G4Media.ro

Se schimbă regulile pe Everest: Alpiniștii trebuie să-și strângă fecalele în saci…

sursa foto: Unsplash/ Ted Bryan Yu

Se schimbă regulile pe Everest: Alpiniștii trebuie să-și strângă fecalele în saci biodegradabili până la una din tabere (propunere)/ Cauza: Poluarea excesivă cu deșeuri umane, spun autoritățile

Alpiniştii de pe Muntele Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, se pregătesc pentru o schimbare de protocol atunci când sezonul va începe luna viitoare, cu o nouă regulă privind eliminarea propriilor fecale în timp ce urcă şi coboară de pe munte. Poluarea cauzată de deşeurile umane pe Everest reprezintă o problemă de mulţi ani. Ca răspuns, în acest sezon, autorităţile au impus ca alpiniştii să îşi îndepărteze fecalele de pe munte folosind saci biodegradabili, transmite News.ro.

Un oficial din cadrul municipalităţii rurale Pasang Lhamu, una dintre autorităţile responsabile de partea nepaleză a muntelui, a declarat că este vorba de o schimbare permanentă a regulilor, potrivit The Guardian.

„Prin impunerea obligativităţii folosirii pungilor biodegradabile, sperăm să iniţiem o schimbare pozitivă semnificativă şi să protejăm acest sit de patrimoniu mondial de alte daune cauzate de … poluarea cu deşeuri umane”, a scris preşedintele municipalităţii, Mingma Sherpa, într-un e-mail.

„Aceasta va fi o practică permanentă din următorul sezon al Everest Summit”.

Allan Cohr este un alpinist australian şi proprietarul companiei Everest One, care organizează expediţii pe munte. El se pregăteşte pentru o altă excursie în acest sezon şi a declarat că şerpaşul şef al companiei sale a primit detalii despre modul în care vor funcţiona regulile de la Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC), autorităţile nepaleze care gestionează deşeurile în zona de trekking de pe Everest.

„Ei vor da fiecărui alpinist un număr de saci wag, deci sunt sacii de gheaţă pentru reducerea deşeurilor. Acestea au o compoziţie chimică în interior care întăreşte fecalele şi elimină mirosul”, a declarat Cohr.

„Le înmânează tuturor alpiniştilor şi tuturor şerpaşilor, foloseşti aceste pungi în Tabăra I, Tabăra III şi Tabăra IV sau în orice altă locaţie unde trebuie să mergi… iar apoi, din câte am înţeles, totul este adunat în Tabăra II şi dus cu avionul. Ei spun că vor verifica bagajele, nu ştiu dacă vor face asta sau nu”.

Anterior, se aştepta ca alpiniştii să sape gropi pentru a-şi elimina deşeurile.

Asociaţia de alpinism din Nepal, care poate elibera permise pentru alpinişti, nu şi-a actualizat încă instrucţiunile. Site-ul său de internet le cere oamenilor să „defecheze în găuri mici individuale pe care să le acopere cu zăpadă după utilizare”. Grupurilor li se spune să folosească latrine temporare săpate la cel puţin 20 cm adâncime.

În cazul în care alpiniştii nu pot săpa gropi, asociaţia cere ca deşeurile umane să fie lăsate expuse la soare, „în acest fel, descompunerea va fi mai rapidă”.

Cohr a salutat schimbarea regulilor. „Sus pe munte este atât de frig, cu lipsa de oxigen şi microbii naturali, încât fecalele pur şi simplu nu se descompun, ci rămân acolo unde sunt aşezate. Pot sta acolo pentru o eternitate”.

Alpinistul şi scriitorul Alan Arnette, care a escaladat Everestul în 2011, este sceptic cu privire la faptul că autorităţile vor merge până la capăt.

„Nepalul are o lungă istorie în ceea ce priveşte aceste anunţuri… nu ştiu dacă le vor pune în aplicare”.

„Sacii ar fi trebuit folosiţi cu zeci de ani în urmă. S-a făcut pe Denali în Alaska, pe Aconcagua în Argentina şi pe Muntele Vinson în Antarctica”, a spus Arnette.

De asemenea, el s-a arătat îngrijorat de capacitatea Nepalului de a elimina în mod corespunzător cantităţi mari de deşeuri umane.

„Nepalul va trebui să treacă printr-o curbă de învăţare în acest sens”.

În luna martie, singurul membru supravieţuitor al expediţiei de alpinism care a atins pentru prima dată vârful Muntelui Everest a criticat numărul de oameni de pe cel mai înalt vârf din lume, spunând că este prea aglomerat şi poluat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...