G4Media.ro

Se teme Biden de Putin? Cazul MiG-urilor poloneze

Sursa foto: Facebook/ NATO Allied Air Command

Se teme Biden de Putin? Cazul MiG-urilor poloneze

Președintele Joe Biden a respins personal planul ca Ucraina să folosească avioane de luptă poloneze ce ar fi urmat să fie transferate la o bază aeriană americană din Germania, în ceea ce criticii descriu drept un semn de slăbiciune din partea liderului de la Casa Albă în fața amenințărilor repetate cu represalii făcute de Vladimir Putin. Republicanii l-au acuzat pe președintele democrat că este „timid” și că se retrage „de fiecare dată când Putin spune bau,” după ce nu a aprobat propunerea Varșoviei.

Un fiasco cu avioane de luptă

Un dezacord public neobișnuit cu privire la propunerea poloneză de a-și trimite avioanele de luptă în Ucraina – o idee pe care însă Pentagonul a respins-o – a provocat un val de reacții la Washington săptămâna trecută.

Totul a început după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut congresmenilor americani ajutor pentru a furniza armatei sale mai multe avioane de luptă MiG-29 de fabricație rusească – avioane pe care piloții săi știu să le piloteze. (În acest moment, Ucraina are între 30 și 70 de aparate MiG-29).

Inițial, Casa Albă a spus că va încerca să ajute Ucraina să le obțină din Polonia – înlocuind avioanele trimise de Polonia cu aparate fabricate în Statele Unite – dar a adăugat că va fi dificil să transfere aeronavele în Ucraina.

Marțea trecută, Polonia a anunțat că va trimite avioanele sale MiG, „imediat și în mod gratuit,” la baza aeriană americană de la Ramstein, în Germania, ca pas intermediar înainte de a fi transferate spre Ucraina.

„În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este gata să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor.”

Argumentele Casei Albe

Anunțul guvernului din Varșovia i-a surprins pe oficialii americani. În cursul zilei de marți, Pentagonul a emis o declarație în care spunea că trimiterea de avioane care zboară dintr-o bază SUA/NATO din Germania în spațiul aerian contestat nu va funcționa.

„Pur și simplu nu ne este clar că există o rațiune de fond pentru aceasta,” a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Vom continuă să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Poloniei este una sustenabilă.”

Kirby a adăugat că un astfel de transfer prezintă un „risc ridicat” al unui răspuns rusesc care va duce la o escaladare militară cu NATO. „Apreciem că adăugarea aeronavelor la inventarul ucrainean nu va schimbă semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene în raport cu capacitățile ruse,” a adăugat el.

Oficialii americani au subliniat în repetate rânduri poziția SUA conform căreia decizia privind avioanele de vânătoare reprezintă în cele din urmă una pe care trebuie să o ia guvernul polonez. Liderii de la Varșovia au spus însă că națiunea lor va acționa doar în coordonare cu aliații.

Rusia, susțin oficialii americani și NATO, ar putea vedea avioanele de luptă pilotate de ucraineni decolând dintr-o națiune NATO – indiferent dacă este Polonia sau o bază americană în Germania – și intrând în luptă ca un act beligerant din partea alianței vestice.

Există, de asemenea, îngrijorare din partea americanilor și NATO că, în fața atacurilor susținute ale Rusiei, Ucraina va rămâne fără aerodromuri operaționale pe propriul teritoriu.

„POTUS (președintele SUA) va face ceea ce armata îl sfătuiește aici, iar sfatul acum este să nu facă acest lucru și, în schimb, să trimită guvernului ucrainean mai multe lucruri de care se pot folosi bine,” a declarat un oficial înalt al administrației pentru POLITICO.

Ucraina are „multe avioane cu care deja nu zboară prea mult din cauza apărării aeriene ruse.” Oficialul a adăugat că „nu este clar ce realizează trimiterea mai multor avioane.”

Așa cum au declarat trei oficiali americani, scepticii din Administrația Biden au respins ideea de a da undă verde transferului avioanelor poloneze în Ucraina, iar președintele Biden a fost de partea acelor sceptici.

Rugămințile republicanilor

Republicanii au reacționat imediat la decizia Casei Albe. Senatorii partidului de opoziție au implorat Administrația Biden să-și schimbe poziția și să permită transferul avioanelor de luptă MiG ale Poloniei către ucraineni.

