G4Media.ro

Se triplează sancțiunile pentru aruncarea gunoaielor în locuri nepermise, la Tg. Mureş…

Sursa foto: Captură video

Se triplează sancțiunile pentru aruncarea gunoaielor în locuri nepermise, la Tg. Mureş / Se ajunge la sancțiuni de până la 45.000 de lei

Amenzile pentru persoanele fizice se majorează de la 10 – 20.000 lei, cât era până acum, la 30 – 45.000 de lei. Pentru persoanele juridice acestea rămân la 50- 70.000 de lei, anunță Agenția de presă Rador.

Anul trecut, Poliția Locală Tg. Mureș a dat sancțiuni de aproape 1,2 milioane de lei, pentru nereguli în privința depozitării și colectării gunoaielor menajere. Majoritatea amenzilor au fost date firmei ce colectează deșeurile pe raza municipiului, a precizat pentru Radio Tg. Mureș reprezentantul Poliției Locale Tg. Mureș, Vasile Sită.

„Au fost aplicate, în cursul trecut, peste 200 de sancțiuni contravenționale pentru depozitarea deșeurilor în alte locuri decât cele prevăzute, sau crearea unor rampe clandestine, în valoare totală de peste 150.000 de lei. În ce privește actuala firmă de salubritate, până la data de 10 ianuarie, au fost încheiate 520 de procese verbale cu sancțiune în valoare totală 1.040.000 de lei, iar această acțiune de supraveghere a respectării graficului de colectare a deșeurilor din municipiul Tg. Mureș, va rămâne în permanență în atenția cadrelor Direcției Poliția Locală”, spune Vasile Sită.

În Reghin, sancțiunile au fost date anul trecut pentru nerespectarea protecției mediului, deșeuri pe spații verzi sau nereguli privind salubrizarea, spune șeful Poliției Locale, Vasile Marian. „Poliția locală a aplicat 198 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de 63.100 de lei, pentru aruncarea sau depozitarea de gunoaie, pentru deversarea de ape uzate din gospodării pe domeniul public, în șanțuri, aruncarea de gunoaie pe spații verzi în alte locuri decât cele special amenajate. Inclusiv, cu ajutorul camerelor cu care supraveghem patru puncte de colectare a deșeurilor, am sancționat cetățenii pentru depozitarea gunoiului lângă europubele”, explică polițistul local.

Modificările noii legi se referă la sancțiuni privind aruncarea, ascunderea și abandonarea deșeurilor, în legea veche apărând doar abandonul acestora.

Totodată, se sancționează nu doar eliminarea, ci și deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.

Consilierul local Claudiu Maior este autorul a mai multor proteste în municipiu, după ce a semnalat modul deficitar în care se strânge gunoiul.

Este autorul petiţiei online „Stop gunoaielor la Târgu Mureş – Vrem restituirea taxei de salubritate”, iniţiată în prima parte a lunii noiembrie, după ce gunoiul din municipiu nu a fost ridicat timp de câteva zile, în urma schimbării operatorului în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Mureş.

Primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán, a spus că municipalitatea a făcut tot ce ţine de ea, aplicând operatorului, prin Direcţia Poliţia Locală, amenzi de circa 800.000 lei.

„Am sancţionat operatorul de salubritate şi vom continua să monitorizăm modul de colectare al deşeurilor din oraş. Au fost aplicate aproape 400 de amenzi şi am informat Direcţia de Sănătate Publică cu privire la situaţia salubrizării din oraş, care a precizat că, după părerea lor, nu ar fi situaţie de urgenţă în oraş”, a arătat primarul din Târgu Mureş.

Disfuncţionalităţile în ridicarea gunoiului la Târgu Mureş şi în celelalte 18 unităţi administrativ-teritoriale cuprinse în zona a 2- a în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ au apărut în urma schimbării operatorului, în urma licitaţiei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Puteti pune si 1 milion daca nu se aplica amenzi 🙂
    Orice lege este neexistenta atata timp cat nu este aplicate e Politie.

    Pentru a aplica o lege si a sanctiona este nevoie ca politistii sa iasa pe teren, cei de la circulatie, cei de proximitate, cei de la locala …. Nu prea ii vad prin cartiere si daca sunt prezenti si le atragi atentia ca ignora pe cei care incalca legea, iti dau tie amenda 🙂

    In concluzie, buna initiativa, dar trebuie sa si aplicati aceste legile, altfel sunt doar niste iscalituri pe hartie 🙂

  2. Greu de aplicat…de când cu noua firmă angajată pentru salubrizare,tot orașul e un morman de gunoi,mizeria debordează „locurile permise”…