Se schimbă garnitura în zona de anti-corupție din Republica Moldova: Juristul cu studii la Oxford, Iulian Rusu, numit director la Centrul Național Anticorupție
Parlamentul Republicii Moldova l-a votat joi pe Iulian Rusu, în calitate de nou director al Centrului Național Anticorupție (CNA), după candidatura sa a a fost anunțată miercuri. Nu mai puțin de 57 de deputați din 101 și-au dat votul pentru această candidatură, aceștia fiind din formațiunea e guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate.
Iulian Rusu a declarat, joi, în plenul Parlamentul că nu dorește să desființeze instituția, așa cum a fost acuzat de opoziția prorusă.
„Important este să se ia o decizie clară pe modelul care urmează. La moment CNA și Parchetul Aanticorupție (PA) lucrează în tandem, dar competențele sunt totuși diferite. Deci, trebuie să luăm o decizie, ce facem: ne focusăm pe dosare de corupție mică sau totuși stârpim corupția mare? Deci, această este o întrebare cu care voi reveni, inclusiv cu soluții potențiale în Parlament. Eu sunt sigur că noi vom reuși să curățim organele de drept de elemente de corupție, pentru că asta este mai mult de jumătate din succes”, a mai spus Iulian Rusu.
Pe de altă parte, comuniștii din socialiștii din opoziție s-au opus acestei numiri, invocând lipsa unui concurs în acest sens. Replica pro-europenilor a fost că fostul director al CNA, Ruslan Flocea, a fost ales printr-un concurs trucat de socialiști și că, în mai bine de doi de mandat al acestui, instituția nu s-a mișcat absolut deloc pentru eradicarea corupției.
Anterior, Iulian Rusu a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, acolo unde a fost cooptat în echipa ministrul Sergiu Litvinenco în octombrie 2021. Litvinenco a declarat în repetate rânduri că ar dori unificarea instituților anticorupție de la Chișinău într-una singură pe modelul DNA-ului din România.
Absolvent de Oxford cu viziuni reformiste
Iulian Rusu este de profesie jurist și este absolvent al Universității Oxford, cu titlu de magistru în drept. Are o experiență în zona juridică de 20 de ani. În ultimii trei ani, a deținut funcția de director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și a contribuit cu expertiză valoroasă în mai multe proiecte și activități ce țin de sectorul justiției și anticorupție.
„Justiția din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă de încredere datorată, printre multe, de lipsa de integritate a actorilor din sectorul justiției. Societatea percepe lipsa de integritate prin intermediul investigațiilor jurnalistice care dezvăluie cazuri grave de conflict de interese, averi nejustificate, stil de viață luxos și legături cu politicul dar și cu crima organizată”, scria Iulian Rusu în aprilie 2021 într-un editoral pentru buletinul de politică externă al APE și FES.
El a criticat atunci lipsa de profesionalism din instituțiile din zona de justiție.
„Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), dar și s-au consolidat pozițiile Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA), nu există finalitate pe dosare de rezonanță, iar judecători și procurori controversați sunt în continuare în sistemul justiției”, opina Rusu.
Avere și interese
În declarația sa de avere, Iulian Rusu a trecut două apartamente în Chișinău de 124 și respectiv 77 de metri pătrați, un teren la Orhei și două autobile – un Mercedes B250E din 2015 și un Audi A4 din 2006. Din activități de consultați și ca expert juridic intern și internațional, Iulian Rusu a obținut în 2021 circa 1,2 milioane de lei (aproape 60.000 de euro).
Anterior numrii lui Iulian Rusu în fruntea CNA, fostul director al CNA, Ruslan Flocea, a fost revocat pe 18 noiembrie 2021, după ce Parlamentul a constatat „o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare” a instituției. Anterior, Flocea fusese consilier prezidențial la fostul președinte prorus Igor Dodon.
„Nu există rezultate […] pe domeniul investigării schemelor de corupție, prevenirea și combaterea corupției, identificarea corupției în domeniul justiției. Lipsește un control managerial eficient în cadrul CNA. Nu au fost întreprinse măsuri suficiente de combatere a corupției în interiorul CNA. […] Propun revocarea directorului CNA, Ruslan Flocea”, a declarat atunci președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.
Foto: noul director al CNA, Iulian Rusu. Sursa/Facebook Iulian Rusu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.