Patruzeci de senatori republicani au semnat o scrisoare a senatorilor Joni Ernst (Iowa) și Mitt Romney (Utah) prin care îl îndeamnă pe președintele Biden să răspundă la cererea lui Zelenski, care le spusese congresmenilor de la Washington că, dacă SUA nu îl ajută cu o zona de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, să trimită măcar mai multe avioane pentru că forțele sale să se apere împotriva atacului din Rusia.

În scrisoare se afirmă: „Nu putem permite lui Putin să obțină un avantaj din cauza eșecului de a oferi ucrainenilor armamentul, muniția, echipamentul de comunicații și proviziile medicale necesare. Sprijinirea luptei Ucrainei pentru libertate împotriva invaziei tiranice și fără drept a teritoriului suveran al Ucrainei este printre misiunile cele mai urgențe cu care Occidentul s-a confruntat într-o generație.”

„Vă implorăm să direcționați imediat Departamentul Apărării pentru a facilita transferul de aeronave, sisteme de apărare aeriană și alte capacități de către și prin partenerii noștri NATO imediat,” se spune în scrisoare.

„Destul cu vorbăraia. Oamenii mor. Trimiteți-le avioanele de care au nevoie,” a spus senatorul Romney, în timp senatoarea Susan Collins (Maine) a afirmat și ea că este greu să vezi distrugerile – în special atacul aerian rusesc asupra unei maternități – și să te opui furnizării către ucrainieni „a acestor avioane esențiale.” La rândul ei, Ernst a declarat: „În fiecare oră care trece în care nu intensificăm ajutorul nostru, fie că este legal sau de altă natură, avem ucraineni care mor. Trebuie să oferim tot ce putem.”

Senatorii din Partidul Republican au respins argumentele Administrației Biden, spunând că SUA trebuie să-și respecte angajamentele și să îi ofere lui Zelenski ceea ce are nevoie pentru a apăra Ucraina, în condițiile în care oamenii obișnuiți se înarmează într-un un efort eroic de a-și salva țara.

„Vă implorăm să acționați fără întârziere pentru a furniza puterea aeriană necesară urgent, care va consolida capacitatea forțelor armate ucrainene de a-și apăra țara și de a ajută la salvarea vieților civili,” au scris senatorii republicani. Aceștia au respins îngrijorarea Pentagonului că transferul avioanelor prin NATO ar fi privit de Rusia drept provocator într-un moment în care SUA trimite deja rachete antiaeriene și alt sprijin militar ucrainenilor.

Senatorii au susținut, de asemenea, că problemele logistice pe care administrația le-a ridicat împotriva înlocuirii MiG-urilor poloneze cu F-16 americane, care au fost promise în altă parte, ar putea fi gestionate în alte moduri, de exemplu cu alte avioane excedentare aflate în posesia americanilor.

Liderul republican din Senat, Mitch McConnell (Kentucky), a criticat Team Biden pentru că se mișcă prea încet pentru a trimite ajutor militar în Ucraina. (Congresul a dat joia trecută aprobarea finală unui pachet de asistență militară și umanitară de 13,6 miliarde de dolari).

„Această administrație a fost cu un pas în urmă fiecărui pas,” a spus McConnell. „Ucrainenii au nevoie de avioane, au nevoie de echipamente cu care să lupte. Au nevoie de această asistență și au nevoie de ea chiar acum.”

Criticile republicanilor au avut succes, după ce o parte din democrați s-au alăturat solicitărilor de a trimite avioanele Ucrainei. În ultimele zile, mai mulți membri ai partidului lui Biden au făcut declarații publice prin care cereau ca administrația de la Washington să permită schimbul propus de Polonia, în ceea ce comentatorii descriu drept o creștere a numărului de congresmeni care adoptă poziții din ce în ce mai dure la adresa Moscovei și de susținere a înarmării Kievului cu aparate de luptă.

Val de critci

Raționamentele Casei Albe legate de refuzul de a acceptă aparatele poloneze nu i-au satisfăcut pe criticii conservatori din SUA, care l-au acuzat pe Biden că este „timid” și „se teme” de liderul de la Moscova.

Senatorul Mitt Romney a spus: „Cred că există sentimentul că ne temem de ceea ce ar putea face Putin și de ceea ce ar putea considera el drept o escaladare. Este timpul ca el să se teamă de ceea ce am putea face noi. Adevărul este că armata lui este expusă în Ucraina, blocată, nealimentată, fără combustibil, se află într-o poziție foarte precară. Trebuie să se gândească la ce se întâmplă dacă ne provoacă pentru că (forțele lui) ar putea fi distruse de forțele NATO.”

