Efectele secetei prelungite: seacă ”Delta din Carpați” și Delta Văcărești / Apa se evaporă, peștii mor, iar mai multe specii de păsări sunt în pericol / ”Întregul ecosistem se va distruge” / Canicula va continua și în această săptămână
Seceta persistentă din această vară a uscat pământul şi a înghiţit celebrele lacuri din judeţul Braşov, din comuna Dumbrăvița. Același lucru se întâmplă și în București, la Parcul Natural Văcărești, acolo unde mai multe bălți a rămas doar noroi sau sunt uscate complet.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), luni este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de vreme caniculară în 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
În ultimele luni apa s-a evaporat aproape complet, în Dumbrăvia, județul Brașov, acolo unde se află ”Delta din Carpați”, iar mai multe specii de peşti şi-au găsit sfârşitul. Autorităţile au investit într-o soluţie, doar că aceasta a eşuat tot din cauza secetei, relatează KanalD.
Delta din Carpaţi e numită aşa graţie celor patru lacuri din zonă şi a vegetaţiei speciale. Aici e casa mai multor specii de peşti, păsări şi insecte, doar că vieţuitoarele mor în timp ce apa se evaporă şi pământul e tot mai uscat.
Specialiştii în probleme de mediu trag un semnal de alarmă şi spun că autorităţile trebuie să intervină urgent pentru ca Delta din Carpaţi din comuna Dumbrăviţa să nu se transforme într-o bombă ecologică.
„Întregul ecosistem se va distruge, evaporaţia a fost enormă, tocmai din cauza faptului că am avut peste 30-35 de grade săptămâni întregi, dacă nu luni deja. Situaţia este disperată! În urmă cu doar câteva luni autorităţile au finalizat un proiect care ar fi trebuit să rezolve problema secetei. Au modernizat o conductă veche şi au creat încă una nouă care ar trebui să alimenteze bălţile cu apă din două râuri apropiate”, a explicat, la Kanal D, Dan Ionescu, profesor universitar Facultatea de Silvicultură.
O parte dintre bălțile Parcului Natural Văcărești, arie naturală protejată care adăpostește circa 100 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, sunt complet secate, anunță Hotnews. În alte zone de aici nivelul apei a scăzut considerabil, după cum se vede în imaginile comparative surprinse din dronă și puse la dispoziția HotNews.
Directoarea Administrației Parcului Natural Văcărești (APNV), instituție în subordinea Primăriei Capitalei, Ștefania Simion, spune că secetă a fost și în alți ani, dar din toamnă până în primăvară nivelul apei crește din nou.
„Nivelul bălților a fost și mai scăzut de atât. Se remediază în funcție de nivelul precipitațiilor. De obicei, scade la nivelul pe care l-ați văzut în iunie-septembrie și apoi, din toamnă și până în primăvară, acesta crește. Avem fotografii pe care vi le putem arăta. Primăvara nu se vedea acea insulă de nisip care se vede când scade apa. Când a fost seceta din 2022 a fost mai scăzut nivelul apei, comparat cu anul acesta”, a explicat Ștefania Simion.
Din cauza secetei, și stuful s-a întins și contribuie la scăderea nivelului apei.
„Stuful este o plantă invazivă care se extinde, pentru că este foarte rezistent, adaptat, și acesta contribuie în mare măsură la scăderea apei pentru că acționează aproape ca un burete, el absoarbe foarte multă apă. Nu putem face aceste lucrări fără planul de management, în niciun caz”, a explicat directoarea parcului.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), luni va fi în vigoare o avertizare Cod galben de căldură care va persista şi va continua să se extindă.
În Maramureş, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei şi al Munteniei şi în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 34 – 36 de grade Celsius.
În zilele următoare valul de căldură se va restrânge, iar instabilitatea atmosferică se va accentua.
Tot luni va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de vreme caniculară în 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii