar , cu aur si sos care canibalizeaza din PSD si PNL (conform unei analize pe cifre aparute dupa alegeri), dar depinde de ei daca vor pastra orgoliile sau vor sti sa stranga randurile

  5. Sorry, nu era raspuns! In schimb:
    * Oare de ce au incetat demonstratiile?

  6. Stati linistiti, este un singur ciolan si multi dulai. Cum sa lase asa ceva sa le scape?
    De la iesirea USR-ului de la guvernare ati consumat tone de cerneala stimati ziaristi cu asa zisa ruptura intre PNL si PSD. Nu se va intampla nimic, sunt ca fratii. Sunt si vor mai fi inghionteli, ceva vorbe aruncate aiurea, dar atat.

  7. E manevra clasica, raman fara bani la buget, se prefac ca intra in conflict, atat PSD ai PNL vor iesi de la guvernare. Si-au umplut buzunarele ambele partide si vor intra in opozitie, lasand sa se sparga oalele in capul.celor vare vor veni dupa ei.

  8. Câteva opinii:
    – dacă pnl iese de la guvernare sperând să crească în sondaje, se înșală și va rămâne bun ieșit!
    – Ciuca nu va fi votat Președinte chiar dacă prinde turul 2.
    – că e posibilă o criză politică în ultimele 3-4 luni, nu contest, pentru că s-ar putea să fie chiar una regizată de pe acum, prin consens, ca motiv de neaplicare, de suspendare sau prorogare a legii pensiilor pentru care nu au bani s-o înfăptuiască.

  9. Trompețică, probabil nu îți dai seama, dar tocmai ai recunoscut ca guvernarea PNL-PSD înseamnă stabilitate. Sigur, noi știm ca tu știi asta, doar ca nu poți spune ca nu se potrivește cu agenda deontologică pro-USR.

    • stabilitate zici pnl-postache ? la furt, doar atat!
      in economie nu e deloc stabilitate din moment ce tot cresc taxele pentru afaceri, din moment ce suntem pe locul 1 la infratie lovind in toata lumea , stabilitatea in eliberarea infractorilor, stabilitatea in subperformantele in educatie , stabilitatea in a avea un stat slab in general , care nu e in stare sa faca reforme (decat pentru SPECIALI) necesare pentru dezvoltarea noastra a TUTUROR(!!) , care nu e starea sa acopere fondurile UE / PNRR .. astea sunt stabilitatile PSDNLUDMR!

    • „stabilitatea” e termenul folosit de MUHANIS pentru a justifica alianta cu PEEESEEDEEE, deci „stabiliatea” inseamna starea de sluga a PSD in continuare (care se va accentua , pierderea presidentiei, procente mai mici, tradari) .. daca vor iesi din „stabiliate” creaind instabilitatea politica nu inseamna decat ca nu sunt deloc ei stabili , schimband si USR si peeseedee intr-un mandat electoral .. acum alege-o pe aia care ti se pare convenabila si te face fericit :)))

  10. PNL avea un post de director la ape la Argeș. A numit un consilier județean care înainte de locale a defectat și a trecut la PSD. A cerut schimbarea dl general? Nu. Demnitatea unui ostaș așa se tine?

    • „Este o strategie de partid pe care daţi-mi voie să o gestionez aşa cum consider eu că este cel mai bine” — Ciucă, despre candidatura lui Dumitrescu (Bentley/Lamborghini) la CJ Prahova 2024

  11. Nu! Raspunsul la intrebarea retorica din titlu. Nea Nicu asta e deja compromis, dar PNL poate mai are o sansa daca se leapada de el si de mos Klaus.
    Nici pe Lasconi nu o vad sa-l bata pe Geoana/Marcel fara sprijinul PNL. Cine stie, poate fortele anti-PSD ramase in tara asta reusesc sa scoata din joben un candidat credibil in ultimul moment.

  12. Nicu&Marcel doua scursuri ale politicii Românești

  13. hai, ma, ce naiba, n-ati auzit ca doneaza castigurile din vanzarea cartii?!

  14. Se despart pe naiba. Sunt ca frații gemeni, ”cearta” e pentru naivii care mai cred în liberali.

  15. Ceilalti si-au scris cartea in inchisoare, ciuca, in libertate. De fapt, asta spune totul despre ciuca, plagiatul si scrierea unei carti pe banii nostrii. Greata. De om. Cred ca a copiat din clasa intai. Cam acesta este genul.

  16. Am mai văzut filmul ăsta! PSD și PNL sunt același partid de mafioți, trădători de neam și de țară care de 33 de ani ne fură continuu.

  17. O curiozitate am si eu, daca PNL iese de la guvernare, domnul Chirica ce face, se intoarce la PSD sau ramane in PNL? intreb pentru un prieten ca nu stie saracul pe care aripa a FSN sa mizeze.