„Decizia lui Biden de a bloca Polonia să trimită MiG-29 în Ucraina este jalnică,” a scris pe Twitter și senatorul republican Tom Cotton. „Este o slăbiciune, iar rațiunea administrației nu are sens. Cum sunt avioanele ‘lucruri care escaladeaza’ (situația) când noi deja trimitem acolo rachete Javelin.”

În opinia acestuia, „nu există informații despre faptul că aceste aeronave, într-un fel unic, vor reprezenta o escaladare în ochii lui Putin. Aceasta este doar decizia politică a președintelui și este o decizie ridicolă și face ca Statele Unite să pară ridicole. Este încă un exemplu în care Joe Biden i-a permis lui Vladimir Putin să-l facă să dea înapoi spunând bau. Dacă continuăm să clipim de fiecare dată când Vladimir Putin spune bau, el nu se va opri în Ucraina, nu se va opri în Europa.”

Iar New York Post a fost la fel de tranșant: „Lăsând la o parte umilirea publică a unui aliat cheie, reacția SUA trimite lumii cel mai rău semnal posibil – și anume că Polonia este singură, ridicând implicit întrebarea răspunsului NATO la o ipotetică răzbunare rusă împotriva țintelor poloneze, în cazul în care Polonia merge mai departe cu această inițiativă.”

De altfel, criticii susțin că decizia Casei Albe de a nu trimite avioanele necesare Kievului este „inexplicabilă și fără logică,” având în vedere că Statele Unite furnizează deja Ucrainei sisteme antiaeriene și antitanc, capacități de informații și de război cibernetic.

„Tot acest ajutor trebuie să treacă granițele NATO pentru a ajunge în Ucraina, la fel ca MiG-urile. Orice altceva în afară de capitularea necondiționată a Ucrainei riscă să nemulțumească Kremlinul. Nu există nicio rațiune legală, morală sau militară care să susțină respingerea MiG-urilor, dar să permită alte asistențe cu arme avansate, doar frică și sofistică,” a scris John Bolton, fostul consilier de securitate națională pe timpul lui Donald Trump.

În plus, Bolton susține că nici celelalte argumente ale administrației de la Washington nu stau în picioare la o analiză atentă. De exemplu, fostul oficial afirmă că Casa Albă s-a declarat „surprinsă” de anunțul intempestiv al Poloniei privind posibilitatea de a transfera rapid avioanele, deși secretarul de stat Anthony Blinken declarase cu câteva zile înainte că Statele Unite suțineau transferul aparatelor și că înțelegerea nu mai trebuia decât să fie aprobată (se presupune, de către președintele Biden).

Administrația americană a mai afirmat că Polonia ar fi putut face singură transferul aparatelor. Bolton afirmă că, „în calitate de aliat de încredere, Polonia dorea asigurarea că liderul NATO – adică Statele Unite – susținea ideea. Altfel, echipa lui Biden s-ar fi plâns că Polonia ar fi adoptat o atitudine periculoasă.”

În sfârșit, John Bolton s-a referit și la ideea promovată de Casa Albă și de Pentagon că Ucraina nu avea nevoie de avioane. „Dar Biden a precizat de mult timp că Statele Unite nu vor avea niciun rol combatant activ în război. De ce să subminați judecata celor implicați efectiv în luptă, când este în joc însăși supraviețuirea țării lor, mai ales în condițiile în care nu există niciun cost efectiv pentru Washington?”

Fostul consilier pe securitate națională afirmă că „oricare ar fi valoarea operațională precisă a MiG-urilor poloneze, un astfel de semn tangibil al sprijinului american și al NATO ar fi putut fi încurajator. Având în vedere că atât MiG-urile, cât și zonele de excludere aeriană nu mai sunt în cărți, opțiunile Ucrainei se îngustează,” lucruri care fără îndoială au avut efecte directe asupra moralului nu doar la Kiev, dar și la Moscova.

„Casa Albă a oferit numeroase argumente pentru respingerea transferului MiG, atât de multe încât sugerează un efort disperat de a ascunde motivul real: Biden este intimidat de președintele rus Vladimir Putin,” concluzionează Bolton, referindu-se la episodul pe care Wall Street l-a caracterizat drept „un fiasco” pentru Casa Albă.

