G4Media.ro

Seară dedicată patrimoniului textil al României și Japoniei, la ICR New York…

Sursa foto: Ștefan Schultz

Seară dedicată patrimoniului textil al României și Japoniei, la ICR New York / Florica Zaharia, fondatoarea Muzeului Textilelor, alături de o reputată specialistă japoneză lansează un catalog despre moștenirea celor două culturi prin prisma costumelor tradiționale

Institutul Cultural Român (ICR) New York organizează, vineri, o seară dedicată patrimoniului textil al României și Japoniei, prilejuită de lansarea catalogului bilingv „Patrimonii Culturale Vizibile: Costume Tradiționale din România și Japonia / Visible Cultural Heritages: Traditional Costumes of Romania and Japan”, o lucrare impresionantă realizată de două reputate specialiste internaționale, Florica Zaharia și Midori Sato, publicată de Muzeul Textilelor din Băița în 2024.

  • Pasionată din copilărie de textile, Florica Zaharia, născută la Băița, în Apuseni, a ajuns să lucreze 28 de ani la departamentul restaurare a colecțiilor de la Metropolitan Museum of Art (MET) din New York. Întoarsă în localitatea natală dintr-o fostă zonă minieră, Florica Zaharia a adus o altă „mină de aur” la Băița. Află povestea din filmul documentar De la MET la Băița: un muzeu cât o lume

Catalogul bilingv aduce în prim-plan moștenirea culturală extrem de bogată a celor două culturi prin prisma costumelor tradiționale, explorând detaliile rafinate ale meșteșugului, simbolismul profund al celor două identități, precum și frumusețea acestor țesături de mare finețe, care traversează istoria atât temporal, cât și spațial, precizează ICR New York.

Catalogul Patrimonii Culturale Vizibile: Costume Tradiționale din România și Japonia /  Visible Cultural Heritages: Traditional Costumes of Romania and Japan stă la baza expoziției cu același titlu, realizată de cele două foste curatoare și conservatoare ale celebrului Metropolitam Museum of Art din New York și prezentată la Muzeul Textilelor în perioada 8 iulie – 1 noiembrie 2023. Expoziția a oferit o perspectivă comparativă asupra costumelor tradiționale ale celor două țări, subliniind complexitatea materialelor textile, tehnologiile utilizate la realizarea acestora și influențele istorice asupra evoluției vestimentației.

În cadrul evenimentului prezentat de ICR New York, cele două redutabile experte și cercetătoare vor desluși această neașteptată conexiune artistică româno-japoneză, într-un dialog moderat de directorul ICR New York Dorian Branea, precum și despre semnificația acestei intersecții culturale între meșteșugurile tradiționale românești și japoneze.

Florica Zaharia este una dintre cele mai mari specialiste în textile tradiționale din lume, fostă șefă a departamentului de conservare a textilelor din cadrul Metropolitan Museum of Art (the Met) și întemeietoare și directoare, după ieșirea la pensie, al unui uimitor complex muzeal la Băița și Hărțăgani, în jud. Hunedoara, la poalele Munților Apuseni. Florica Zaharia a lucrat în cadrul the Met mai bine de 28 de ani și, după repatrierea în România, a primit din partea cunoscutului muzeu o importantă donație de costume și textile tradiționale, care au constituit baza Muzeului Textilelor de la Băița, care numără în prezent 12.000 de piese.

Midori Sato este, la fel ca și Florica Zaharia, Conservator Emerita al Metropolitan Museum of Art, și a avut un rol esențial în restaurarea și conservarea unor textile de patrimoniu din colecțiile muzeului. Expertiza sa se reflectă în proiecte monumentale precum tapiserii din perioada Ludovic al XIV-lea, covoare imperiale și artefacte textile din Asia și Orientul Mijlociu. Midori Sato continuă să contribuie la domeniu prin traducerea și diseminarea cunoștințelor din literatura de specialitate japoneză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.