Surse: AP, BBC, Washington Post, POLITICO, Wall Street Journal, New York Post

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Una e sa porti grija a 350 de milioane, si alta e sa fii un blogaras.

    • Doar vi se pare. Cum vi s-au părut și celelalte, dvs propagandiștilor pro-sovietici, și au ieșit fix pe dos decât vi s-a părut. La fel o sa fie și acum.

    • Draggy,
      Ia spune propagandistule pro occidental, ai vrea ca NATO să intervină să scoată Rusia din Ucraina ?

  2. De aia i-a paralizat economia si a trimis tancuri in europa. Sa nu mai zicem de cate miliarde a dat arme ucrainei.

  3. g4 n-are teama de nucleare. E bine, mergem in bunkerul g4. Inscrierea in comentarii, locurile sunt limitate.

    • Tuturor ne e teama de nucleare. Incusiv rusilor. Asa ca nu vor fi folosite decat in caz de pericol existential al unei puteri nucleare. Ceea ce nu e cazul. Razboiul se va purta cu arme conventionale, acolo unde Rusia nu detine suprematia. Ca daca o detinea, Ucraina nu ar mai fi existat acum.

  4. Intrebarea e cine iubește atât de mult Ucraina încât sa riște un război nuclear. Biden nu, putin da.

    • Putin e doar un sandilău care se iubește doar pe el. Va auziți ce gogomanie ați spus, o iubește mai mult pentru că vrea să o distrugă cu arme nucleare?

    • Iubire cu sangele altora? Asa iubea si Ceausescu tara dar cu pretul sangelui altora.
      Niste gunoaie care merita smoala vesnica daca exista asa ceva.

  5. Odată ce pleacă avioanele către Ucraina dintr-o bază americană sau poloneză, din acel moment USA sau Polonia este implicată în conflict. Experții militari au judecat corect, peste gargara policianistă. Nu avem nevoie de WW3, nebunul de la Kremlin e în stare de orice. Nu e vorba de timiditate, e vorba să fii rațional.

    • Asta e si dorinta lui Ze. Avioanele ii sunt inutile.

      Dupa a doua zi de razboi, nu am mai vazut nici macar filme desenate in 3d cu avioane ucrainiene. Nici macar la limbistii ca talapaga si gadea. Avioane mai sunt, dar niciunul nu se poate ridica, pentru niciun aeroport militar ucrainean nu este lasat nesupravegheat. Toate avioanele acelea vor fi recuperate de Rusia in cursul procesului de dezarmare.

      Ze vrea doar sa faca razboi intre Rusia si Polonia. Dar polonezii si-au invatat lectia in 1945, la batalia Varsoviei, asa ca ii lasa pe dusmanii lor, banderistii, sa moara in lupta cu ceilalti dusmani ai Poloniei, putinistii. Ghinion.

    • Numai bazaconii spuneți, nici nu e de mirare de ce propaganda pro -sovietica merge așa de rău. Lăsând la o parte că habar n-aveti ce-s aia banderisti, ați auzit dvs ceva dar n-ați înțeles prea bine, de ce Polonia, daca ar vrea sa ii lase să se bată între ei, insistă pe lângă americani să le dea avioanele,.cu riscul escaladării conflictului și la ei? Vedeți că sunteți pe dinafară? Și ce proces de dezarmare face Rusia, va auziți ce aiureală spuneți, de va râd și curcile? Nici măcar fieroteniile alea ruginite de și le-au abandonat pe acolo nu o sa și le mai recupereze, cand vor pleca cu coada intre picioare.

    • Acelasi argument ca si pe vremea lui Hitler! Vai de mine,sa nu l suparam! Ce pierzi din vedere e ca dilii de felul asta nu stiu altceva decit de bâtă! Doar pe ea o respectă!Mai bine acum,decit mai tirziu.

  6. Deja, mai mulți experți militari și-au spus părerea mai sus, cu privire la ”frica” președintelui american. totuși, din punctul meu de vedere, furnizarea echipamentelor militare necesare Ucrainei nu va trebuie mediatizată; tocmai de aceea, avioane vor fi fost deja vopsite corespunzător și trimise în teatrul de război, odată cu clamarea opoziției americane în această privință. Piticul atomic se teme cu adevărat de neputința sistemului său militar, continuând să joace la cacealma cu viețile a milioane de ”frați” ucraineni. complice la crimele de război îi este șeful popimii ruse, înalt auritul chiril, zis și popa hoțu

  7. eu cred ca asta e doar o sceneta, adica nu cred ca se apucau polonezii sa vb asa de florile marului fara ca inainte sa fi discutat despre manevra asta in cadrul NATO. la naiba, daca nu e asa, situatia e foarte grava, adica…nu e ca si cum eu i-as imprumuta vecinului masina sau o roaba, right?…
    acum nu stiu cum totusi ar putea sa faca pe nv manevra asta, nu se transporta pana la urma ceva ce nu se poate observa, atat pe radar cat si vizual.

    oricum, atacul asupra bazei militare din Lyov se pare ca a fost facut din spatiul aerian rus, adica de la niste sute bune de km…chestie care ma face sa ma gandesc ca poate le este cumva frica sa intre prea des in spatiul aerian ucrainian (sau cel putin acolo s-au codit), fie din cauza sistemelor antiaeriene fie din cauza avioanelor de vanatorare ucraniene. sau poate, in cazul asta, de faptul ca era fix langa granita cu polonia si poate se intampla un alt eveniment ca-n turcia cand turcii au doborat un suhoi 24.
    per total insa, aviatia militata rusa pare a fi avut un rol foarte mica in „actiunea militara speciala” de pana acum, baza pare a fi pe blindate, rachete si sisteme terestre. nici marina n-a miscat foarte multe, desi putea sa faca multe stricaciuni.

  8. Recomand mai multa rigoare la sursele si canalele de informatii. In legatura cu avioanele poloneze verificati urmatoarea stire
    https://www.elmundo.es/internacional/2022/03/11/622b4d55e4d4d80c0d8b4580.html

  9. Am postat un glosar referitor la doctrina armelor și eventualelor conflicte nucleare, scris de un expert, Jack Nichols, în contextul războiului actual. Păcat că nu publicați, sunt cititori care știu engleză . Sau nu vi se pare a fi pe linie ? Serios ? Cu toate bazaconiile de aici pe care le publicați în formă vărsată ?

  10. Recomand mai multa rigoare la sursele si canalele de informare. In legatura cu avioanele poloneze , nu s-au trimis din cauza unei scapari

    https://www.elmundo.es/internacional/2022/03/11/622b4d55e4d4d80c0d8b4580.html

  11. Hehe, presedintele republican (Trump, daca va amintiti de el) stia sa faca doar „bau” si sa laude geniul lui putin. Am senzatia ca razboiul din Ucraina chiar o sa faca oarece republicani sa schimbe tabara. Biden e infinit mai putin galagios decat Trump, dar SUA lucreaza intens (prin lobby si diplomatie), in intreaga lume, impotriva rusiei.
    Cat despre avioane, rachetele Stinger, folosite cu cap, pot face ravagii printre elicopeterele si avioanele rusesti. Si daca chiar se livreaza vreun echipament „game-changer” in Ucraina, sigur se va face fara zgomot in presa.

  12. Ce nu mentioneaza articolul este:
    -nu exista nici un razboi, nici o agresiune care sa nu fie pe placul lui John Bolton. Cazul de fata este prima data cand acest agent al complexului militaro-industrial are dreptate.
    -Romney este o voce singuratica printre republicani. Trump si multi de la Fox News inca il pupa in posterior pe Putin. Iar McConnel il critica pe Biden orice ar face.
    Altfel bravo, asa e, guvernului american nu-i pasa de Ucraina si nu stiu ce sa faca cu Putin.
    Poporul american e de partea ucrainienilor in proportie zdroitoare, dar din pacate nu ei decid, ci corporatiile care detin acel guvern.

  13. N-ati inteles mesajul: sa dam un semn ca suntem alaturi de Ucraina. Adica avioanele nu salvau neaparat Ucraina din ghearele rusilor, ci era un semn ca NATO poate mai mult decat niste rachete Juvelin. Mesajul conteaza , chiar daca morcovul este in fundul lui Biden intrat cu tot cu verdeata.

  14. Jay….asa este..

  15. O decizie importanta nu se ia funcție de curaj sau teama. Trebuie sa fie rațională. Iar în cazul războiului Rusia Ucraina, administrația Biden a data dovada de rațiune. Sibasa și trebuie. Trebuie făcut orice pentru a nu angrena popoarele intr-o conflangratie mondiala. Nu ar folosi nimănui. Articole de genul asta nu sunt altceva decit băiatul.batuliinprin gard.